Πριν από λίγες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων μέσα σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, αφού εκτός από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας προστέθηκε φέτος και η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Καθίσταται συνεπώς ολοένα και πιο επιτακτική η ύπαρξη κοινής πολιτικής και κοινών στρατηγικών στόχων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ισχυροποιήσουν το αποτύπωμά της στην παγκόσμια σκηνή. Και φυσικά η διεύρυνση της ΕΕ με την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο, καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ταραγμένη αυτή περιοχή.
Η Ελλάδα 20 χρόνια μετά από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στις 21 Ιουνίου 2003, παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις εκ μέρους των υποψηφίων χωρών.
Μία από αυτές τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης – ίσως η σοβαρότερη – είναι η σταθερότητα των Θεσμών που εγγυώνται την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Προστασία των Μειονοτήτων.
Εδώ είναι ακριβώς το σημείο που η Ελλάδα, τεκμηριωμένα, εγείρει αντιρρήσεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Η υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη και η παρακώλυση της ορκωμοσίας του, συνιστά για την Ελλάδα σοβαρό ζήτημα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς ο φυλακισμένος εκλεγμένος Δήμαρχος, στερείται του δικαιώματος για δίκαιη Δίκη. Οι πρόσφατες δε σκηνές του Φρέντη Μπελέρη, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, στο νεκροταφείο της Χειμάρρας και η άρνηση των Αλβανικών Αρχών να του επιτρέψουν να παραστεί στην Εκκλησία για την Εξόδιο Ακολουθία της γιαγιάς του, προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση.
Όμως, πέραν τούτου, καταστρατηγούνται και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αφού παρεμποδίζεται η αξιοποίηση των περιουσιών των Ομογενών μας στην Χειμάρρα – και όχι μόνον – περιουσίες που σε πολλές περιπτώσεις “υφαρπάζει” τεχνηέντως το Αλβανικό Κράτος. Ο κίνδυνος να ξεριζωθεί το Ελληνικό στοιχείο από τις πατρογονικές εστίες είναι πια ορατός και ο Φρέντη Μπελέρη θα έβαζε ένα «φρένο» σε αυτή τη διαδικασία.
Επισημαίνεται ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε Μειονότητες, αποτελεί μία ακόμα δέσμευση της Αλβανίας για την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Παρά την αυξανόμενη πίεση και από πλευράς ΕΕ, αν τελικά δεν πρυτανεύσει η λογική στην Αλβανία και συνεχίζει να μην εφαρμόζεται το Κράτος Δικαίου και να μην γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, μοιραία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί όχι μόνον να «μπλοκάρει» την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά να αναθεωρήσει την πολύ εποικοδομητική στάση της σε πλείστα όσα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων καλής γειτονίας των δύο χωρών.
Και τότε ο μεγάλος χαμένος σίγουρα δεν θα είναι η Ελλάδα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ στις 3/1/2024