Η Γαλλική Επανάσταση δημιούργησε τον λαϊκό δικαστή, τον Ειρηνοδίκη, προκειμένου να προστατεύσει τους αδύνατους και απλούς πολίτες. Στον Ειρηνοδίκη χορήγησε την εξουσία να συμβιβάζει τους διαδίκους, ούτως ώστε να προλαμβάνονται οι έριδες και οι συγκρούσεις, να λαμβάνει συντηρητικά μέτρα προστασίας των δικαίων των πολιτών και να επιλύει διαφορές. Στην ουσία ήθελε να δημιουργήσει έναν δικαστή ουσίας και όχι τύπων.
Η Γαλλική Επανάσταση επηρέασε εξαιτίας ιστορικών και κοινωνικών λόγων την πρώτη νομοθετική δράση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Η νομοθεσία της Ελληνικής Επανάστασης, ψηφίσματα 30/4 και 2/1 1822, αναγνώρισε τη δικαστική εξουσία, ως διακεκριμένη, αυτοδύναμη και ανεξάρτητη από τις άλλες, Νομοθετική και Εκτελεστική και έσπευσε να συστήσει τα πρώτα Ειρηνοδικεία στην Ελλάδα σε κοινότητες και χωριά. Έπειτα, με το από 15 Δεκεμβρίου 1828 ψήφισμα του Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, περί οργανισμού και αρμοδιότητος των Δικαστηρίων συστηματοποιήθηκε η Ειρηνοδικειακή Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα άρθρα 4-31 του Οργανισμού των Δικαστηρίων και Αρμοδιότητος των Δικαστηρίων προβλέφτηκε η σύσταση του Ειρηνοδικείου, του Πρωτοκλήτου Δικαστηρίου, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ανέκκλητου Κριτηρίου
Οι πολίτες της Κέρκυρας, μάλλον και όλης της Ελλάδας, λάτρευαν τον Ειρηνοδίκη που ήταν κοντά στο Λαό και προσιτός, έκανε αυτοψίες στα χωριά είχε άποψη αντικειμενική και δεν τον ακουμπούσε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσω του ελέγχου της στον Άρειο Πάγο.
Ας δούμε τη πρόσφατη ιστορία. Με τον νόμο Λούκας Κατσέλη οι Ειρηνοδίκες ανέλαβαν και προστάτευσαν τη πρώτη κατοικία του Ελληνικού Λαού.
Kυρίως με τον νόμο Μητσοτάκη καταργήθηκε η προστασία της α΄κατοικίας ,(ήταν κακός και ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ) και οι πρώτες κατοικίες πέρασαν στην απληστία των θυγατρικών των τραπεζών και των θυγατρικών τους κορακιών χωρίς ΑΦΜ μέσω Δουβλίνου και αφορολόγητα. (Ευήχως Funds and Services) !
Τα Ειρηνοδικεία ακόμα προστατεύουν όσους είχαν προσφύγει σε αυτά πριν το τσουνάμι της δεξιάς.
Σήμερα η κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας καταργεί τα Ειρηνοδικεία καθ΄υπόδειξη της ..Παγκόσμιας Τράπεζας ! Κατά δήλωσή της. Όπως ψήφισε και τις εκτρωματικές διατάξεις για τους Ποινικούς Κώδικες. Ομολογία οικονομικής αποτυχίας της διότι προφανώς προσέφυγε για δανεισμό ! Το θέμα απονομής δικαιοσύνης είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει ασφυκτικά κάθε ανεξάρτητο θεσμό.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας επί δύο μήνες έχουν προβεί σε πάμπολλες στάσεις εργασίας (σχεδόν κάθε εβδομάδα) για να μην καταργηθεί ο λαικός θεσμός των Ειρηνοδικών. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας άτεγκτος νεοδημοκράτης και ιμάντας μεταφοράς της δεξιάς κομματικής πολιτικής στον Δικηγορικό Σύλλογο δεν εξέδωσε καμμία ανακοίνωση συμπαράστασης. Και βέβαια εάν τώρα προκήρυξε και πάλι αντιδημοκρατικά χωρίς Γενική Συνέλευση αποχή ( τον πιάνει ναυτία όταν ακούει Γενική Συνέλευση) είναι γιατί το αποφάσισε η Ολομέλεια ως εισήγηση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Και κυρίως είναι αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας γιατί δεν θέλουν περισσότερα Πρωτοδικεία του ενός στην Αθήνα . Πέραν της υποκριτικής γελοιότητας που βαφτίζει την αποχή-απεργία ως κινητοποιήσεις (όπως οι καλόγεροι τον μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι και το έτρωγαν) και δεν κάνει ούτε κινητοποιήσεις ούτε δηλώσεις κατά της κυβέρνησης .
Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων Όρους, Παξών, Λευκίμμης έφερε ερήμωση, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.
Η δεξιά λοιπόν επιδιώκει υπακοή στην παγκόσμια τράπεζα, αντί για αποκέντρωση περισσότερη συγκέντρωση προς την Αθήνα και στον Άρειο Πάγο, επιστροφή στον Μεσαίωνα: Επιστροφή στην προ του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια εποχή, του ιδρυτή των Ειρηνοδικείων !