Στις 16 Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη της πρώην εισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων. Η πρώην Εισαγγελέας Κέρκυρας κατηγορείται για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας και υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε το 2019, όταν η εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας αποκάλυψε την αφαίρεση χιλιάδων δικογραφιών, οδηγώντας σε παραγραφές αδικημάτων. Από τις δικογραφίες, πολλές βρέθηκαν σε αποθήκες και σπίτια. Η κατηγορούμενη απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2022.
Το ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης
Η υπόθεση απασχόλησε για πρώτη φορά τη Δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2019. Η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας ζήτησε από την τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών τρεις δικογραφίες. Σε έλεγχο που έγινε στα ηλεκτρονικά βιβλία εξερχομένων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας διαπιστώθηκε μεταβολή στις ημερομηνίες αποστολής μιας δικογραφίας προς διεκπεραίωση.
Η ΕΔΕ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς οδήγησε μόνο σε ένα μικρό πρόστιμο επειδή, σύμφωνα με το πόρισμα, η δικογραφία βρισκόταν ήδη στο Α.Τ. αλλά δεν την είχαν καταγράψει στο βιβλίο όταν την παρέλαβαν. Τότε αποφασίστηκε η μετάθεση της εισαγγελέως Πρωτοδικών στην Αθήνα και τη θέση της ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Πριν από τη μετάθεσή της, τον Μάρτιο του 2020, η εισαγγελέας επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών 2.702 δικογραφίες επεξεργασμένες. Ομως, σύμφωνα με τον νέο εισαγγελέα, υπήρχαν και άλλες δικογραφίες που είχαν εξαφανιστεί. Σε έρευνα στο σπίτι της βρέθηκαν 20 ποινικές δικογραφίες και διάφορα έγγραφα της Εισαγγελίας, ενώ, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, εντοπίστηκαν σε σπίτι φίλης της περισσότερες από 1.000 δικογραφίες. Εκείνο το διάστημα η εισαγγελέας φιλοξενούνταν στο σπίτι της φίλης της, η οποία διατηρεί και φούρνο. Μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούνται 150 δικογραφίες και εναντίον της εισαγγελέως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων.
Η δίωξη
Η υπόθεση θα φτάσει στη Δικαιοσύνη σε τρία διαφορετικά σκέλη. Στις 10 Οκτωβρίου 2022 η εισαγγελέας και μία δικαστική υπάλληλος θα δικαστούν για μη ενημέρωση των βιβλίων της Εισαγγελίας σχετικά με τις εκκρεμότητες της εισαγγελέως και ορισμένων αντεισαγγελέων. Στις 9 Ιανουαρίου 2023 η εισαγγελέας, μία δικαστική υπάλληλος, δύο αστυνομικοί και μία πολιτική υπάλληλος της αστυνομίας θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενοι ότι συνέπραξαν στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης δημοσίου εγγράφου σχετικά με τη δικογραφία από την οποία ξεκίνησε η υπόθεση.
Οσο για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων (για τις 150 δικογραφίες που λείπουν) και κατάχρησης εξουσίας, ο εφέτης ανακριτής Γεώργιος Αρμπούρας λαμβάνει δεκάδες καταθέσεις προκειμένου να ερευνήσει αν οι εξαφανισμένες ή οι παραγραφείσες δικογραφίες ευνοούν έναν κύκλο ανθρώπων, δηλαδή αν η πρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών ενήργησε με δόλο για ίδιον όφελος. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να ελεγχθούν τα οικονομικά της, από τα οποία ουδέν προέκυψε.
Τι είχε πει στη Βουλή ο Τσιάρας για την υπόθεση
Μετά από ερώτηση του Χάρη Καστανίδη, ο (τον Ιούλιο του 2022) υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε απαντήσει με ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση Τατάκη:
”Η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε μια ασυγχώρητη υπηρεσιακή εκτροπή για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου παύθηκε οριστικά από την υπηρεσία της και μάλιστα με τον πιο αποδοκιμαστικό τρόπο.
Η συγκεκριμένη πρώην δικαστική λειτουργός θα αντιμετωπίσει τον φυσικό της δικαστή για τις πράξεις για τις οποίες ήδη κατηγορείται και όσες άλλες μπορεί να προκύψουν. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά, το μέγεθος της ζημιάς από τις πράξεις της τέως εισαγγελέως δεν μπορεί να διαπιστωθεί.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό που μας απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας προκύπτουν τα εξής: Μετά από έρευνα που έγινε σε οικία τρίτου προσώπου κατασχέθηκαν εννιακόσιες πενήντα ποινικές δικογραφίες και μηνύσεις. Σε δεύτερη έρευνα στο σπίτι της εν θέματι τέως εισαγγελικής λειτουργού κατασχέθηκαν άλλες δεκαεννιά ποινικές δικογραφίες και πλήθος εγγράφων, μεταξύ των οποίων ανακριτικές εκθέσεις, όπως εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πραγματογνωμοσύνης και άλλα.
Κάνω μια παρένθεση εδώ και αναφέρομαι στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την οριστική της παύση. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως διαπιστώθηκε πως σε υποθέσεις που εκδικάστηκαν με εισαγγελέα της έδρας τη συγκεκριμένη τέτοιου είδους κρίσιμα έγγραφα είχαν αφαιρεθεί και από φακέλους των δικογραφιών, δηλαδή για υποθέσεις που δικάστηκαν, όχι για εκκρεμότητες. Δεν αναγνώστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, με συνέπεια είτε την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων που δεν ανταποκρίνονταν στη βαρύτητα των τελούμενων αδικημάτων είτε ακόμα και αθωωτικών.
Σχετικά με τις περιγεγραμμένες δικογραφίες, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως η συγκεκριμένη τέως εισαγγελική λειτουργός μέχρι τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στην εισαγγελία ογδόντα οκτώ ποινικές πλημμεληματικές δικογραφίες που της είχαν χρεωθεί και παραγράφηκαν στα χέρια της. Περαιτέρω, μάλιστα, από το ηλεκτρονικό σύστημα προκύπτουν εβδομήντα κακουργηματικές δικογραφίες οι οποίες επεστράφησαν παραγεγραμμένες και δεκαεννέα οι οποίες δεν επεστράφησαν ποτέ και επίσης παραγράφησαν. Μιλάω γι’ αυτές τις συγκεκριμένες που σας είπα νωρίτερα.
Ακόμη, από τις κατασχεμένες εννιακόσιες εξήντα εννέα δικογραφίες, μόνο οι είκοσι έξι έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας, γιατί οι άλλες κρίθηκαν παραγεγραμμένες. Συνεπώς, οι λοιπές παραγεγραμμένες ανέρχονται στις εννιακόσιες σαράντα τρεις”.