Αναζητούσε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και έψαχνε στο Facebook μία καλή ευκαιρία. Όταν τη βρήκε, επικοινώνησε μέσω messenger με τον ιδιοκτήτη, του άρεσε η προσφορά και συμφώνησε να βάλει προκαταβολή. Φευ… Επρόκειτο για απάτη…
Η προκαταβολή έφτανε τα 2.363 ευρώ και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής συμφώνησε να τα βάλει σε λογαριασμό αγνώστου καθώς ο τελευταίος, φερόμενος ως ιδιοκτήτης του οχήματος, τον πίεζε επειδή δήθεν υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Η αγγελία είχε αναρτηθεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όταν ο αγοραστής κατέθεσε το ποσό και διαπίστωσε ότι η αγοροπωλησία δεν προχωρούσε και ο πωλητής έπαψε να ανταποκρίνεται, ειδοποίησε την αστυνομία.
Φουντώνουν οι απάτες μέσω marketplace
Οι επιτήδειοι έχουν βρει έναν νέο τρόπο προκειμένου να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, μέσω ψεύτικων αγγελιών στο Facebook Marketplace. Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όλο και περισσότερο παρατηρούνται απάτες από άτομα που καταχωρίζουν αγγελίες για προϊόντα που δεν υπάρχουν, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από χρήστες.
Η μεθοδολογία
Οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τις αγγελίες όσο γίνεται πιο αληθοφανείς προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Έτσι, το πρώτο που κάνουν είναι να κατεβάσουν τις εικόνες από άλλες πραγματικές αγγελίες για να τις χρησιμοποιήσουν στις δικές τους. Στη συνέχεια τις ανεβάζουν εκ νέου με μια πολύ χαμηλή τιμή, που θα τραβήξει τα βλέμματα.
Όταν κάποιος χρήστης πατήσει πάνω στην αγγελία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, θα διαπιστώσει αρκετές φορές ότι η φωτογραφία είναι συνήθως σε πολύ κακή ανάλυση.
Το ίδιο ισχύει και για τη φωτογραφία του προφίλ που έχει ανεβάσει την αγγελία, η οποία κατά πάσα πιθανότατα είναι και αυτή κλεμμένη ή ανήκει σε κάποιον φανταστικό χρήστη.
Με δόλωμα τη χαμηλή τιμή ζητάνε το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό για να προχωρήσουν στην αποστολή ή ένα μέρος αυτού προκειμένου να «κρατήσουν» το προϊόν για τον ενδιαφερόμενο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια άλλη απάτη στο Marketplace με πολλά κοινά, αλλά και μια μεγάλη διαφορά. Αυτές οι αγγελίες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: ακριβό προϊόν σε υπερβολικά χαμηλή τιμή, αλλά παραπέμπουν τους χρήστες σε ένα λινκ που μπορεί να τους προσβάλει με κακόβουλο λογισμικό.
Πώς μπορείτε να εντοπίσετε απάτες στο Facebook Marketplace; Βασικά ελέγξτε το προφίλ του πωλητή. Πριν στείλετε ένα μήνυμα σε έναν πωλητή, ελέγξτε τη σελίδα πληροφοριών πωλητή. Εάν δεν βλέπετε μια φωτογραφία προφίλ, ένα banner εικόνας ή προηγούμενες καταχωρίσεις στο Marketplace, ο πωλητής είναι πιθανώς ψεύτικος και προσπαθεί να σας εξαπατήσει στην πλατφόρμα. Επίσης, εάν ένας πωλητής επιμένει να λαμβάνει πληρωμές ή προκαταβολές μέσω Venmo, CashApp ή κρυπτογράφησης, είναι ιδιαίτερα ύποπτος. Επίσης, εάν ένας πωλητής σας ζητήσει να μετακινηθείτε σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram ή το Signal, αρνηθείτε.