Δε πρόκειται να ανεχτεί τη λογική του «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» σημειώνει το νέο ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ.
Αναλυτικά
Η προ έτους αλλαγή της Διοίκησης, αν και συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου επικοινωνίας, διαλόγου αλλά και εργασιακού κλίματος συνολικά, εντούτοις, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει, δεν κατάφερε να επιλύσει τα σοβαρά και χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν το ΓΝΚ.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη τη στιγμή που η εκάστοτε διοίκηση καλείται να διαχειριστεί έναν οργανισμό ο οποίος εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις του Υπουργείου οι οποίες παίρνονται με γνώμονα την εκάστοτε πολιτική, αγνοώντας την Ιατρική πεδίου.
Οι λίστες ντροπής στα παιδιατρικά χειρουργεία, οι συνθήκες πολέμου στα επείγοντα, η υποστελέχωση στο ΕΣΥ, οι κατώτεροι μισθοί υγειονομικών σε όλη την Ευρώπη, οι μαζικές παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ και η φυγή στο εξωτερικό, η αποτυχία του προσωπικού γιατρού, η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η εκτόξευση του claw back σε επίπεδο νομιμοφανούς κλοπής, η υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών, η δημιουργία νοσοκομείων κύκλου-ακτίνας είναι μέρος της πολιτικής αυτής.
Τη στιγμή που ο Υπουργός μας δημόσια αγνοεί την ύπαρξη ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., την απόφαση του ΣΤΕ και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το μισθολόγιο, τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, μας περιπαίζει με το επίδομα αγόνου το οποίο έχει να επικαιροποιηθεί από το 1983 και ανέρχεται για έναν νέο συνάδελφο στα 11,40 ευρώ τον μήνα, ενώ ταυτόχρονα με τον νόμο 4999/2022 απωλέσαμε και το σημαντικότερο κίνητρο της ένταξής μας στην Α’ Προβληματική.
Με αυτή την αντιμετώπιση από το Υπουργείο και σε έναν αφιλόξενο εργασιακά τόπο, να μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί στο Νοσοκομείο μας στις τελευταίες 2 προκηρύξεις περίπου το 20% εκδηλώθηκε ενδιαφέρον (άγνωστο πόσοι θα έρθουν τελικά).
Ύστερα από την αναμενόμενη παραίτηση του Νεφρολόγου και ξαφνική απώλεια της Ογκολόγου μας, γίναμε μάρτυρες δηλώσεων οι οποίες προσβάλλουν τον Κερκυραίο πολίτη. Η δήλωση «δεν αποδυναμώνουμε ένα νοσοκομείο για να ενισχύσουμε ένα άλλο» φανερώνει την αδιαφορία τους για έναν πολίτη δεύτερης κατηγορίας.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Ενδεικτικά, η παθολογική εξακολουθεί να είναι με 2 Ιατρούς, η νευρολογική με έναν, το τεχνητό νεφρό με 2.
Πρέπει να κατανοήσει όλος ο κόσμος ότι η παθολογική κλινική είναι οι πνεύμονες του Νοσοκομείου. Οι πνεύμονες αυτοί υπολειτουργούσαν προ 6ετίας με 7 παθολόγους και το Νοσοκομείο ασφυκτιούσε. Τώρα με 2 είναι διασωληνωμένη και το Νοσοκομείο στην εντατική. Τόσο απλά.
Η παθολογική κλινική, θέλετε δεν θέλετε, οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Και αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι η πικρή αλήθεια! Και όχι μόνο αυτό, αλλά σέρνει και ολόκληρο το νοσοκομείο μαζί της. Η πολυδιαφημισμένη για καιρό πρόσληψη ενός Δ/ντη αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό αφού ο εν λόγω συνάδελφος παραιτήθηκε μετά από μόλις 3 μήνες. Αφήνοντας μια κλινική με μόνο 2+1 πλέον γιατρούς (2 Δ/ντες +1 ιδιώτης ο οποίος καλύπτει μόνο τις ανάγκες εφημέρευσης).
Πόσο πιστεύετε ότι θα αντέξουν οι συνάδελφοι; Πόσο πιθανόν είναι να γίνει λάθος στην παθολογική λόγω φόρτου εργασίας; Πόσο ασφαλές είναι να καλύψει εφημερία Ιατρός άλλης ειδικότητας; Πόσο ηθικό είναι να παίζεται κορώνα γράμματα εάν κάποιος εγκαταστήσει αναπηρία έπειτα από εγκεφαλικό;
Για κάποιον που τον θεωρούν πολίτη δεύτερης κατηγορίας αυτά είναι «ανεκτά».
Εμείς ως ΕΓΕΣΥΚ δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτό ούτε να το επικροτούμε με τη σιωπή. Το ανανεωμένο ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ δε πρόκειται να ανεχτεί τη λογική του «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ». Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να βρουν τη λύση αν και έχουμε προτείνει λύσεις και θεωρούμε αναγκαία την άμεση συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων (διοίκηση, περιφέρεια, δήμος, ΕΓΕΣΥΚ, ιατρικός σύλλογος κ.λ.π.) για την προσπάθεια λύσης του προβλήματος.