Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου συγκλήθηκε στις Βρυξέλες έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας .
Το βασικό θέμα ήταν η πρόσφατη εκτόξευση από το Αστραχάν της Ρωσίας πυραύλων μέσου βεληνεκούς τύπου Oreshnik και τα μέτρα που πρέπει να πάρει ως απάντηση το ΝΑΤΟ για την στήριξη της Ουκρανίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι αποφάσεις της συνόδου δεν θα είχαν καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του πολέμου.
Επί της ουσίας εκφράστηκε η ανάγκη να εφοδιαστεί η Ουκρανία με δυτικά όπλα μέσου βεληνεκούς χωρίς όμως να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα , και διότι δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα που να μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του πολέμου αλλά και εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ στην Ρωσία.
Το αίτημα της Ουκρανίας για μεταφορά αντιαεροπορικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των Oreshnik δεν απαντήθηκε καν εξαιτίας ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν τους εν λόγω πυραύλους.
Η σύνοδος περιορίστηκε στο να διαβεβαιώσει τον Ζελένσκυ ότι ο έρανος για την συγκέντρωση των 42 δις οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Περισσότερα για την σύνοδο δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ που μπορεί κανείς να διαβάσει
Παρόλα αυτά η κινητικότητα στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο διάστημα και ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του Ολλανδού νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Πρώτα είχαμε την κεκλισμένων των θυρών συνάντηση του με τον Ντοναλτ Τραμπ.
Ακολούθησε η επιθεώρηση της γραμμής του μετώπου Τουρκία – Ελλάδα και στην συνέχεια στις Βρυξέλες για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ακολούθησε η δήλωση του Ολλανδού ναύαρχου Ρομπ Μπάουερ ,επικεφαλή της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, όπου σε ένα απόσπασμα της αναφέρει:
«οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν κοντά στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της συμμαχίας».
Με απλά λόγια (ακολουθώντας την γραμμή Τράμπ ) : «Να μοιραστούμε τα έξοδα αλλιώς να πληρώσει καθένας τον λογαριασμό του» .
Παράλληλα με την σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Pal Jonson, υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, συναντήθηκε με τους συναδέλφους του από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου για πρώτη φορά πήραν μέρος και οι υπουργοί Άμυνας του Indo-Pacific Four (IP4) δηλαδή της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας .
Προφανώς προωθείται η δημιουργία ενός iron curtain απέναντι στις χώρες της Ανατολής.
Οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου δεν έχουν κανένα συμφέρον από την εξάπλωση του πολέμου και την μετατροπή του σε ένα παγκόσμιο πόλεμο με ασύλληπτα δεινά για την ανθρωπότητα.
Οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή μάχονται εντός των εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ακόμα .
Το Λουχάνσκ , το Ντονεσκ , η Ζαπορίζια και η Κριμαία έχουν κηρύξει με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία και έχουν ενταχθεί στην Ρώσικη Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη και ύστερα από όσα υπέστησαν μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο.
Είναι δυνατόν να σταματήσει εδώ ο πόλεμος και η νέα Ουκρανία να γίνει ένα ουδέτερο και χωρίς Νατοϊκές στρατιωτικές βάσεις κράτος.
Σε περίπτωση συνέχισης του πολέμου η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε τριχοτόμηση με τεράστιο κόστος αίματος.
Στην ακόμη χειρότερη περίπτωση μπορεί ο πόλεμος να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη η ακόμα και σε όλον τον κόσμο.
Είναι υπόθεση του κάθε Ευρωπαίου πολίτη να απαιτήσει το σταμάτημα του πολέμου τώρα και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων .