Άφαντος παραμένει ο επιτήδειος ο οποίος κατόρθωσε να αποσπάσει δύο χιλιάδες ευρώ από έναν Κερκυραίο προσποιούμενος υπάλληλο λογιστή! Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση και εντοπισμό του απατεώνα!
Η υπόθεση έλαβε χώρα χθες,όταν ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε Κερκυραίο πολίτη και του ζήτησε στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού προκειμένου να καταθέσει, δήθεν, επίδομα που δικαιούται γονιός του.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι υπάλληλος λογιστικού γραφείου και πως για να διεκπεραιώσει την υπόθεση, χρειαζόταν τα στοιχεία της τραπεζικής του χρεωστικής κάρτας, μαζί και με τον αριθμό ασφαλείας αυτής.
Τελικά, κατόρθωσε να αποσπάσει ποσό των 2.058. Όταν ο πολίτης αντιλήφθηκε την κλοπή, ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία.
Πώς λειτουργεί η απάτη
Τέτοιου είδους απάτες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστές ως vishing (voice phising) και οι επιτήδειοι προσπαθούν να αλιεύσουν προσωπικά στοιχεία μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις. Προσπαθούν, με όσο πιο πειστικό τρόπο μπορούν, να παραπλανήσουν για να υποκλέψουν στοιχεία, όπως κωδικοί για το e-Banking, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ηλεκτρονικής απάτης.
Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι που εφαρμόζουν είναι:
- Υποτιθέμενοι συνεργάτες ή κρατικοί φορείς.Προσποιούνται ότι είναι λογιστές, ή εκπρόσωποι Τράπεζας ή άλλων φορέων. Με πρόσχημα ότι πρόκειται να σας καταθέσουν κάποια κρατική επιδότηση (π.χ. Fuel Pass, Τουρισμός για όλους Pass κ.λπ.), ζητούν προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς e-Βanking, αριθμό και PIN καρτών.
- Απάντηση σε αγγελία. Προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα αγαθό για το οποίο έχετε βάλει αγγελία πώλησης. Είναι επίμονοι και ζητούν πιεστικά τα προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς e-Βanking, αριθμό και PIN καρτών, με πρόσχημα ότι θέλουν να μεταφέρουν αμέσως τα χρήματα για την αγορά.
- Ενδιαφέρον για κράτηση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. Ζητούν τα προσωπικά στοιχεία με πρόσχημα ότι θέλουν να μεταφέρουν αμέσως τα χρήματα για να επιβεβαιώσουν την κράτηση.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε
Οι τηλεφωνικές απάτες τέτοιου είδους έχουν συνήθως κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Άγνωστος αριθμός: Οι κλήσεις γίνονται από άγνωστους σε εσάς αριθμούς. Αποφεύγετε να απαντάτε σε τέτοιες κλήσεις, και σε καμία περίπτωση μη δίνετε τους κωδικούς σας για το e-Banking ή τα PIN για τις κάρτες σας.
- Παραπλανητικές οδηγίες:Συνήθως προσπαθούν με μεγάλη μεθοδικότητα να σας πείσουν να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους, έτσι ώστε να λάβετε πιο γρήγορα χρήματα στον λογαριασμό σας. Ουσιαστικά ζητούν από εσάς να κάνετε κάποιες ενέργειες, με σκοπό να σας υποκλέψουν τους προσωπικούς κωδικούς για το e-Banking σας, και τελικά να στείλετε εσείς χρήματα σε αυτούς και όχι το αντίστροφο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους.
- Χρήση κωδικών: Τις περισσότερες φορές θα σας ζητήσουν και τους κωδικούς σας για το e-Banking, να δώσετε έγκριση μέσω Push Notification ή το PIN για τις κάρτες σας. Φυσικά, δεν πρέπει να τους δώσετε ποτέ και σε κανέναν.