Δήλωση ακίνητης περιουσίας: Ο οδηγός που χρειάζεται κάθε ιδιοκτήτης στην Κέρκυρα
- Μετά τις 30 Νοεμβρίου χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Καμία παράταση δεν αναμένεται να δοθεί για τη δήλωση ακίνητης περιουσίας και η κλεψύδρα ήδη μετρά αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κέρκυρα, που δεν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση. Η καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και ο αρμόδιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει κάνει γνωστό με κάθε μέσο και τρόπο, πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση η προθεσμία να μετατεθεί.
Η διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησίας ακινήτου είναι πλέον προσβάσιμη για όλους τους πολίτες και πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν το ακίνητο τους είτε ψηφιακά, μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr και της εφαρμογής “Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης”, είτε απευθείας σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου το εξειδικευμένο προσωπικό θα τους παρέχει λεπτομερείς οδηγίες και υποστήριξη για κάθε περίπτωση δικαιώματος κτήσης, συμπεριλαμβανομένων χρησικτησιών και κληρονομιών.
Αναλυτικά η διαδικασία:
- Ποιοι είναι οι τρόποι δήλωσης του ακινήτου;
Η δήλωση ιδιοκτησίας είναι εύκολη και απλή και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.
Ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει το ακίνητο με τρεις τρόπους:
- Μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr
- Μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης
- Σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης
- Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω της νέας εφαρμογής ktimatologio.gr;
Για τη διευκόλυνση των πολιτών το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησαν μία νέα ψηφιακή εφαρμογή στη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου όλοι οι πολίτες μπορούν χωρίς να απαιτείται μηχανικός και έξοδα, να δηλώσουν την περιουσία τους γρήγορα και μέσω του διαδικτύου.
Η όλη διαδικασία δήλωσης ακινήτου ολοκληρώνεται μέσω 4 ψηφιακών βημάτων:
Πρώτον, ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον του https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει δημιουργία νέας δήλωσης.
Δεύτερον, ο χρήστης συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, δηλώνει εάν επιθυμεί πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου του και των σχετικών στοιχείων.
Τρίτον, εφόσον ο χρήστης έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του και έχει εντοπίσει το οικόπεδο του στό χάρτη , θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.
Τέταρτον, ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή δήλωσης του ακινήτου του ευκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
- Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης; Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;
Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.
- Πώς λειτουργεί;
Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr και να περιηγηθεί στους χάρτες, όπως θα έκανε σε μια πλατφόρμα τύπου Google Maps, για να εντοπίσει το ακίνητό του απλά κάνοντας ζουμ. Κάνοντας κλικ στο γεωτεμάχιο που τον ενδιαφέρει, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της περιμέτρου, των συντεταγμένων και της έκτασης σε τετραγωνικά μέτρα.
Αν ο χρήστης συμφωνεί με την προσωρινή αποτύπωση ή υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προχωρήσει σε δήλωση, αποφεύγοντας έτσι τα επιπλέον έξοδα.
Με κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, μπορεί να συνεχίσει ηλεκτρονικά τη διαδικασία, υποβάλλοντας το συμβόλαιο και πληρώνοντας με κάρτα 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου Δήμου δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.
- Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;
Σε περίπτωση που τα όρια ενός γεωτεμαχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.
- Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;
Μπορείτε να δηλώσετε το ακίνητό σας μέσω επίσκεψης σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Εκεί, το προσωπικό θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να βρείτε το ακίνητό σας και θα σας βοηθήσει σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.
- Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο);
Σε αγροτικές περιοχές, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες να μην διαθέτουν συμβόλαια που να πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.
- Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:
Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους που δηλώνει την ιδιοκτησία και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).
- Τι να κάνω αν δεν έχω κάνει ακόμη αποδοχή κληρονομιάς ή δεν έχω κληρονομητήριο;
Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
- Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
- Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
- Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
- Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
- Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;
Ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και αναρτηθεί. Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δει αν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ενεργοποιείτε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και επιλέγετε να δείτε τους “δασικούς χάρτες” ή τις περιοχές Natura.