Ανοικτή επιστολή της Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων.
Η επιστολή
Η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας έχει στις τάξεις της πάνω από 80 ξεναγούς, οι οποίοι κάθε τουριστική περίοδο ξεναγούν τουλάχιστον 360.000 επισκέπτες του νησιού μας. Σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, στους παραδοσιακούς οικισμούς, σε τόπους φυσικού κάλλους, σε εργαστήρια τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών επαγγελμάτων, σε χώρους Τέχνης και θρησκευτικότητας, οι ξεναγοί παρουσιάζουν την πολιτισμική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Κέρκυρας με πάθος και ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, ως φορείς του ελληνικού πολιτισμού της φιλοξενίας.
Αυτές τις μέρες οι ξεναγοί όλης της χώρας είναι ανάστατοι, καθώς το Υπουργείο Τουρισμού φέρνει στη Βουλή σχέδιο Νόμου, που ουσιαστικά παραδίδει όλην αυτήν την πολιτισμική κληρονομιά και την παρουσίασή της στους ξένους μας, στα χέρια του οποιουδήποτε μη πιστοποιημένου, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς υποχρέωση σε οποιαδήποτε επαγγελματική δεοντολογία. Αν προχωρήσει αυτή η νομοθετική μεταρρύθμιση ως έχει, κινδυνεύει η ύπαρξη του επαγγέλματος του ξεναγού, το οποίο επί δεκαετίες σηκώνει το βάρος της δημιουργίας και τις υποστήριξης της εικόνας προορισμού της χώρας μας και ιδίως των τουριστικών περιοχών.
Αυτές τις μέρες, όμως αναδεικνύεται και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο απασχολεί για χρόνια τους ξεναγούς, αλλά και γενικότερα όσους εργάζονται στον κλάδο των περιηγήσεων. Πρόκειται για τις υποδομές του νησιού μας, και ιδιαίτερα την κατάσταση του οδικού μας δικτύου. Ειδικά στις διαδρομές που επιβαρύνονται από τη χρήση πολλών βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγών και τουριστικών ή τοπικών λεωφορείων.
Το ζήτημα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα με την καθίζηση τμήματος της οδού Παλαιοκαστρίτσας-Λακώνων και την απαγόρευση της χρήσης της από βαρέα οχήματα. Επειδή το θέμα αυτό αφορά στην εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών, την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά πάνω από όλα την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας χιλιάδων εργαζομένων και επισκεπτών, καλούμε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όποιον άλλο φορέα έχει αρμοδιότητα, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μελέτης του οδικού δικτύου και αποκατάστασης των δυνάμει επικίνδυνων σημείων και περιοχών, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αισθάνονται την απαραίτητη ασφάλεια κατά τις περιηγήσεις, αλλά και να διασφαλίζεται η προστασία των επισκεπτών και της εικόνας προορισμού της Κέρκυρας.