«Οι θεοί ρίχνουν τα ζάρια και ούτε ρωτούν αν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι ή όχι» : Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός.
Στο πολιτικό μας σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί. «Παίζει» μόνη της στο «πολιτικό τερέν». Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στο μεταπολιτευτική μας περίοδο. Αυτή η διακομματική ανισορροπία, αυτή η πολιτική παραδοξότητα, αναμφίβολα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική μας ζωή. Ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, που προέκυψε από τα αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποτελέσματα των δίδυμων εκλογών του περασμένου Μαΐου – Ιουνίου, προκάλεσε έλλειψη σοβαρής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης και κυβερνητικό εφησυχασμό, φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης στην πλευρά της κυβέρνησης και γενικότερα της κυβερνώσας παράταξης.
Η αλλαγή ρόλων στο παραπάνω περιγραφέν πολιτικό σκηνικό, μπορεί να προκληθεί από ένα πολιτικό «αυτογκόλ» ή μια αρνητική πολιτική συγκυρία στην πλευρά της κυβέρνησης, είτε από μια πολιτική «αναγεννησιακή» κίνηση ή μια γενικότερη ανασυγκρότηση στην πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «τιμονιέρης» στην παρούσα πολιτική φάση, «στρίβει» το τιμόνι προς το κοινωνικό κέντρο, αδιαφορώντας για το πολιτικό «ρήγμα», που αναμφίβολα δημιουργείται στα δεξιά «διαμερίσματα» της γαλάζιας «πολυκατοικίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολύ κοντά σ αυτόν επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πεπεισμένοι πως η πολιτική τους επικράτηση στον χώρο του πολιτικού κέντρου, αφαιρεί μεν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ κι επιπλέον αποενοχοποιεί την κυβέρνηση από τις όποιες «πολιτικές αμαρτίες» της παλιάς παραδοσιακής δεξιάς, ενώ εμφανίζεται και με «προσωπείο» εκσυγχρονισμού στην ελληνική νεολαία, στα επιχειρηματικά λόμπι και στα ευρωπαϊκά ρετιρέ των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
Στην άλλη πλευρά του Φεγγαριού, η κατακερματισμένη κεντροαριστερή αντιπολίτευση, (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΑΣΟΚ, κατά κύριο ρόλο και λόγο, και ΜΕΡΑ25 – ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ), δείχνει εγκλωβισμένη στα κομματικά ή ιδεολογικά πολιτικά πάθη μακρινού και πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος και στις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες ή αντιπαλότητες των ηγετών της.
Πολιτική ζαριά : Γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο κι εν πολλοίς πολιτικά παράδοξο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σκληρό πολιτικό «πόκερ» των ημερών, έκανε μια πολιτική «ρελάνς», αν δεν έπαιξε και «τα ρέστα του», με το νομοθέτημα για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Στο επίμαχο νομοθέτημα, κι ενώ στην κυβερνητική πλειοψηφία υπολογίζονται γύρω στους 40 με 50 οι βουλευτές, μαζί τους και κορυφαίοι υπουργοί που προσανατολίζονται στην καταψήφισή του νομοσχεδίου για τον γάμο και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που μέχρι τώρα στέκεται αδιαπραγμάτευτα δίπλα στα κινήματα και ιδιαίτερα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, σκέφτονται ακόμη και το ΟΧΙ, δηλαδή πολιτική άρνηση στο νομοθέτημα. Προς τούτο, ο Πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εξ αρχής συστήθηκε πολιτικά αποκαλύπτοντας τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ, επιβάλλει «κομματική πειθαρχία» υπέρ της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, εγείροντας κύμα διαμαρτυριών για την απόφασή του.
Από τα υψώματα της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είπε το περίφημο, «εμείς δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήθελε να επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να διευκολύνει κοινοβουλευτικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διαφωνίες δεκάδων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που δεν επιθυμούν να υπερψηφίσουν την ρύθμιση, που θα φέρει στην Βουλή τόσο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για την τεκνοθεσία.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα πως, τα δύο κόμματα της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης, (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), σκέφτονται πρώτιστα και κυρίαρχα…, «πως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» και σε δεύτερο βαθμό αξιολογούν ουσιαστικά το επίμαχο νομοθέτημα.
Ρήγμα σε κυβέρνηση και κυβερνώσα παράταξη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, άνοιξε τα χαρτιά του, για το επίμαχο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, παραδέχτηκε, ότι, είναι ζήτημα που αφορά τη «συνείδηση του καθενός» και τόνισε πως, «τόσο εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση». Επειδή ωστόσο κάποιοι δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να απόσχουν και να μην το καταψηφίσουν, κάτι που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς η πλειοψηφία θα υπολογιστεί επί των παρόντων βουλευτών, λέγοντας : «Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές…, η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολίασε δεικτικά : «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της… Δημοκρατίας. Θα λέμε λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;». Πρόσθεσε δε με νόημα : «Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα, εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», προαναγγέλλοντας καταγγελία και άρνηση ψήφου στο επίμαχο νομοθέτημα.
Δεινή η θέση της Αντιπολίτευσης
Στην κοινοβουλευτικά ακραία και πολιτικά απευκταία, για την κυβέρνηση, περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης, – κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοθετήματος, για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών – , αυτή θα επέλθει από διάσπαση της γαλάζιας παράταξης.
Σε μια τέτοια πολιτική εξέλιξη θα προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεξιών ιδεολογικών χαρακτηριστικών, – η οποία σε δεύτερη φάση μπορεί να προσεταιριστεί και μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς, (όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου ή η «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού) – , και η πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία με εντονότερα κεντρώα πολιτικά χαρακτηριστικά μπορεί να προσελκύσει περισσότερους προοδευτικούς ψηφοφόρους, εξωθώντας τον σημερινό διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το σημερινό αδύναμο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε ακόμα μικρότερα εκλογικά ποσοστά και σε περισσότερο αποδυναμωμένη κοινοβουλευτική παρουσία.
Εν ολίγοις, όσο κι αν φαντάζει παράδοξο, ένα νομοθέτημα που αντιμάχεται η δεξιά…, μπορεί να διευρύνει τις δυνάμεις της, εξαιτίας της εσφαλμένης πολιτικής στρατηγικής της αντιπολίτευσης.
Οι Γεφυροποιοί και ο «Μπουρλοτιέρης» Κασσελάκης
Πάντα ταύτα επισυμβαίνουν ή μπορούν να συμβούν σε περίοδο που πολλά στελέχη από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν να γεφυρώσουν την Χαριλάου Τρικούπη με την πλατεία Κουμουνδούρου.
Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα, σύγκλιση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και δημιουργία ενός κοινού «Μετώπου Δημοκρατίας» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνει ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης και ανασύνταξης Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (“Μέτωπο για τη Δημοκρατία”).
Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σπίρτζης, προβάλλει το χρησμό : «δεν είναι όνειρο αλλά ένα σχέδιο που πολύ σύντομα θα γίνει πραγματικότητα και αφορά στην προοπτική συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ»..
Παρά τις προσπάθειες κάποιων στελεχών να στήσουν «γέφυρες» ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, έρχεται ο «Μπουρλοτιέρης» Στέφανος Κασσελάκης και τις «ανατινάζει», χαρακτηρίζοντας δύο φορές τον Νίκο Ανδρουλάκη «εκβιαζόμενο από τον πρωθυπουργό», προκαλώντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και αμηχανία στα στελέχη του κόμματος του.