«Ένας καλός στρατηγός δεν βλέπει μόνο το δρόμο προς τη νίκη, αλλά μπορεί να διακρίνει πότε η νίκη είναι αδύνατη», ό Πολύβιος, Έλληνας αρχαίος ιστορικός – 200 π.Χ. – 120 π.Χ.!
Στην παρούσε πολιτική σκηνή, «η νίκη είναι αδύνατη» τόσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς αμφισβητούνται σφόδρα ακόμα στα κόμματά τους.!
Ευρωεκλογές Ανατροπής και Προβληματισμού
Οι εκλογές για την Ευρωβουλή της περασμένης Κυριακής, ήταν πρώτιστα και κυρίαρχα αναμέτρηση των κομμάτων με την ίδια την κοινωνία και δευτερευόντως αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων. Η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, έστειλε ένα πολύ καθαρό και εκκωφαντικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Προς την κυβέρνηση για την μη αποδεχτή και εν πολλοίς αντιλαϊκή πολιτική της και προς τα κόμματα της ελάσσονος και μείζονος αντιπολίτευση, ότι δεν μπορούν να αρθρώσουν μια σαφή, εφικτή κι αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Πέραν της όποιας πολιτικής – επικοινωνιακής ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε ποσοστά, της εκλογικής αναμέτρησης τη; Κυριακής 9 Ιουνίου, έρχεται η ψυχρή, ωμή, κυνική κι απλή ανάγνωση των αριθμών : Η κυβέρνηση, έχασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ψήφους. Από το ένα εκατομμύριο ψήφους, όχι απλά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν πήραν ψήφους, αλλά επιπλέον έχασαν σε απόλυτους αριθμούς ψήφων κι από όσους είχαν κερδίσει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου στις εθνικές εκλογές.!
Κι όλων τούτων, ψυχρά δοθέντων, οι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται άναυδοι και προβληματισμένοι μπροστά στον καθρέπτη της ψυχρής πραγματικότητας.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, καθώς είναι το πρώτο κόμμα στο πολιτικό μας σκηνικό και παραμένει κυβερνώσα παράταξη, παρά το γεγονός ότι διέψευσε προσδοκίες ψηφοφόρων της και χάνει σχεδόν 13 μονάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχασε την μεγάλη ευκαιρία να ξανά ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα και να βγει από την κάλπη ενισχυμένο και σε απόσταση πολιτικής βολής από την κυβερνώσα παράταξη…, δηλαδή να βγει από την κάλπη ως «δυναμική αντιπολίτευσή».!
Ακόμη χειρότερη κι αρνητικότερη εκλογική συνέπεια για μείζονα κι ελάσσονα αντιπολίτευση, – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – , είναι ότι, παρά την μεγάλη πτώση Νέας Δημοκρατίας, το αριθμητικό άθροισμα των ποσοστών τους, υπολείπεται σημαντικά του εκλογικού ποσοστού Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, όλων τούτων, ενισχύονται σημαντικά τα κόμματα που βρίσκονται στην δεξιά όχθη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αθροίζουν ένα ποσοστό πέραν του 18%.
Ποιος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μέσα στο γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική μας ζωή, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου, ενίσχυσαν και τόνωσαν το ερώτημα : Ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι αν προκύψουν.;
Στην απάντηση του σαφούς κι απλού ερωτήματος, εντοπίζεται μια ακόμη ελληνική πολιτική παραδοξότητα : Ενώ τα κόμματα μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης, – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – , γνωρίζουν κι ευθέως δηλώνουν ότι μόνον με σύμπλευση ή συνεργασία ή ΚΟΙΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, μπορεί να «ανατραπεί η κυβέρνηση της δεξιάς», οι ηγεσίες τους, σε καθαρά αντίθετη πολιτική ροπή, εκλαμβάνουν την όποια συνεργασία ή σύγκλιση…, ως πλήρη κομματική απορρόφηση του όμορου χώρου στο δικό τους κόμμα και δη υπό την δική τους ηγεσία. !
Κασσελάκης o Λουδοβίκος 14ος – Βασιλιάς Ήλιος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συμπεριφέρεται πολιτικά, ως Λουδοβίκος ο 14ος, ως ο «βασιλιάς ήλιος» και με την πολιτική φιλοσοφία, «το Κράτος, είμαι εγώ» («L’État, c’est moi»).
Στην πρώτη μετεκλογική ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε ουσιαστικά ως «νικητής» των ευρωεκλογών, παρά την υποχώρηση κατά τρεις μονάδες του κόμματός του. «Αν κάποιος έρχονταν ξαφνικά, στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τα πολιτικά δρώμενα και άκουγε την ομιλία του προέδρου, θα νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστά ανάλογα με εκείνα του 2015», επισήμαινε «μπαρουτοκαπνισμένο» κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος, που κάθε άλλο παρά εχθρικά στέκεται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.!
Κι όταν ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θάνος Μωραΐτης, ενημέρωσε ότι, «θα διακοπεί η συνεδρίαση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης» του Στέφανου Κασσελάκη. Άμεσα εκδηλώθηκε έντονη αντίδραση των βουλευτών, ειδικά εκείνων που ήθελαν να εμβαθύνουν την συζήτηση και σε θέματα μετεκλογικής συνεργασίας με τους όμορους χώρους της κεντροαριστεράς/!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε συνέντευξη του στο Mega δήλωσε «περήφανος για το κόμμα και σημείωσε ότι «προχωράμε μόνοι μας με ανοιχτές πόρτες». Ωστόσο, αργά την Κυριακή των εκλογών, αναφερόμενος στο 14,9% είπε πως «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσω κυβερνητική πρόταση». Την επόμενη ημέρα, από τις Σπέτσες , ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε δύο αναρτήσεις. Στην πρώτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο». Η δεύτερη ήταν ευθέως επιθετική απέναντι στη Νέα Αριστερά και ανέφερε πως «όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά” δεν πρόκειται να υπάρξει».
Παρά ταύτα, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια κορυφαία ομάδα στελεχών, (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Τεμπονέρας, Σπίρτζης, Γ. Τσίπρας), μιλούν εδώ και μήνες για την ανάγκη συνεννόησης στον προοδευτικό χώρο, στο πνεύμα, «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελέσουν τις διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος».!
Πέραν όλων τούτων, κάθε συζήτηση για συμμαχία κομμάτων συμπεριλαμβάνει και την διαδικασία αναζήτησης ή ανάδειξης του επικεφαλής της. Αυτονόητα οι αρχηγοί των κομμάτων που προσέρχονται σε μια τέτοια διαδικασία θέτουν τον εαυτό τους σε αμφισβήτηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν φαίνεται να επιθυμεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία του, ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει σε προσωπική του πολιτική απομόνωση. «Ήρθα για να μείνω», λέει χαρακτηριστικά.
Νίκος Ανδρουλάκης : Δεν αρκούν οι «πραιτωριανοί»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις ελπίδες που αναπτέρωσε με την εκλογή του στην ηγεσία του άλλοτε κραταιού κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εγκλωβίστηκε σε μια μικρή ομάδα, «Πραιτωριανή Φρουρά», όπως ακριβώς έκαναν οι αυτοκράτορες της αρχαίας Ρώμης. Αποτέλεσμα για την ηγεσία του νεαρού προέδρου ήταν να απομονωθεί από το μέγα μέρος της κομματικής οργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη και κατ επέκταση κι αναλογία από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται πως δύο μόνον μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον περασμένο Απρίλιο, είχε δηλώσει πως, η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές μεταφράζεται ως «πολιτική ήττα». Τώρα που αυτή η εξέλιξη είναι πραγματικότητα, ο πρόεδρος βρήκε απέναντί του, ολόκληρη την «νομενκλατούρα» της Χαριλάου Τρικούπη. Από την επόμενη ημέρα της 9ης Ιουνίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος και άλλα στελέχη κατηγόρησαν τον πρόεδρο του κόμματος πως με την πολιτική του, δεν κατάφερε να ισχυροποιήσει το ρόλο και την εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και έχασε την ευκαιρία ανοίγματος στο κεντροαριστερό χώρο.
Οι εσωκομματικές αναταράξεις πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε ακόμα ένα βήμα ως προς την αμφισβήτηση του κ. Ανδρουλάκη, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και ζητώντας τη σύγκλιση των οργάνων του κόμματος και νέες εσωκομματικές εκλογές εντός του 2024. Αίτημα, το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει καλοδεχούμενο ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και «αυθεντική αγωνία» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας.
Μέσα σ αυτό το πολίτικά διόλου εύκρατο κλίμα, η συζήτηση για συγκρότηση ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΫ ΜΕΤΩΠΟΥ, απέναντι στη δεξιά συνεχίζεται, εντείνεται κι επεκτείνεται. Αυτόματα, οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «αυτό απομονώνονται» δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνονται τα «μηνύματα των καιρών».!