Χωρίς αλλαγές όσον αφορά τις θέσεις των επικεφαλής σε Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας και Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ, σε επίπεδο ταξιάρχων, υποστράτηγων, αντιστράτηγων και αστυνομικών διευθυντών.
Μεταξύ των 57 αστυνομικών διευθυντών γενικών και ειδικών καθηκόντων που κρίθηκαν προακτέοι στο βαθμό του ταξίαρχου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, συμπεριλαμβάνεται και ο Σπύρος Σκολαρίκης ο οποίος διατηρεί τη θέση του στην Κέρκυρα. Ο κ. Σκολαρίκης είχε αντικαταστήσει πριν από τρία χρόνια τον Μ. Γιαννούλη, ενώ έχει διατελέσει επίσης αστυνομικός υποδιευθυντής και διοικητής Τροχαίας.
Εκτός σώματος ο Γιαννούλης
Αντίθετα, ο Μάνθος Γιαννούλης μένει εκτός ΕΛΑΣ, αφού συμπεριλαμβάνεται στα 40 στελέχη που προάγονται στο βαθμό του ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων και που θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα ημέρες…
Ο κ. Γιαννούλης είχε κάνει πανελλαδική αίσθηση όταν προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της τότε ηγεσίας της ΕΛΑΣ, του αρχηγού της Λάζαρου Μαυρόπουλου υποστηρίζοντας ότι μετακινήθηκε δυσμενώς, με κριτήρια πρόχειρα και αναιτιολόγητα, με αφορμή την υπόθεση των Κροατών χούλιγκαν ένα μήνα πριν.
Εντός της ΕΛΑΣ θεωρείτο πως μετά και τη μήνυση, θα ήταν απίθανο να παραμείνει στο σώμα στις επόμενες κρίσεις, ωστόσο, φιλικά πρόσωπα από το περιβάλλον του κ. Γιαννούλη έλεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί να αναλάβει ευθύνες που δεν του ανήκουν και να σπιλωθεί έτσι η καριέρα του ως αξιωματικός της Αστυνομίας και η επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κάτι που ήταν πιο σημαντικό από το να παραμείνει στο σώμα…
Το ιστορικό
Ο Μάνθος Γιαννούλης υπηρετούσε στο βαθμό του αστυνομικού διευθυντή μέχρι τις 7 Αυγούστου στον κλάδο Τάξης και προσωρινά είχε αποσπασθεί στη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής, μετά από τις δυσμενείς μετακινήσεις σχεδόν 20 αξιωματικών λόγω του “φιάσκου” της Αστυνομίας να εμποδίζει 100 και πλέον χούλιγκαν από την Κροατία να βρεθούν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού παιδιού…
Η μήνυση, εκτός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, είχε στραφεί παράλληλα εναντίον του προϊσταμένου του Επιτελείου Αρχηγείου, αντιστράτηγου Ελευθέριου Γκαρίλα και του Γενικού Επιθεωρητή Ν. Ελλάδος, Αντιστράτηγου Νικόλαου Σπανουδάκη.
Ο Μ. Γιανούλης στη μήνυσή του κατηγορεί την τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι προκειμένου να σβήσουν τις δικές τους ευθύνες, διώκουν τον ίδιο αν και λειτούργησε με απόλυτη επάρκεια στα καθήκοντά του, ενώ καταθέτει και σειρά αποδεικτικών στοιχείων για νε τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του!
Παρέθεσε άλλωστε εσωτερικά έγγραφα από τις 3 Αυγούστου τα οποία χαρακτήριζαν τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως «υψηλού ρίσκου 67,14%» και τον κίνδυνο απειλής «δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο» ενώ την ίδια μέρα, είχε ζητήσει πληροφορίες από το αντίστοιχο γραφείο της Κροατίας μέσω της Europol.
Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε σταλλεί και στους τρεις μηνυόμενους: ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έλαβε γνώση στις 5-8-2023 και ώρα 08:59:02, όμως, δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, ως όφειλε και ούτε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία Προστασίας του Πολίτη.