Επίσκεψη μαθητών/τριών του Πειραματικού σχολείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας με επίκεντρο την προσβασιμότητα και την ένταξη
Πιο συγκεκριμένα:
Οι μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημ. Σχολείου Κέρκυρας – Αθηναγόρειο έζησαν μια μοναδική εμπειρία, πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. Μια επίσκεψη που συνδύασε την εξερεύνηση της ιστορίας με την ενημέρωση, τη διερεύνηση και την ευαισθητοποίησή τους για την προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων του σχολείου για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές περιηγήθηκαν, εξερεύνησαν τα εκθέματα του μουσείου και έμαθαν για την αξία της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιγραφές των εκθεμάτων που ήταν γραμμένες στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (κώδικας Braille), προσφέροντας, προσφέροντας στα παιδιά μια εναλλακτική δυνατότητα να συνδεθούν με την ιστορία με έναν διαφορετικό και πιο προσιτό τρόπο για τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Μάλιστα, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια βιωματική δραστηριότητα, κατά την οποία έκλεισαν τα μάτια τους και ψηλάφησαν τα εκθέματα, βιώνοντας την ιστορία μέσω της αφής, όπως την αντιλαμβάνονται τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Μέσω αυτής της εμπειρίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τις λεπτομέρειες και την υφή των αντικειμένων, αποκτώντας μια πιο βαθιά εκτίμηση για την ιστορική τους σημασία και την προσβασιμότητα μέσω της αφής, ενώ κατανόησαν τις λεπτομέρειες και την υφή των αντικειμένων με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η επίσκεψη ανέδειξε επίσης τη σημασία των δημόσιων υποδομών για τα άτομα με αναπηρία.
Στη διαδρομή προς το μουσείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρατήρησαν με ενδιαφέρον το ειδικό δάπεδο για τυφλούς στο πεζοδρόνιο, το οποίο τους καθοδηγούσε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα προς τον προορισμό τους. Το ανάγλυφο της διαδρομής τους εξήγησε τη σημασία του να υπάρχει μια σαφής και ασφαλής κατεύθυνση για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ωστόσο, παρατήρησαν και μια σημαντική δυσκολία: στις ράμπες για άτομα με αναπηρία, υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την πρόσβαση και την ομαλή διέλευση των ατόμων με κινητικά προβλήματα ή αναπηρία. Αυτή η εμπειρία τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τους δημόσιους χώρους και τις υποδομές που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια δημιουργική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με το σύστημα γραφής Braille, γράφοντας τα ονόματά τους. Η άσκηση αυτή όχι μόνο ενίσχυσε τη δημιουργικότητά τους, αλλά και τους έφερε πιο κοντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του σχολείου για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της υπευθυνότητας απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας. Τα παιδιά ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους, αλλά απέκτησαν και μια πιο βαθιά εκτίμηση για τις προκλήσεις και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.