Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπενιτσών λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, με την ευκαιρία της ενάρξεως της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου στην εκκλησιαστική και ελληνορθόδοξη παράδοση.
Ο κ. Νεκτάριος, αφού εξήγησε ότι το βιβλίο του Τριωδίου δίνει το όνομά του σε όλη αυτή την ωραία περίοδο του χρόνου, τόνισε ότι το νόημά της είναι η μετάνοια του ανθρώπου. Για το κοσμικό πνεύμα βεβαίως είναι περίοδος επιστροφής στον διονυσιακό καρναβαλισμό, στο ξεφάντωμα, δηλαδή στην επιστροφή σε μία κατάσταση πνευματικού θανάτου και σκοτασμού του νου και της καρδίας.
Λαμβάνοντας αφόρμηση από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, στο οποίο ο απόστολος Παύλος ευχαριστεί τον μαθητή του επίσκοπο Εφέσου Τιμόθεο για το ότι τον ακολούθησε στον τρόπο ζωής, τη διδασκαλία, το ήθος, ακόμη και στο μαρτύριο, ο κ. Νεκτάριος στάθηκε σε δύο σημεία. Πρώτον, ότι όσοι θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια, θα διωχθούν από το κοσμικό φρόνημα. Η ευσέβεια δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά εμβάθυνση στο πνεύμα του Θεού. Προσήλωση στον τρόπο ζωή της Εκκλησίας. Ήθος που δε νικιέται από την αμαρτία. Ο κόσμος, όταν βλέπει ανθρώπους να αγαπούνε τον Θεό, κατά βάθος τους μισεί. Όμως χρειάζεται η αντίσταση σε αυτό το αρνητικό πνεύμα, με όποιο τίμημα.
Δεύτερον, ο απόστολος επισημαίνει ότι οι πονηροί και οι γόητες άνθρωποι θα προκόβουν και θα πλανούν τους ανθρώπους στη δική τους πλάνη. Αυτό συμβαίνει και στους καιρούς μας, καθώς οι πονηροί του κόσμου θεωρούν ως πρόοδο το ψέμα, την απάτη, την μοιχεία, την φιλοδοξία, την αδικία, τη ζωή χωρίς Θεό, ώστε πατώντας επί πτωμάτων να θεωρούνται καταξιωμένοι. Ο κόσμος λοιπόν ζει την πλάνη την δαιμονική. Μακριά από την ευσέβεια, νομίζει ότι θα είναι ευτυχισμένος, αλλά η ζωή του δεν έχει νόημα αγάπης αληθινής και αιωνιότητας.
Αυτό το πνεύμα, δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια κοινότητα και από αυτό παρασύρθηκε και η πατρίδα μας. Ο άλλοτε ευσεβής ορθόδοξος ελληνικός λαός θεωρούνταν από όλους ως η κοιτίδα της Ορθοδοξίας και οι άλλοι λαοί προσέβλεπαν στην Ελλάδα. Τώρα έχουν απογοητευθεί, βλέποντάς τους ιθύνοντες να καμαρώνουν για την ψήφιση νόμων που αλλοτριώνουν τα ήθη, αντίκεινται στη διδασκαλία της πίστεώς μας, ευτελίζουν την οικογένεια, την πατρότητα και την μητρότητα που δεν είναι μόνο η δωρεά της ζωής διά του σωματικού ομφαλίου λώρου στον νέο άνθρωπο, αλλά η δωρεά της καταγωγής μας από τον Θεό, που δίδεται από τον πνευματικό ομφάλιο λώρο της πίστεως. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι, πάντα σ’ αυτήν την μοναδική αλήθεια, ότι είμαστε παιδιά του Θεού.
Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε τον λόγο του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ότι υπάρχει η Ελλάδα του Ηράκλειτου και του Μακρυγιάννη, και ότι εμείς ως Έλληνες και Ορθόδοξοι αυτό το πνεύμα θα κρατήσουμε, το πνεύμα του ηρωισμού, της πίστεως, του γνήσιου πολιτισμού της πνευματικής ελευθερίας, σε αντίθεση με τον ευτελή πολιτισμό των καιρών μας.
Στη συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος μετέβη στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα του παραρτήματος Κέρκυρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο τίμησαν τον Σεβασμιώτατο, για το ότι η τοπική Εκκλησία συνεργάστηκε βοηθώντας αποφασιστικά στην συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας, όπως επίσης και για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, δείχνοντας την συμπόρευση με έναν φορέα που είναι δίπλα στον άνθρωπο.