Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα της Μαύρης Θάλασσα, χωρίς πρόσβαση όμως σε αυτήν.
Συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία και δυτικά με την Ρουμανία. Για μερικά μέτρα Γής (της Ουκρανίας) δεν έχει πρόσβαση στην Μαύρη θάλασσα.
Από το 1945 έως το 1991 ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης με την ονομασία «Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία»
Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991.
Στην Μολδαβία ισχύουν επισήμως τρείς γλώσσες. Τα Ρουμάνικα, τα Ρώσικα και τα Γκαγκαούζικα.
Ένα τμήμα της , η Υπερδνειστερία, που βρίσκεται ανατολικά έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία και ήδη εκεί βρίσκεται και ένα σημαντικός αριθμός Ρώσων στρατιωτών .
Η Γκαγκαουζία είναι μια επαρχία στο κέντρο και νότια της χώρας με μια διευρυμένη αυτονομία. Οι Γκαγκαούζοι (150. 000) είναι απομεινάρι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Τουρκία τους αντιμετωπίζει ως ομοεθνείς και του παρέχει πλήθος προνομίων και βοήθειας.
Ουσιαστικά η Μολδαβία είναι μια Ουκρανία σε μικρογραφία .
Βρίσκεται, ιστορικά , σε κείνο το σημείο που πρέπει να αποφασίσει για την πορεία της σε μια εποχή μάλιστα που τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Την προηγούμενη Κυριακή (20 Οκτωβρίου 2024) έγιναν οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Μολδαβία μαζί με δημοψήφισμα για την ένταξη της μικρής αυτής χώρας των 2΄5 εκατομμυρίων κατοίκων στην ΕΕ.
Όλα τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «Ναι» στην ΕΕ ήταν βέβαιο πέραν πάσης αμφιβολίας με μεγάλη διαφορά από το «Όχι».
Το να γίνει μια δημοσκόπηση σε έναν τόσο μικρό πληθυσμό είναι εύκολη υπόθεση. Το περιθώριο μεγάλου λάθος σχεδόν αδύνατο.
Ο κρατικός και ο εκλογικός μηχανισμός ήταν στα χέρια της νυν προέδρου Μάγια Σάντου και του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της .
Προς έκπληξη των πάντων, την Κυριακή το βράδυ, στο καταμετρημένο 90% των ψήφων το «Όχι» είχε ανέβει στο 54%.
Σε επτά περιφέρειες ήταν πάνω από 70% και στην περιφέρεια των Γκαγκαούζων έφτασε το 95%!!!
Να σημειώσουμε ότι στην Υπερδνειστερία, βέβαια, δεν στήθηκαν κάλπες καθότι αυτή έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Το αποτέλεσμα δημιούργησε αναστάτωση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ.
Σήμανε συναγερμός και άρχισαν να έρχονται από όλες τις χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ ψήφοι των Μολδαβών της διασποράς με… e-mail .
Προς ανακούφιση της ΕΕ και των ΗΠΑ το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 50,46% υπέρ του «Ναι» και στο 49,54% υπέρ του «Όχι» . Μία διαφορά ,δηλαδή, 13΄5 χιλιάδες ψήφους.
“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημοκρατία στη Μολδαβία είναι ισχυρή” βιάστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι.
Η ΕΕ δια του ύπατου εκπροσώπου της δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την άνευ προηγουμένου κακόβουλη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και το συνταγματικό δημοψήφισμα της Μολδαβίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανθεκτικότητα και την πρόοδο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ».
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου ( στα χέρια της οποίας ήταν όλος ο κρατικός και εκλογικός μηχανισμός συν την χρηματοδότηση και την υποστήριξη της ΕΕ) δήλωσε ότι: «Παρά την άθλια παρέμβαση της Ρωσίας η δημοκρατία νίκησε».
Εδώ οι Μολδαβοί χρειάζεται να θυμηθούν το απόφθεγμα του Ι. Β. Στάλιν. «Δεν έχει σημασία τι ψήφισες, σημασία έχει ποιος κάνει την καταμέτρηση.»
Παρά την εξόφθαλμη νοθεία που έγινε και πάρα τις κατάρες προς την Ρωσία, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα για την Μολδαβία.
Την ίδια Κυριακή στις εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας , η Μάγια Σάντου πήρε 34% έναντι του κύριου αντιπάλου της Αλεξάντρ Στογιάνογλο που πήρε 30%.
Αυτό σημαίνει ότι πάμε σε δεύτερο γύρο όπου 10 ακόμα κόμματα φαίνεται να στηρίζουν τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο.
Σημειωτέον ότι στην Μολδαβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.
Ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Από την εξέλιξη τους θα κριθούν πολλά για την Μολδαβία . Ακόμα και αν θα πάνε και σε νέο δημοψήφισμα.