ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ιωάννης Καποδίστριας , η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε» (Διάρκεια: 90’)
Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη διάρκεια της δράσης οι μαθητές θα ακολουθήσουν τις σημαντικότερες ιστορικές διαδρομές της ζωής του διαπρεπή Έλληνα, διπλωμάτη και πολιτικού μέσω αφήγησης και οπτικοακουστικού υλικού. Ακολουθεί διαδραστικό, βιωματικό εργαστήρι.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν την εμβληματική προσωπικότητα του κερκυραίου πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Επιμέρους στόχοι:
-Να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία μέσω της επαφής με τα τεκμήρια της βιβλιοθήκης
-Να γνωρίσουν μέσα από την επίσκεψη και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας
-Να μελετήσουν τη ζωή και το έργο της του Ιωάννη Καποδίστρια
-Να αναγνωρίσουν τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητας του Καποδίστρια που τον καθιστούν πρότυπο ηγέτη
-Να προβληματιστούν για το ήθος της ηγεσίας και την ευθύνη των πολιτών
Ειδικά για το Γ’ Γυμνασίου το πρόγραμμα συνδέεται με το Κεφάλαιο 4 (ενότητα 17 και εφεξής: Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831). – Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης, 1829) αλλά και με το Κεφάλαιο 1 και 2 του μαθήματος της Ιστορίας
Ειδικά για την Α’ Λυκείου το πρόγραμμα συνδέεται με τους Θεματικούς Κύκλους της Έκφρασης-Έκθεσης ενότητες 17 (Ο πόθος της ελευθερίας και η δύναμη της εξουσίας) και 20 (Ελλάδα – Ευρώπη – Κόσμος).
«Τεχνητή Νοημοσύνη» (Διάρκεια: 60’)
Μια εισαγωγή στην μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα και τα γλωσσικά μοντέλα μέσω παιχνιδοποίηση και συζήτησης. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab (American Space).
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα αποκομίσουν τα ακόλουθα:
Κατανόηση των Θεμελιωδών Αρχών της ΤΝ: Οι μαθητές θα γνωρίσουν τις θεμελιώδεις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ορολογία τους, όπως η μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα κ.α.
Κριτική Σκέψη: Οι μαθητές θα αναπτύξουν την ικανότητα να αξιολογούν και να κρίνουν την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν.
Δημιουργικότητα: Οι μαθητές μέσα από το παιγνίδι θα έρθουν σε επαφή με δημιουργίες φτιαγμένες με ΤΝ
Κατανόηση των Πεδίων Εφαρμογής της ΤΝ: Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τα πεδία εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η ρομποτική και η αυτόνομη οδήγηση.
Φιλαναγνωσία: Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με βιβλία Επιστημονικής Φαντασίας και των φιλοσοφικών ζητημάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη στη ΤΝ.
Το πρόγραμμα είναι ωφέλιμο στα πλαίσια μαθημάτων όπως τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες. Ιδιαίτερα για τα μαθηματικά οι μαθητές θα δουν εφαρμογές μαθηματικών εννοιών που διδάσκονται σε ερευνητικά προγράμματα όπως η ρομποτική και τα νευρωνικά δίκτυα. Επιτυγχάνεται έτσι η σύνδεση της θεωρητικής μάθησης με τις εφαρμογές της.