Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας προέβη την Πέμπτη στην υλοποίηση μιας πράξης ισχυρού ιστορικού, συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, προέβη στην αδελφοποίηση του με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Νάπολη της Ιταλίας.
Η αδελφοποίηση υπεγράφη από τους δυο Προέδρους Γιάννη Κοντό και Carmine Foreste, σε ένα πανηγυρικό κλίμα, στη σάλα «Cafiero» του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Νάπολη.
Ο Δ.Σ. της Napoli είναι ένας Δικηγορικός Σύλλογος τεραστίων διαστάσεων σε αριθμό μελών (14.000 μέλη), κύρος, ιστορία και παρουσία, είναι ένας από τους αρχαιότερους της Ιταλίας (έτος ιδρύσεως 1780), με συμμετοχή σε διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Οργανισμούς, ιστορικά συνδεδεμένος με την καλλιέργεια, κυρίως, του ποινικού δικαίου, συνδέεται δε άρρηκτα με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «FEDERICO II» της Napoli που, κατά κοινή ομολογία, είναι μια από τις κορυφαίες Νομικές Σχολές της Ιταλίας και της Ευρώπης.
Το σχετικό Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης που υπεγράφη, περιλαμβάνει το σύνολο των κοινών στόχων και της συνεργασίας που ιδρύεται μεταξύ των δυο Δικηγορικών Οργανισμών.
Αντικείμενο αυτής της συνεργασίας θα είναι τα Νομικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων Κέρκυρας και Napoli, η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και προσώπων που συνδέουν τις δύο πόλεις, η συνεργασία για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, η συνεργασία στον τομέα της έρευνας της νομικής επιστήμης, η διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων σε Κέρκυρα και Νάπολη, η ανταλλαγή γραπτού και πληροφοριακού υλικού νομικού περιεχομένου, η ανταλλαγή επιστημόνων και πολλά άλλα.
Τον ΔΣΚ εκπροσώπησε τετραμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Κοντό, τον Ταμία Θ. Αλυσανδρατο και τα μέλη Ευδ. Κατέχη και Σπ. Παπαδόπουλο.
Το γεγονός αυτης της αδελφοποίησης, είναι βέβαιο ότι αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην μακραίωνη ιστορία και πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας.
Κατά την διαδικασία της αδελφοποίησης, ο Προεδρος του ΔΣΚ εκφώνησε λόγο στα Ιταλικά, ο οποίος στα Ελληνικά έχει ως εξής:
«Αξιότιμε συνάδελφε κ. Carmine Foreste, Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Νάπολης,
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Νάπολης,
Αγαπητέ κύριε Αλ. Πολίτη, Δρα Ευρωπαϊκού Δικαίου,
Αγαπητέ καθηγητά Ευρωπαϊκού Δικαίου κ. Ρ. Μαστρογιάννη,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Νάπολη, στη μυθική πόλη της όμορφης Σειρήνας Παρθενόπης.
Η παρουσία μας εδώ, εμού και των μελών του διοικητικού μου συμβουλίου κ.κ. Αλυσανδράτου, Κατέχη και Παπαδόπουλου, οφείλεται σε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο έχουμε επιτύχει αμοιβαία, μετά από περίπου 1 χρόνο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, δηλαδή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Νάπολης, που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα.
Ειδικότερα, συμφωνούμε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε μια μεταξύ μας συνεργασία που να συνίσταται στην ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών, ανταλλαγή επιστημόνων, έρευνα και μελέτη κοινών ενδιαφερόντων.
Να αναπτύξουμε τη συλλογική αλληλεγγύη των δικηγόρων των δύο πόλεων και των δύο χωρών μας, Ελλάδας και Ιταλίας.
Να συνεργαστούμε για την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Να προστατεύσουμε την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, εντός των συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης.
Να διεξάγουμε επιστημονικά Συνέδρια σε Κέρκυρα και Νάπολη.
Να προβούμε σε ανταλλαγή γραπτού και πληροφοριακού υλικού νομικού περιεχομένου.
Να αναδείξουμε ιστορικά πρόσωπα που συνδέουν τις δύο πόλεις Κέρκυρα και Νάπολη με τη ζωή και τη δράση τους.
Και να αναλάβουμε και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.
Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, μια σχέση που δεν υπήρχε πριν, μεταξύ των Δικηγόρων της Κέρκυρας και της Νάπολης, που να μπορεί να έχει αναφορές στα κοινά μας στοιχεία και σε όλους τους τομείς του δικαίου, ιδιαίτερα στο ποινικό δίκαιο, που σε αυτή την πόλη, έχει μεγάλη ιστορία και έχει καλλιεργηθεί πολύ, έχοντας αυτονόητους δεσμούς με μια από τις σημαντικότερες Νομικές Σχολές στην Ευρώπη, αυτή του Πανεπιστημίου της Νάπολης «Federico II».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα και ένας από τους πιο ιστορικούς. Ιδρύθηκε το έτος 1863, δηλαδή πριν από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι σήμερα αδελφοποιούμαστεμε ένα μεγάλο και επίσης ιστορικό Δικηγορικό Σύλλογο, αυτόν της Νάπολης, που έχει χιλιάδες δικηγόρους ως μέλη και που ιδρύθηκε το έτος 1780.
Όσον αφορά τα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων της Κέρκυρας και της Νάπολης, αρκεί να θυμηθούμε αρχαίους δεσμούς μεταξύ του Ελληνικού και του Λατινικού στοιχείου (μετέπειτα Ιταλικού) στη νότια Ιταλία, καθώς και τον πολυπληθή ελληνικό πληθυσμό, που έκανε τους Ρωμαίους να ονομάσουν όλη αυτή την περιοχή με τον όρο “MAGNA GRECIA” (Μεγάλη Ελλάδα). Είναι αλήθεια ότι, τόσο το αρχαίο όνομα της πόλης σας όσο και το νέο αποτελούνται από ελληνικές λέξεις. Παρθενόπη σημαίνει Παρθένα, και Νάπολη σημαίνει Νέα Πόλις.
Στις πιο σύγχρονες εποχές, όμως, αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο Κερκυραίος συνθέτης του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, σπούδασε μουσική στο Ωδείο «San Pietro a Majella» της Νάπολης, το οποίο είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε χθες.
Ακόμη, πολυάριθμοι σπουδαίοι Επτανήσιοι συνθέτες, όπως ο Καρρέρ, ο Ροδοθέατος, ο Σαμάρας, ο Δουκάκης, ο Γκρεκ, ο Ξύνδας, ο Ανδρώνης, Ο Λαυράγκας και ο Παδοβάνης σπούδασαν στο ίδιο Ωδείο, πράγμα που σημαίνει ότι η Νάπολη ήταν το σημείο αναφοράς για ανώτερες μουσικές σπουδές στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Ιθάκη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Σήμερα εμείς, σε ένα άλλο επίπεδο, το Νομικό, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αυτούς τους δεσμούς μεταξύ Κέρκυρας και Νάπολης και να τους αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.
Αλλά για να φτάσουμε ως εδώ σήμερα, να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά και να ξεκινήσουμε μια νέα όμορφη συνεργασία, οφείλουμε πολλά σε δύο ανθρώπους, τους οποίους, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω.
Στον Πρόεδρο του Ερευνητικού Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Κερκυραίο κ. Αλέξανδρο Πολίτη και στον Δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νάπολης “Federico II”, κ. Roberto Mastroianni.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά αυτούς τους δύο ανθρώπους για τη συμβολή και την εργασία τους, προκειμένου να μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα την αδελφοποίηση μας.
Αλλά πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω εσάς, κύριε Πρόεδρε, που καλωσορίσατε αυτή την αρχική μας ιδέα για αδελφοποίηση των Συλλόγων μας, και που καταλάβατε από την πρώτη στιγμή πόσο όμορφη και χρήσιμη θα είναι αυτή η σχέση που θα οικοδομηθεί μεταξύ Κέρκυρας και Νάπολης, από σήμερα και στο εξής.
Είμαι, κύριε Πρόεδρε, και σε προσωπικό επίπεδο, θαυμαστής της Ιταλίας, της χώρας σας, στην οποία είχα την τιμή να σπουδάσω Νομικά τα έτη 1997 – 2001 στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι.
Η χώρα σας, εκτός από τις σπουδές που μου πρόσφερε, μου δίδαξε τις Αρχές, οι οποίες ορίζουν ακόμα και σήμερα το βίο μου και αυτό δεν το ξεχνώ.
Σας διαβεβαιώνω ότι το ίδιο σκέφτονται και πολλοί επιστήμονες από την Κέρκυρα που έχουν σπουδάσει στη χώρα σας, τόσο από τη δική μου γενιά, αλλά και από παλαιότερες γενιές. Για εμάς, παραδοσιακά, η Ιταλία ήταν και είναι σημείο αναφοράς, σε επίπεδο σπουδών και όχι μόνο.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στο τέλος του χαιρετισμού μου και αφού υπογράψουμε τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης των Δικηγορικών Συλλόγων μας, που θα καθορίσουν την επίσημη συνεργασία μας, επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα ταπεινό αναμνηστικό δώρο, που αντιπροσωπεύει το σύμβολο της Κέρκυρας που είναι ένα αρχαίο πλοίο χωρίς τιμόνι («Απήδαλος Ναύς»), που δείχνει τη μεγάλη δεξιοτεχνία των αρχαίων Κερκυραίων ναυτικών, στο να κατευθύνουν τα πλοία τους χωρίς πηδάλιο και μόνο με τα κουπιά.
Σε μια Ευρώπη της οποίας οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατεύθυνση που παίρνει τώρα και που αναρωτιούνται πώς μπορεί να τελειοποιηθεί ως θεσμός, η συνεργασία, η κοινή πορεία και η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των επιμέρους θεσμικών οργάνων της κοινωνίας μας, διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως κάνουμε εμείς σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε γενική πρόοδο την κοινωνία μας.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο όνομα όλων των συναδέλφων μου – Δικηγόρων Κέρκυρας σας ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία σας και την υποδοχή που μας επιδείξατε.
Σήμερα, μαζί, ανοίγουμε μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία των δύο χωρών μας, των πόλεων μας και των Δικηγορικών μας Συλλόγων.
Το επόμενο βήμα θα είναι να σας καλωσορίσουμε στην Κέρκυρα και ίσως να οργανώσουμε ένα νομικό συνέδριο που θα δώσει ουσία στη συμφωνία μας σήμερα.
Κυριε Πρόεδρε,
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία μου, θέλω να σας ευχηθώ υγεία και πρόοδο, σε εσάς και στον Δικηγορικό Σύλλογό σας και θέλω να γνωρίζετε ότι από τώρα και στο εξής, σε ένα όμορφο και ιστορικό Ελληνικό νησί, την Κέρκυρα, με μια ιδιαίτερη σχέση με την Ιταλία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θα θεωρείτε ότι έχετε δίπλα σας αληθινούς αδελφούς.
Ευχαριστώ»