Και τα χρηματιστήρια του αμερικανό-ευρωπαϊκού- ασιατικού τόξου εκτινάχθηκαν στον αέρα προχθές μαύρη Δευτέρα! Ο καζινοκαπιταλισμός επί το έργον καίγοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, 6,4 τρισ. δολάρια μέσα σε ελάχιστες ώρες! Και την επομένη μέρα, ω του θαύματος, η χρηματιστηριακή «μηχανή» όχι μόνο ανέκαμψε αλλά αποκόμισε και κέρδη!
Αυτό βεβαίωσαν τους ενδιαφερόμενους οι ειδήμονες του χρηματιστηριακού τζόγου, οι οποίοι, με μια διάχυτη αισιοδοξία στις δηλώσεις τους, καθησύχασαν τους κατατρομαγμένους παίκτες πως οι «διορθώσεις» που ακολουθούν θα επαναφέρουν το σύστημα στη κανονικότητα του.
Την πάτησαν, οι χαμένοι, λόγω ψευδαισθήσεων ότι η υγεία της αμερικανικής οικονομίας θα ήταν ασταμάτητη. Υπέθεσαν πως το αμερικανικό «ασταμάτητο» της υγείας του δολαρίου είναι συνακόλουθο της φρενήρους πορείας του δημόσιου χρέους. Δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολάρια, αλλά και ένα ιδιωτικό που καλπάζει στα 17,8 τρισεκατομμύρια!
Επενδυτές σαΐνια τζογάρισαν χοντρά και σε «χαρτιά τεχνολογίας», πιστεύοντας μετά πάθους, πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμόρφωνε μέσα σε μια νύχτα σε σούπερ μηχανές παραγωγικότητας τις επιχειρήσεις τους! Η ανοησία για γρήγορο κέρδος ακολουθεί τον άνθρωπο ως προπατορικό αμάρτημα.
Υπήρξαν και οι «πονηροί» που ήταν σίγουροι πως η Ιαπωνία θα κρατούσε για πάντα τα επιτόκια στο μηδέν, αφήνοντας το νόμισμά της να βυθίζεται και τους «επενδυτές» αυτού του είδους να αγοράζουν φθηνό γιέν με δανεισμό, απολαμβάνοντας τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων σε αμερικανικές τράπεζες!
Τρελά κέρδη τζόγου που δε χρειάζονται βιομηχανικές καμινάδες να καπνίζουν και αγρούς να σπέρνονται και να θερίζονται. Όμως, όταν οι Ιάπωνες αποφάσισαν αύξηση επιτοκίων, αυτό σήμανε την καταστροφή των τζογαδόρων. Εκεί τινάχτηκαν και οι δείκτες στον αέρα!
Τελικά αυτές είναι η αιτίες του μίνι «κραχ» της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα πάντα με τα «γκόλντεν μπόις». Ένα «κραχ» στο οποίο, μέσα σε ελάχιστες ώρες, κάηκαν 6,4 δισ. δολάρια! Ένα ιλιγγιώδες ποσό που σε πραγματικές αξίες θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά στη σημαντική μείωση της πείνας στον πλανήτη με παραγωγικά έργα.
Στα «ψιλά» πέρασε από τους «ειδικούς» το εκρηκτικό πολεμικό κλίμα που επικρατεί και απειλεί να πάρει πλανητικές διαστάσεις, ως μια από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν «σεισμικές» δονήσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής έκρηξης στη Μέση Ανατολή, με τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε στη παγκόσμια οικονομία, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα επηρέαζε καθοριστικά την επιστροφή στην «κανονικότητα» του χρηματιστηριακού τζόγου τους.
Αυτόν τον πύρινο Αύγουστο, η συνεχής αναφορά σε μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη από ΝΑΤΟ ή Ρωσία και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από το Ισραήλ, είναι μια προσπάθεια να συνηθίσουμε να ζούμε στην τρομοκρατία ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος!
Και τότε, πριν από 79 χρόνια, το 1945, Αύγουστος ήταν και μάλιστα Δευτέρα 6 του μήνα που οι Αμερικανοί εξαέρωσαν με την ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι» τη Χιροσίμα και τη Πέμπτη στις 9 Αυγούστου με βόμβα πλουτωνίου το Ναγκασάκι, παρότι η Ιαπωνία είχε πριν μέρες ηττημένη παραδοθεί. Ήταν μια επίδειξη ιμπεριαλιστικής δύναμης με εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένους…
Σήμερα τα πυρηνικά όπλα έχουν υπερπολλαπλάσιες καταστροφικές δυνατότητες και τα κράτη που τα διαθέτουν είναι επισήμως εννέα! Ο πραγματικός συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη αυτά είναι ουσιαστικά άγνωστος.
Παρατηρώντας κανείς ορισμένους απ’ αυτούς τους ηγέτες που έχουν την απόλυτη διαχείριση στο βαλιτσάκι του πυρηνικού ολέθρου, καταλαβαίνει πως μάλλον από τύχη ο πλανήτης δεν έχει καταστραφεί ακόμα ολοσχερώς…