Φέτος το καλοκαίρι, στην Κεφαλονιά, περνούσα θαυμάσια μέχρι που έκανα το λάθος και άρχισα να βλέπω ξανά κάποια δελτία ειδήσεων. Έτσι, μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκα ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι όλες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν… νόμιμες!
Με άλλα λόγια, όλοι οι παρακολουθούμενοι πολιτικοί, στρατηγοί, κλπ. ήταν ύποπτοι προδοσίας ή τέλεσης κάποιας μορφής ποινικών πράξεων! Οι μόνοι μη ύποπτοι φαίνεται να είναι αυτοί που στα μάτια του λαού και ύποπτοι και ένοχοι είναι. Πάντως είχα σχηματίσει την εσφαλμένη εντύπωση, σύμφωνα βέβαια με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι αν αυτό είχε συμβεί σε δυτική χώρα – εμείς είμαστε Βαλκάνιοι – θα είχε πέσει άμεσα η κυβέρνηση. Για το ίδιο θέμα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών ΔΕΝ είναι ανεξάρτητη και συνεπώς δεν θα μπορούσε να ελέγξει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών για να διαπιστώσει ποιοι και πόσοι ήταν οι παρακολουθούμενοι!
Ο λαός πάντως, μπορεί να μην γνωρίζει νομικά, αλλά τo 71% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη. Και πώς να την εμπιστεύεται, όταν βλέπει ότι η κυβέρνηση στήνει τις σκανδαλώδεις επιτροπές της βουλής, με προειλημμένη απόφαση τη συγκάλυψη του τυχόν εγκλήματος, όπως ακριβώς συνέβη με την τραγωδία των Τεμπών; Η διαφθορά στα τρένα, η συρραφή ανύπαρκτων αθωωτικών συνομιλιών και η πλήρης πολιτική ανικανότητα συνετέλεσε ώστε δυστυχισμένοι συνάνθρωποί μας να ψάχνουν ακόμη μέσα στα μπάζα να βρουν τα υπολείμματα των αγαπημένων τους. Ακόμη και ένα ολόκληρο βαγόνι τρένου που έλειπε, βρέθηκε σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ και κανείς δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί. Στο τέλος θα μας πουν πως έφταιγε το τρένο και άδικα “φορτώναμε” ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό, που περιχαρής συνεχίζει να κάθεται στα βουλευτικά έδρανα.
700 άμοιροι λαθρομετανάστες πνίγονται στην Πύλο λόγω αδέξιων χειρισμών κάποιων λιμενικών (έτσι ισχυρίζονται οι διασωθέντες και οι διεθνείς οργανισμοί) και κανείς δεν διώκεται.
Για την αδιανόητη εθνική τραγωδία στο Μάτι, όχι μόνο αθωωθήκαν όλοι, αλλά οι δύο κορυφαίοι υπαίτιοι, η ανικανότητα των οποίων οδήγησε στην καταστροφή, προήχθησαν κιόλας από την κυβέρνηση!
Έχουμε βέβαια και την υπόθεση Novartis, που απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που τη σκαπουλάρουν όλοι οι διεφθαρμένοι θεσμικοί και ιδιώτες. Φταίει όμως μόνο η δικαιοσύνη ή και η πολιτική ηγεσία της χώρας μας; Φίλος μου αρεοπαγίτης μου έλεγε κάτι που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ούτε η πλέον διεστραμμένη καθεστωτική φαντασία… Η χώρα μας έχει 28 εφετεία και ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε πριν τρία χρόνια να προαγάγει σε προέδρους εφετών άλλους 85 εφέτες εκτός των ήδη εν ενεργεία. Ο φίλος μου εξήγησε τον λόγο και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ντρέπομαι ως Έλληνας πολίτης για το κατάντημα της χώρας μας. Όταν ο πρωθυπουργός μίας χώρας διορίζει τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με κριτήρια της αρεσκείας του και νέμεται την εξουσία με άλλους 2-3 έμπιστους φίλους του και αυτοί με τη σειρά τους επιλέγουν και μοιράζουν τίτλους όχι στους πλέον ικανούς αλλά στους πλέον υπάκουους, τότε η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον, διότι δεν κυβερνάται ως μία ευνομούμενη χώρα, αλλά ως μία αποτυχημένη μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Σημείωση
Τα συστημικά μέσα εβδομάδες τώρα μας βομβάρδιζαν με τα ‘δώρα’ που θα προσέφερε ο πρωθυπουργός στον λαό του στη Θεσσαλονίκη. Εκείνος όμως δεν είπε ούτε μία λέξη για το πώς θα αναπτυχθεί αυτός ο τόπος, αφού δεν μας είπε πού “επενδύονται” ή μάλλον ποιοι νέμονται τα 31 δις του ταμείου ανάκαμψης και τα 30 δις του ΕΣΠΑ. Η χώρα δεν χρειάζεται Μεσσίες. Χρειάζεται έντιμη διακυβέρνηση με δημιουργική φαντασία και πάνω από όλα με αγάπη για την Ελλάδα και όχι λατρεία για την εξουσία. Όταν συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι η χώρα έχει τα υψηλότερα δάνεια της ιστορίας της και ότι οι Έλληνες έχουν τις χαμηλότερες αποταμιεύσεις μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της τραγικής δυσαναλογίας εισοδημάτων και κόστους ζωής, τότε ίσως και ο πρωθυπουργός να πάψει να μοιράζει φιλοδωρήματα στη Θεσσαλονίκη και να αρχίσει να σκέφτεται κάπως πιο σοβαρά, όχι μόνο τις επόμενες εκλογές αλλά και τις επόμενες γενεές.