Περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν το εθνικό σύστημα υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας, ζητούν από την πολιτεία οι γενικοί γιατροί. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το συνέδριο το οποίο διοργάνωσε στην Κέρκυρα η Ένωση Γενικών Γιατρών του νησιού σε συνεργασία με την Iατρική Eταιρεία Iπποκράτης.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας όσον αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Βασικό ζητημα για κάθε νέο γιατρό ο οποίος θα μπορούσε να υπηρετήσει σε μία δυσπρόσιτη ή και νησιωτική περιοχή είναι η εξεύρεση στέγης.
Στο συνέδριο της Κέρκυρας συμμετείχαν δεκάδες γενική ιατροί από πολλές περιοχές της χώρας τόσο από το χώρο του εθνικού συστήματος υγείας όσο και ιδιώτες
Δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα
Η Κέρκυρα αλλά και άλλα πολλά μικρά και μεσαία νησιά, δεν βρίσκουν γιατρούς, υπογράμμισε ο γραμματέας της Ένωσης Γενικών Ιατρών Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας. Η Κέρκυρα δεν μπορεί να προσελκύσει γιατρούς, έχει μεγάλες ελλείψεις τόσο στα κέντρα υγείας όσο και στο νοσοκομείο, έχει ελλείψεις και στην υλικοτεχνική υποδομή: “Και προφανώς πέρα από την Κέρκυρα ως νησί, υπάρχουν τα μικρά τα νησάκια πάνω, τα Διαπόντια, τα οποία ακόμα κι αν δεν είναι απομακρυσμένα, αυτή τη στιγμή καλύπτονται με στρατιωτικούς γιατρούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι οπλίτες που κάνουν τη θητεία τους και ταυτόχρονα το αγροτικό τους και άρα είναι πρωταρχικής σημασίας αυτοί οι άνθρωποι, όλοι να μπορέσουν να πουν τα προβλήματά τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους επιστημονικές κι από εκεί και πέρα να ακούσουν και καινούργια πράγματα. Τις εξελίξεις στην ιατρική, στην οικογενειακή ιατρική”.
Ο κ. Κακαβίτσας τόνισε ότι τα κίνητρα που δίνονται σε περιοχές όπως η Κέρκυρα για παράδειγμα, που είναι μια περιοχή πάνω από 30.000 κατοίκους δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τους δήμου: “Σε ένα νησί, όπως η Κέρκυρα δεν μπορούν να δοθούν αυτά τα λεφτά και άρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση γιατρών. Το δεύτερο κομμάτι είναι το οικιστικό. Αφού σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα νοίκια έχουν φτάσει στο Θεό. Δηλαδή για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέσα στην πόλη πρέπει να δώσεις 500 και 600 ευρώ. Άρα υπάρχει θέμα όσον αφορά την προσέλκυση. Και σας λέω το δεύτερο κομμάτι -που βασικό είναι σε ένα επιστημονικό συνέδριο το πώς οι γιατροί σε καταστάσεις δύσκολες δεν μιλάμε δηλαδή μια κατάσταση Αθήνας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης σε καταστάσεις δύσκολες πώς πρέπει να αντεπεξέλθουν; Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;”.
Τρεπεκλής: Θέλουμε χρηματοδοτήσεις και ακίνητα
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, υπογράμμισε ότι η Τ.Α. θα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία: “Είναι πολλά τα μέτωπα. Το καλοκαίρι τα νησιά μας δέχονται 3,5 εκατομμύρια περίπου τουρίστες. Μιλάμε 15 φορές πάνω από τον πληθυσμό τους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τις δημόσιες υποδομές αλλά παράλληλα και για τις υποδομές στο σκέλος της υγείας. Άρα εδώ χρειάζεται πολύ δουλειά από την κεντρική κυβέρνηση σε χρηματοδοτήσεις, να βοηθήσει τους επιστήμονες να επιλέξουν τα νησιά μας. Εμείς σαν δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης ήδη ξεκινάμε χρηματοδοτήσεις. Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, της Διοικήτριας και των άλλων Διοικητών να στελεχώσουμε, να αναβαθμίσουμε τα Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν έτυχαν χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης”.
Ο κ. Τρεπεκλής ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες της θητείας του δόιθηκαν ως χρηματοδοτήσεις ένα εκατομμύριο ευρώ για τις υλικοτεχνικές υποδομές στην πρωτοβάθμια υγεία και 1.600.000 για τα νοσοκομεία.
Ωστόσο, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να δώσει τις υποδομές του σε ακίνητα στην Αυτοδιοίκηση ώστε να τα χρηματοδοτήσει για μετατροπή σε καταλύματα και να μπορέσει να ρίξει το κόστος διαβίωσης των υγειονομικών, οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δύσκολες περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές.
Κακαβίτσας: Οι γενικοί ιατροί δεν είναι ανειδίκευτοι
Μπορεί ο κόσμος να μην το ξέρει, αλλά οι γενικοί γιατροί δεν είναι ανειδίκευτοι. Είναι μια κανονική ειδικότητα και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επιλαμβάνονται του κομματιού της πρωτοβάθμιας υγείας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απομακρυσμένες περιοχές, για μικρά νησιά, τα Διαπόντια που σε μας που είναι ελάχιστοι κάτοικοι, η τηλεϊατρική χωρίς παρουσία γιατρού εκεί ή αυτό αφορά ίσως κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις; Να είναι λίγο ακραίο αυτό. Εντάξει, σε κάποιες χώρες προηγμένες όπου η ιατρική και η τηλεϊατρική έχουν βάση, δηλαδή από πίσω από το κέντρο της τηλεϊατρικής θα βρεις έναν καρδιολόγο να δώσει.
Σε μια εξειδικευμένη όμως νοσηλεύτρια οδηγίες μπορεί και να μπορέσει να γίνει ταυτόχρονα με ένα οργανωμένο σύστημα μεταφοράς και διακομιδής ασθενών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Δεν υπάρχει. Άρα είναι μεγάλο το κομμάτι για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να θυμηθούμε ότι είναι το 70% της υγείας γενικότερα. Άρα τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να επιλυθούν στην πρωτοβάθμια υγεία χωρίς να φορτώνουν τα νοσοκομεία. Και ακριβώς εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας που αντί να κάνει κάτι τέτοιο…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”
“Αυτοί είναι οι λόγοι της αποδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ
Θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά σήμερα ένας γενικός γιατρός που μπορεί να συμβάλει στην πρωτοβάθμια υγεία, να πάει σε ένα απομακρυσμένο νησί, σε μια περιοχή η οποία δεν είναι κοντά σε αστικό κέντρο. Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο CorfuPress.com ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Γενικών Ιατρών Ιπποκράτης, Δ. Καρανάσιος, ο οποίος ήταν συνδιοργανωτής του συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες στην Κέρκυρα.
ΕΡ: Η κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές. Επαρκούν οι γιατροί; Υπάρχουν κίνητρα;
AΠ: Επί του παρόντος, η κατάσταση δεν θα έλεγα ότι είναι ιδανική. Δείχνει σημάδια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά η έντονη υποστελέχωση, η μη χορήγηση κινήτρων στους Έλληνες γενικούς γιατρούς, τους κατεξοχήν δηλαδή γιατρούς της πρωτοβάθμιας, να λάβουν θέσεις και ειδικά στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, έχει οδηγήσει σχεδόν σε ένα αδιέξοδο το σύστημα υγείας. Ένας επιπλέον λόγος, ο οποίος οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας, είναι και η φυγή μέσω της απόσπασης γενικών γιατρών, οι οποίοι δίνουν και παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας στην παραμεθόριο αλλά και στις περιοχές όπου πρέπει να εργάζονται καθημερινά και να ασκούν την κλινική ιατρική είναι η απόσπασή τους στα μεγάλα νοσοκομεία, όπου και εκεί υπάρχει πάρα πολύ έντονο πρόβλημα και η πολιτεία βρίσκει σαν εύκολη λύση την απόσπαση γιατρών της πρωτοβάθμιας στα μεγάλα κέντρα για να εργαστούν εκεί. Αυτό σημαίνει υποστελέχωση -ουσιαστικά- των μονάδων οι οποίες είχαν προγραμματίσει να έχουν αυτούς τους γιατρούς.
Επιπλέον, δεν δίνονται κίνητρα με την παροχή του κατάλληλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αν και σε αυτό υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Γενικά δεν δίνονται τα όπλα και τα κίνητρα σε έναν γενικό γιατρό, σε έναν γιατρό της πρωτοβάθμιας να πάει και να εγκατασταθεί στο φυσικό χώρο εργασίας του, εκεί που πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, οι οποίες θα είναι προληπτικής φύσεως και γι αυτό το λόγο το σύστημα σήμερα πάσχει στην πράξη.
Ένας γενικός γιατρός ή ένας γιατρός ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην πρωτοβάθμια υγεία, θα πάει σε ένα απομακρυσμένο νησί, θα πάει σε μια περιοχή η οποία δεν είναι κοντά σε αστικό κέντρο.
Η πιθανότητα να πάει υπάρχει. Θα το σκεφτεί όμως πάρα πολύ σοβαρά και οι λόγοι θα είναι και αυτοί οι οποίοι προαναφέρθηκαν. Το οικιστικό, η διαμονή, η διασύνδεση μέσω των συγκοινωνιών με τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία σε εισαγωγικά θα του παρέχονται εκεί για να διαχειριστεί κυρίως τα χρόνια νοσήματα αλλά και τα επείγοντα, είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες. Η οικογένειά του, τα παιδιά του, αν θα υπάρχουν υποδομές εκπαίδευσής του.
ΕΡ:Η εξέλιξή του;
AΠ:Σήμερα με την ταχύτητα της διάδοσης της πληροφορίας, θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο μεγάλο αντικίνητρο για να πάει σε μια τέτοια περιοχή.
ΕΡ:Κατά τη γνώμη σας και από τον κλάδο σας, ποια θα ήταν κάποια κίνητρα τα οποία θα ήταν ικανά ούτως ώστε να πείσουν έναν γιατρό; Περισσότερα χρήματα, Εξεύρεση στέγης;
AΠ:Φυσικά και το πρωτεύον θα ήταν η εξεύρεση μιας εφικτής στέγης οικονομικά, ώστε ο ίδιος να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό. Το κόστος. Φυσικά θα ήταν ένα επίδομα το οποίο θα έπρεπε να έχει κάποιος ένα ιδιαίτερο κίνητρο να καταλάβει μια τέτοια θέση, η οποία δεν είναι και τόσο θελκτική όπως η θέση στα μεγάλα αστικά κέντρα και επιπλέον ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
ΕΡ:Επαρκούν οι γιατροί που έχουμε στην Ελλάδα; Επαρκούν οι γενικοί γιατροί; Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως ειδικά τα χρόνια των μνημονίων υπήρξε ένα πολύ μεγάλο μεγάλο κύμα φυγής.
AΠ:Κατά προσέγγιση, ο αριθμός γενικών γιατρών στην Ελλάδα, ειδικών και ειδικευόμενων είναι περίπου στις 3.500, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας απαιτεί περίπου εφτά με δέκα χιλιάδες γενικούς οικογενειακούς γιατρούς. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε ακόμα περίπου στο 30-35%.
ΕΡ:Και πως λύνεται αυτό;
AΠ:Αυτό λύνεται με τα κίνητρα που πρέπει να χορηγηθούν σε γιατρούς οι οποίοι αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο, Από τις ιατρικές σχολές πρέπει να υπάρχει και μια αναμόρφωση και του χάρτη των ΑΕΙ. Όσον αφορά το ζήτημα της ιατρικής εκπαίδευσης.
Σαφώς και θα πρέπει να γίνει και ο λεγόμενος χάρτης υγείας, να γίνει όπως πραγματικά πρέπει να είναι, δηλαδή να διερευνηθούν και να καταγραφούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε πανελλήνια βάση. Θα πρέπει λοιπόν το κράτος να μεριμνήσει ώστε να χαρτογραφήσει τις ανάγκες του πληθυσμού ανά την επικράτεια και να κατανείμει το ιατρικό προσωπικό με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι ανάγκες του όσον αφορά τη διαχείριση κυρίως των χρονίων νοσημάτων. Γιατί αυτό είναι που πάσχουμε σήμερα στην Ελλάδα. Δίνεται μεγαλύτερη βάση στην αντιμετώπιση του επείγοντος, γιατί σε εισαγωγικά είναι αυτό που πουλάει περισσότερο, αλλά ο πληθυσμός πάσχει από τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.
ΕΡ:Ένα τελευταίο ερώτημα. Οι ιδιώτες γενικοί γιατροί και οι ιδιώτες γιατροί που ανήκουν στο χώρο της πρωτοβάθμιας παροχής Υγείας, πόσο είναι στην πραγματικότητα ενταγμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;
AΠ:Γνωρίζουμε ότι πολλοί αποσύρονται και από τον ΕΟΠΥΥ διότι λένε ότι δε συμφέρει πλέον ακόμα και για να βγάλουν τα έξοδα λειτουργίας του γραφείου τους.
Ναι, και εδώ θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές ώστε να διατηρήσουν το ιατρείο τους έτσι όπως πρέπει. Οι ιδιώτες γιατροί είναι και αυτοί δημόσιοι. Οι γιατροί δεν είναι κρατικοί γιατροί, αλλά είναι δημόσιοι γιατροί γιατί εργάζονται εν δήμω, δηλαδή παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη, όπως παρέχει και ένας γιατρός σε μια κρατική δομή και κατά την άποψή μου συμβάλλουν τα μέγιστα, όσο μπορεί ο καθένας από την πλευρά του στον τελικό σκοπό, στην κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού. Απλώς πρέπει να τους δοθούν περισσότερα οικονομικά κίνητρα, γιατί μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι δημόσιοι γιατροί αλλά δεν παύουν να διατηρούν μια επιχείρηση η οποία φορολογείται, η οποία υπόκειται σε ένα καθεστώς φορολόγησης πολύ διαφορετικό από αυτό που φορολογείται ένας κρατικός γιατρός και οι οποίοι για να συντηρήσουν αυτό το ιατρείο και να μπορέσουν να παράξουν αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να έχουν και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα.
Τα νούμερα του 2023 του Νοσοκομείου Κέρκυρας
20.000 νοσηλευόμενοι, 62.000 στα εξωτερικά ιατρεία, 3.400 χειρουργεία!
Την “ακτινογραφία” του Νοσοκομείου Κέρκυρας παρουσίασε η διοικήτριά του, Μαντώ Εγγλεζοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο των Γενικών Ιατρών.
Για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο σε ένα νησί με 110.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, έκανε λόγο η Διοικήτρια του Νοσοκομείου στην τοποθέτησή της στο συνέδριο: “Είμαστε ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με συναρπαστικές εμπειρίες, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να ζητηθούν υπηρεσίες υγείας και ζητούνται υπηρεσίες υγείας, επεσήμανε ώστε να τονίσει πως υπάρχουν ελλείψεις: “Υπάρχουν περιορισμένοι ανθρώπινοι πόροι. Κυρίως το ιατρικό προσωπικό”, δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η γήρανση και η διαχείριση κρίσεων επηρεάζουν τη νοσηρότητα. “Πάντα έχουμε να διαχειριστούμε στο σύστημα υγείας κρίσεις, όπως πρόσφατα έγινε και με τον κορονοϊό”.
Κίνητρο τα μόρια
Παρουσιάζοντας τη λειτουργία αλλά και μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά, η Μ. Εγγλεζοπούλου υπογράμμισε ότι το Γενικό Νοσοκομείο είναι το μοναδικόι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της Κέρκυρας και όλες οι άλλες δομές αποτελούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί, ενώ εντάχθηκε με πρόσφατο νόμο στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α κατηγορίας: “Προσπαθούμε σαν δημόσιο σύστημα υγείας να δούμε πως μπορεί το δημόσιο νοσοκομείο και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να ενισχυθούν κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι δίνονται κίνητρα στους γιατρούς. Στο πεδίο των αποδοχών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της προϋπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους γιατρούς -και έτσι χρησιμοποιείται και σε μας- να έρθουν να πάρουν κάποια μόρια γιατί η προϋπηρεσία μετράει όταν υποβάλλουν υποψηφιότητα για οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ”.
Τα στατιστικά του νοσοκομείου
Το 2023 το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας είχε ένα προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων
Η δαπάνη φαρμάκου ανήλθε περίπου στα 3,4 εκατομμύρια.
Οι κλίνες είναι 421, μαζί με τον ψυχιατρικό τομέα.
Είχαμε 110.000 περίπου ημέρες νοσηλείας
20.000 νοσηλευόμενους, με μια καλή μέση διάρκεια νοσηλείας, καθώς υπάρχει και ο ψυχιατρικός τομέας που ανεβάζει το μέσο όρο.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία ήρθαν περίπου 62.000 πολίτες.
Έγιναν 3.400 χειρουργεία
το προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας φτάνει τους 716, ενώ 648 είναι οι μόνιμοι.
Υπάρχουν τμήματα με ελλιπή στελέχωση
Στους πέντε τομείς του Νοσοκομείου (Παθολογικό Τομέα, Χειρουργικό Τομέα, Εργαστηριακό Τομέα, Ψυχιατρικό και Τομεακό Τομέα, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Ημερήσια Νοσηλεία”, παρέχονται -όπως ανέφερε η Διοικήτρια- υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά με… αστερίσκο: “Στο βαθμό που μπορούμε να έχουμε γιατρούς, γιατί υπάρχουν και μερικά τμήματα στα οποία δεν έχουμε τους γιατρούς που θα έπρεπε και τη στελέχωση που θα έπρεπε σε νοσηλευτές”.
Πάντως, έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία τόσο στα Γιάννενα όσο και αλλού, που παρέχουν τις υπηρεσίες που ένα νησιωτικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο δεν μπορεί να παράσχει.