«Το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί. Μέσα σ’ αυτό το μισοσκόταδο, ζούμε στην εποχή των τεράτων», έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, Ιταλός μαρξιστής, φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας.!
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ : Ποια Κεντροαριστερά.;
Η παραπάνω φράση του Ιταλού Φιλόσοφου, Αντόνιο Γκράμσι, θα μπορούσε άριστα κι απόλυτα να χαρακτηρίσει τα συμβαίνοντα στο σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας μας και κυρίως, στα εσχάτως τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να προστεθεί και μια άλλη παροιμιώδης φράση του Αντόνιο Γκράμσι, για όσα παράδοξα, θλιβερά, οργιώδη και ουδεμία σχέση έχοντα, όχι απλά με την Κεντροαριστερά ή την Αριστερά αλλά ούτε με την απλή λογική : «Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης».!
Ο ιστορικός – παραδοσιακός χώρος της εκσυγχρονιστικής αριστεράς…, που γέννησε προσωπικότητες πανελλήνιας εμβέλειας κι αποδοχής, όπως ένας Ηλίας Ηλιού, ένας Λεωνίδας Κύρκος, ένας Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ένας Μανώλης Γλέζος, ένας Γρηγόρης Γιάνναρος, (και αρκούμαστε μόνον σ αυτούς, μπροστά σε μια πλειάδα άλλων πολιτικών μεγεθών)…, να το μπούμε ευθέως : Με την μορφή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ…, Όχι απλά έχει πολιτικά εκτροχιαστεί και δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία, έχει καθόλα πολιτικά απαξιωθεί,. Έχει πλήρως κοινωνικά εξευτελιστεί.!
Και πως να μην επισυμβαίνουν όλα τα προαναφερθέντα όταν :
Πρώτο : Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαξιώνει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του και σύμπασα τη Δημοκρατία με τις συνεπαγόμενες συνταγματικές της λειτουργίες : Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συγκαλεί, (ελληνικά : συν καλώ = Εγώ, (ο Πρόεδρος), συγκαλώ – Εγώ, (ο Πρόεδρος), προσκαλώ – προκαλώ), και δη έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για την Τρίτη 27 Αυγούστου, ώρα 6 το απόγευμα, και μέχρι το μεσημέρι, ουδείς γνώριζε αν ο συγκαλών Πρόεδρος, θα ήταν παρών στην έκτακτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που ο ίδιος συγκαλούσε.
Γύρω στις 2 το μεσημέρι κυκλοφορεί η «θέληση» του Προέδρου να μην παραστεί στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να στείλει επιστολή την οποία θα διάβαζε, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θάνος Μωραΐτης.
Στο άκουσμα και μόνον για «επιστολή προέδρου», «επαναστάτησαν» οι βουλευτές και προσανατολίζονται στην επιλογή να παραμείνουν σπίτια τους και ο πρόεδρος να στείλει την επιστολή τους στα προσωπικά μειλς των βουλευτών. Μπροστά στο «φιάσκο», ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, αποφασίζει κυριολεκτικά στο παρά πέντε να παραστεί διαδικτυακά, μέσω ZOOM, σε μια τόσο σημαντική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως εκ των υστέρων απεδείχθη με τις σημαντικές προεδρικές προτάσεις, οι οποίες δικαιολογούσαν το «εκτάκτως», αλλά ουδόλως, την προκλητική απουσία του ιδίου του Στέφανου Κασσελάκη.!
Δεύτερο : Η πανελλαδικώς μεταδιδόμενη, (από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα), αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική απαίτηση «παράδοσης» της κοινοβουλευτικής έδρας του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου, στον αρχηγό, (9 Λουδοβίκο 14ο – τον βασιλιά Ήλιο), Στέφανο Κασσελάκη. Είναι πραγματικά προκλητικό, θλιβερό, έως και οδυνηρό, κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί και εγνωσμένου κύρους νομικοί να επικοινωνούν μια καθόλα και πλήρη καταστρατήγηση του κανονισμού της βουλής και του συντάγματος, ισχυριζόμενοι πως, «οι επιλαχόντες βουλευτές επικρατείας οφείλουν να παραδώσουν την έδρα στον πρόεδρο». Επί του προκειμένου, άλλο πολιτική σκοπιμότητα κι άλλο νομική – συνταγματική ορθότητα.!
Τρίτο : Όταν ο πρόεδρος κόμματος χάνει την «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματός του, «πίνει το πικρό ποτήρι και ησύχως και ευπρεπώς αποχωρεί», όπως έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Ράλλης, (άλλες πολιτικές προσωπικότητες, άλλα πολιτικά μεγέθη, άλλες πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές).!
Επί του προκειμένου, σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 35 βουλευτών, ο Μέγας Αρχηγός προκαλεί έμμεσα αλλά σαφέστατα ψηφοφορία για το «αν θα μείνει ή θα φύγει», λαμβάνει 17 θετικές ψήφους, 12 αρνητικές, 4 «παρών» και 2 αποχές. Πρόεδρε Λουδοβίκε, Βασιλιά Ήλιε έχεις χάσει τη δεδηλωμένη.! Κάνε ότι έχει πει ο Γιώργος Ράλλης.!
Τέταρτο : Το πρωτόγνωρο έως και αδιανόητο για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη : Ανταλλαγή εξωδίκων μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εξώδικο η Αθηνά Λινού κατά του Παύλου Πολάκη. Εξώδικο η Όλγα Γεροβασίλη κατά του στιχουργού και προσωπικού φίλου του Στέφανου Κασσελάκη Νίκου Μωραΐτη. Αναμφίβολα και σαφέστατα, σε ένα «κανονικό κόμμα», ο όποιος αρχηγός θα συγκαλούσε τα αντιπαρατιθέμενα μέλη του κόμματος και θα μπορούσε να επιβάλλει το απλό και λογικό : «βρείτε τα ρε παιδιά…, μην γινόμαστε τροφή στα πρωϊνάδικα και μεσημεριάτικα κουτσομπολίστικα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης…, Μην γινόμαστε η «χλεύη των αντιπάλων μας», κατά την προσφιλή φράση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου.!
Νέα Αριστερά : Μονίμως «διακοπάρει».!
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δημιουργήθηκε από τους πρώην «πραιτοριανούς» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά τα καταθλιπτικά αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου του 2023. Δηλαδή, όταν εξέλειπε ο «αυτοκράτωρ», άρα δεν είχαν λόγο ύπαρξης οι όποιοι πραιτοριανοί» κι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως μη δυνάμενοι να παίζουν τον ρόλο του «πραιτοριανού» στον νέο αυτοκράτορα.
Μέσα στα τόσα πολλά και σύνθετα πολιτικά θέματα που προέκυψαν στο κατά γενικήν ομολογία, θερμό καλοκαίρι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι παντελώς απούσα. Τελεί σε μόνιμη πολιτική αγρανάπαυση. Ούτε φωνή – Ούτε ακρόαση. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, οδήγησαν σε μια ιδιόμορφη πολιτική απομόνωση την κατά τα άλλα πολιτικά φιλόδοξη ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.
Πρόσφατα συνεδρίασε διαδικτυακά το Προσωρινό Συντονιστικό, όπου ετέθησαν μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα ενόψει του πρώτου Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Πότε ακριβώς.; Ουδείς γνωρίζει.! Με ποιες πολιτικές θέσεις…;;; Ομοίως, ουδείς γνωρίζει.!
Απλά, όλοι στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, προσμένουν τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να αποφασίσουν, προς τα…, «που θα πάνε».!
Ποιος ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα.;
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα γεννάται το ερώτημα : Ποιο ρόλο προτίθεται ή μπορεί να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο κόμμα που το ανέδειξε σε κυβερνώσα παράταξη.;
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, οι απόψεις διχάζονται. Υπάρχουν εκείνοι που προσδοκούν να παρέμβει ως ο «από μηχανής θεός» για να σώσει την παράταξη, όπως υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν απόλυτα υπεύθυνο τον πρώην πρωθυπουργό για όλες τις κακοδαιμονίες της παράταξης.
Μέχρι πρότινος, οι πληροφορίες ήθελαν, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, να έχουν συμφωνήσει να «πάρουν θέση» υπέρ μιας ενωμένης κεντροαριστεράς αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις εκλογές νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το σενάριο, ήθελε τους δύο πρωθυπουργούς να είχαν καταλήξει στην συγκεκριμένη άτυπη συμφωνία, όταν τυχαία βρέθηκαν να συνταξιδεύουν από Αθήνα σε Φρανκφούρτη και μετά να επιλέγουν το ίδιο ΤΑΧΙ, (το νοικιάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης για χρήση των μελών του), από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης προς Στρασβούργο, ως μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία και οι δύο είναι μέλη. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αφού έφτασαν στο Στρασβούργο, δείπνησαν οι δυο τους χωρίς τους συνεργάτες τους, που τους συνόδευαν, κι εκεί κατέληξαν στην απόφαση να στηρίξουν μια συνεργασίας, «Α λα Δούκα στην Αθήνα», μεταξύ των κομμάτων τους, «απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς».!
Ωστόσο, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ραγδαίες, που ίσως αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση, στο συνέδριο του κόμματός του και πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Πέραν όλων τούτων, όλοι συγκλίνουν στην άποψη – θέση, ότι ο Αλέξης Τσίπρας…, αν εμπλακεί…, θα σημαίνει «νέο κόμμα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ» και με στόχο τη συνεργασία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά..!