Όλη η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στις πανηγυρικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και τις δηλώσεις Υπουργών που μας καλούν να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην σύγχρονη Ιστορία.
Δεν πάει πολύς καιρός από όταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ τον οποίο με πραξικοπηματικές μεθόδους η κυβέρνηση επιχείρησε στην ουσία να καρατομήσει. Ο Χρήστος Ράμμος τότε σε μια συγκλονιστική του παρέμβαση δήλωνε: «Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα». «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά», έλεγε από την πλευρά του ο κ. Μενουδάκος, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Είχε προηγηθεί μια εξεταστική – οπερέτα στη Bουλή στην οποία δεν κλήθηκαν βασικοί μάρτυρες, κρίσιμα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ στο όνομα του «απορρήτου» δια πάσα νόσο. Μια επιχείρηση συγκάλυψης και απόκρυψης, χωρίς προηγούμενο. Οι αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας όμως τεκμηρίωσαν, με συνέπεια και με ακλόνητα στοιχεία, την λειτουργία κοινού κέντρου παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator. Μόλις πριν από λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε ότι ένας στους τρείς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ μολύνθηκε και από το παράνομο λογισμικό Predator. Κάτι που δεν χωράει αμφισβήτησης. Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης – που έσπευσε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του να αναλάβει προσωπικά την εποπτεία της ΕΥΠ – που μιλούσε για “ρυπαρά δίκτυα” εντός της ΕΥΠ. Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη εξάλλου έφεραν και την αποπομπή Δημητριάδη.
Το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας. Έχουμε δημοκρατικό καθήκον να επερωτήσουμε την πορεία της δικαστικής διερεύνησης, ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ουσιαστική και όχι ψευδεπίγραφη. Διότι το πόρισμα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, καταλογίζοντας στους εκπροσώπους των εταιριών με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, απλά πλημμελήματα, βαθαίνει την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Πόρισμα που έρχεται μετά από παρεμβάσεις στη νομοθεσία για να μπουν στην ηγεσία της ΕΥΠ οι άνθρωποι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, την φίμωση και τον αφοπλισμό των ανεξάρτητων αρχών, τον ευτελισμό της Βουλής, τις απειλές σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης και δημοσιογράφων. Έρχεται όμως και μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας Καραΐβάζ που σχετίζονται άμεσα με τις κοινές παρακολουθήσεις.
Όλη η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στις πανηγυρικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και τις δηλώσεις Υπουργών που μας καλούν να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην σύγχρονη Ιστορία.
Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι θεσμοί της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου διασύρονται. Φοβάμαι πως πλέον και με τη βούλα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η Ελλάδα μετατρέπεται σε θλιβερή ευρωπαϊκή εξαίρεση. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διαμορφώνει συνθήκες καθεστωτικής εξουσίας.
Ένα καθεστώς που έχει παραδοθεί στο πιο σκοτεινό παρακράτος.
Τα καθεστώτα όμως έχουν πάντα μια κοινή μοίρα στην Ιστορία. Πέφτουν με πάταγο. Για εμάς, για τα πολιτικά κόμματα, για την Αριστερά και τον προοδευτικό – δημοκρατικό κόσμο ανακύπτει ένα ιστορικό καθήκον. Να επιταχύνουμε αυτή την πτώση. Κυρίως όμως να βάλουμε πλάτη στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, να γίνει ξανά η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, να ξεσκεπάσουμε το παρακράτος, να ξαναφέρουμε το φως πάνω από το σκοτάδι.
Αυτό προϋποθέτει αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και ενωτική δράση. Για αυτόν τον λόγο η Νέα Αριστερά ζητά από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης κοινή πρωτοβουλία για να έρθει το πόρισμα και το σύνολο της δικογραφίας στη Βουλή. Η Εθνική Αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο dnews.gr