«Ήρθε ο ουρανός σφοντύλι», λέει η λαϊκή σοφία για κάποιον που ταράχτηκε πολύ από κάποιο απρόοπτο και δυσάρεστο γεγονός ή «έπεσε απ’ τα σύννεφα», όταν εκπλήσσεται αρνητικά επειδή πίστευε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συνέβη.!
Μετά την νηνεμία η φουρτούνα. Μετά την πασχαλιάτικη χαλάρωση, «όλοι στην τσίτα». Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει, ένας απλός παρατηρητής, τα συμβαίνοντα στην πολιτική μας ζωή. Στην «αναιμική» μας οικονομία, που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στην καθημερινότητά της κοινωνίας, προστίθενται και τα σύννεφα στην εξωτερική μας πολιτική, με όσα επισύρουν οι πράξεις και αξιώσεις του ανατολικού γείτονά μας, (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συνδυασμό και με τις εκλογικές ανάγκες του δυτικού συμμάχου του, (του Έντυ Ράμα), και με το διόλου πολιτικά και διπλωματικά υποτιμώμενο εκλογικό αποτέλεσμα του βόρειου γείτονά μας, ο οποίος εξέλεξε πρόεδρο και κοινοβούλιο σφόδρα αντιτιθέμενο στην περιβόητη, «Συμφωνία των Πρεσπών».!
«Τραβάει επικίνδυνα το σκοινί» η Τουρκία
Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί μια παλιά απόφαση, (εκκρεμεί από το 2020), και μετατρέπει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί και δη τις ημέρες του Ελληνικού Πάσχα. Με την απόφασή του αυτήν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κλιμακώνει απλά την ένταση στις λίαν ευαίσθητες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακυρώνει στην πράξη τη «Διακήρυξη των Αθηνών», την οποία ο ίδιος προσυπέγραψε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία προβλέπει «αποχή από εμπρηστικές δηλώσεις ή ενέργειες που θα δυναμίτιζαν το καλό διμερές κλίμα μεταξύ των δυο χωρών».
Επιπλέον, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, μετά από εισήγηση του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, ακυρώνει επίσης και το περίφημο «Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ», που υπεγράφη στη Βουλιαγμένη το 1988 και αποτελεί μέχρι σήμερα τη βάση στην οποία κινούνται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκία, ασχέτως αν η γειτονική και «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ χώρα συχνά το παραβιάζει. Εισήγαγε το λεγόμενα ΜΟΕ, αλλιώς «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που εν πολλοίς εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα.
Πέραν όλων τούτων, «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας», δήλωσε για την Ιερά Μονή της Χώρας πλαστογραφώντας προφανώς την ιστορία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για την υποτιθέμενη «δεινή» κατάσταση, στην οποία ζουν οι «Τούρκοι», όπως είπε, της Δυτικής Θράκης. Με απλά λόγια ο αρχηγός της Τουρκικής διπλωματίας έθεσε επίσημα θέμα «Τουρκικής Μειονότητας», ενώ, είχε προηγηθεί η οξεία αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό σχέδιο δημιουργίας δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στις Κυκλάδες.
Σ αυτό το όντως παράξενο διπλωματικό κλίμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στα βιβλία που διδάσκονται στα τουρκικά σχολεία «φιλοξενείται» πλέον το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα αφού απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα γεννάται το ερώτημα, ποια ακριβώς θέματα θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, ο Τούρκος Προέδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή τους την Δευτέρα 13 Μαΐου.;
Θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα και θέματα «βαριάς πολιτικής ουσίας», όπως η απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από τη Θάσο ως το Καστελόριζο και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, – ακόμα και εκείνων που κατοικούνται – , των νησίδων και βραχονησίδων.; Θα τεθεί θέμα «Τουρκικής Μειονότητας», σε Θράκη και Ρόδο.;
Συγκρατημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κατά την πασχαλινή επίσκεψή του ο πρωθυπουργός την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην ‘Άγκυρα, Δευτέρα 13 Μάϊου, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν. Εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά του «για την «παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί». Είναι μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και «είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις γενικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. «Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρά ταύτα θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Έντυ Ράμα ο «απαιτητικός»
Ουδείς θα αμφισβητήσει ότι, οι όποιες «αναταράξεις» στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις με τις προκλητικές πράξεις και δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, συμπίπτουν χρονικά με «αναταράξεις», στις Ελληνοαλβανικές Σχέσεις. Η «χρονική σύμπτωση» σε συνδυασμό και με τον «συμμαχικό άξονα» που έχουν συμπτύξει ‘Άγκυρα και Τίρανα, «μπερδεύουν» έτι περαιτέρω το «διπλωματικό κουβάρι», σε βάρος της Αθήνας.!
Κι επειδή από την εποχή του Θουκυδίδη, ο χρόνος, (timing), κατά τον οποίο συντελείται η πράξη έχει πολιτική σημασία στην διπλωματία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η «πολιτική εμμονή» του Αλβανού πρωθυπουργού Έντυ Ράμα να πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία στις 12 Μαΐου, πρώτη επέτειο της σύλληψης και φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και νυν υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη. Ο ισχυρισμός περί ανάγκης «προεκλογικού σχεδιασμού», καταρρίπτεται πλήρως καθώς οι εκλογές στην γειτονική Αλβανία έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2025. Επιπλέον, όλων τούτων, ο Αλβανός πρωθυπουργός απέρριψε και τον μεσολαβητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για αναβολή της προεκλογικής του ομιλίας στην Αθήνα για μετά τις Ευρωεκλογές.
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα πως η «προεκλογική» ομιλία Ράμα στην Αθήνα είναι μια «πολιτική απάντηση» της κυβέρνησης των Τιράνων στην υποψηφιότητα Μπελέρη για την Ευρωβουλή από την κυβέρνηση των Αθηνών. Πρόκειται για πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού που γίνεται μάλιστα στην επέτειο του ενός χρόνου από την φυλάκιση του Μπελέρη και τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν μπορεί να απαγορεύσει μία ιδιωτική επίσκεψη ή την συγκέντρωση».!
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, αισθάνονται πολιτικά δικαιωμένοι όσοι είχαν διαφωνήσει με την επιλογή της υποψηφιότητας Μπελέρη για την Ευρωβουλή και επιμένουν στην άποψή τους, ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε διμερές, (μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας), ένα θέμα που θα μπορούσε να προβληθεί ως ευρωπαϊκό, μέσα από την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Οι Πρέσπες ξανά στο προσκήνιο
Οι βόρειοι γείτονες μας, στην Βόρεια Μακεδονία, εξέλεξαν πανηγυρικά, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο πολιτεύτηκε με σύνθημα την κατάργηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την εδραίωση της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία», με ό,τι αυτό σημαίνει.
Στην πολιτική πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υποχρεωθεί να υπερασπιστεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς την έχει αποδεχθεί πλήρως, αλλά αρνείται επιμόνως να φέρει στη βουλή προς ψήφιση τα σχετικά πρωτόκολλα για την πλήρη εφαρμογή της, φοβούμενη ενδεχόμενη «πολιτική ανταρσία», της δεξιάς της πτέρυγας, η οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζει αντεθνική την επίμαχη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα ακόμα «πολιτικό αγκάθι», και δη ενόψει Ευρωεκλογών, προστέθηκε στην «μη έχουσα αντιπολίτευση κυβέρνηση».!