«Ξεχνάς αυτό που θέλεις να θυμηθείς και θυμάσαι αυτό που θέλεις να ξεχάσεις», Κόρμακ Μακάρθυ, 1933-2023 – Αμερικανός συγγραφέας.!
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, λόγω της «σκοπούμενης συγκάλυψης ευθυνών ανώτερων πολιτικών προσώπων», όπως επιχειρηματολογούσαν οι εμπνευστές της πρότασης δεν έκλεισε με πολιτικές εκπλήξεις. Σαφώς, ουδείς αρχηγός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνυπέγραψαν ή στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, φανταζόταν πως η τριήμερη σκληρή αντιπαράθεση θα κατέληγε σε πτώση της κυβέρνησης. Παρά ταύτα, τα συνυπογράφονται, την πρόταση δυσπιστίας κόμματα, πέτυχαν τον κοινό στόχο τους, να κρατήσουν το λίαν ευαίσθητο για την ελληνική κοινωνία θέμα της πολυάνθρωπης τραγωδίας των Τεμπών, στον αφρό της επικαιρότητας, ευελπιστώντας και προσδοκώντας προφανώς πολιτικά οφέλη.
Ακριβώς εδώ γίνεται επίκαιρη η φράση του Αμερικανού συγγραφέα Κόρμακ Μακάρθυ, καθώς η μεν κυβέρνηση «σέρνεται» από την αντιπολίτευση να «θυμάται αυτό που θέλει να ξεχάσει», (την τραγωδία που κοστίζει ακριβά), η δε αντιπολίτευση με τη δική της πολιτική, «Ξεχνά αυτό που θέλει να θυμηθεί», (δηλαδή, την ανυπαρξία κοινού προγράμματος σύγκλισης, που θα έπρεπε να είχε, αντιπαραθετικά προς την κυβέρνηση).!
Μέσα σ αυτό το κλίμα, από αύριο, Απρίλη μήνα, και στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές, δύο ερωτήματα προβάλλουν στον ήδη θυελλώδη εκλογικό ορίζοντα :
- Πρώτον : Κατά πόσον έχει πολιτικά λαβωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά πόσον είναι δυνατόν τα επουλώσει τα όποια πολιτικά τραύματα, στο εναπομείναν προεκλογικό διάστημα.;
- Δεύτερον : Η σύγκλιση των κομμάτων ης Αντιπολίτευσης στην ήδη συζητηθείσα πρόταση δυσπιστίας, είναι πολιτικά εφήμερη και ευκαιριακή ή κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μια «provagenerale, ως απαρχή μιας γενικότερης πολιτικής συμπόρευσης με απώτερο στόχο μια κοινή, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.;
Ανώμαλη «προσγείωση» της κυβέρνησης
Η διθυραμβική πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023, στηρίχτηκε στο πλατύ «ΑντιΣΥΡΙΖΑ» επικοινωνιακό μέτωπο σε συνδυασμό με ένα υποσχόμενο «επιτελικό κράτος», που πέτυχε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματά και ουδείς αρνείται στην πλήρη «πολιτική ανυπαρξία αντιπολίτευσης». Ειδικά δε, σε ότι αφορά την τραγωδία στα Τέμπη, ο ισχυρισμός περί «ανθρωπίνου» λάθους, κάλυψε τις όποιες κοινωνικές υποψίες για ευθύνες, υψηλά ισταμένων πολιτικών και διοικητικών προσώπων. Διόλου τυχαίο, ότι η όποια φθορά της κυβέρνησης από την πολυάνθρωπη τραγωδία εμφανίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης έναν και πλέον χρόνο μετά το τραγικό συμβάν.
Επιπλέον, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, με εκτενές ρεπορτάζ περί «μονταζιέρας» που με υψηλή κοπτοραπτική αλλοίωσε τις αρχικές συνομιλίες μηχανοδηγών της μοιραίας νύχτας ακύρωσε ολόκληρη την επικοινωνιακή πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου.
Πέραν όλων τούτων, σωρευτικά φθείρουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν της τραγωδίας των Τεμπών, Ακρίβεια, Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου, Δημόσια Υγεία, ενώ μέγας άγνωστος Χ παραμένει η εκκλησία και κατά πόσον θα επηρεάσει την εκλογική βάση της γαλάζιας παράταξης το νομοθέτημα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και κατ΄ αυτού «επανάσταση», που έχουν κηρύξει πολλοί Μητροπολίτες, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.
«Μαύρες» δημοσκοπήσεις για την γαλάζια παράταξη
Opinion Poll : Σύμφωνα με την μέτρηση της Opinion Poll η Ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών με το 82% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της. Ειδικότερα, οι πολίτες ψηλά στην ατζέντα βάζουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, πρώτα την Ακρίβεια με 55,1%, στην συνέχεια τοποθετούν την Οικονομία/Ανάπτυξη με 28,6%, ακολουθεί η εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας με 21,6%, η κατάσταση στο ΕΣΥ με 19%, η κατάσταση στην Παιδεία με 11,4% και η ανεργία με 10,7%.
«Καταπέλτης» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι το 70,3% που δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ το 12,9% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπροστά στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.
Metron Analysis : Ακόμα μεγαλύτερα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης αποτυπώθηκαν στην μέτρηση της Metron Analysis. Οι απαντήσεις της κοινής γνώμης ήταν αποκαλυπτικές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην τραγωδία των Τεμπών καθώς αποτύπωσε πως είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. φαίνεται πως οι νέες δημοσκοπήσεις μετά την αποκάλυψη για την κοπτοραπτική στις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη –
Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».
Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, πρέπει να επισημανθεί ότι, οι δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Opinion Poll, δεν έχουν συμπεριλάβει τις τελευταίες εξελίξεις του με τις αποκαλύψεις, για τα Τέμπη και τις κόντρες της κυβέρνησης με τον ισχυρό εκδοτικό όμιλο της Alter Ego, του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σαφώς και εναγωνίως αναμένουν το επόμενο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης, καθώς ουδείς αποκλείει πιο δυσοίωνα αποτελέσματα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Αντιπολιτευτικό Μέτωπο
Όλοι στην ευρύτερη κεντροαριστερά, ομιλούν και τάσσονται υπέρ μιας μελλοντικής σύγκλισης σε ένα μίνιμουμ εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, όλοι οι όμοροι κεντροαριστεροί χώροι, – κατά Κύριον λόγο, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – , διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταγράψει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Είναι σαφές πως οι κάλπες, θα αναδείξουν και το κόμμα που θα ηγηθεί της προσπάθειας προγραμματικής σύγκλισης. Σ αυτό το πνεύμα του «εκλογικού Ανταγωνισμού», αμέσως μετά την πρόταση δυσπιστίας που άρθρωσε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άμεσα έστερξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης να κάνει «πολιτική ρελάνς», προτείνοντας «υπερήφανη» παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διενέργεια εθνικών εκλογών με την «παρουσία διεθνών παρατηρητών», που θα εγγυηθούν το «αδιάβλητο», των εκλογών.
Πέραν της όντως, «πολιτικής υπερβολής», του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς, στοχεύοντας προφανώς να «κλέψει», λίγη από την «πολιτική αίγλη» της πρότασης δυσπιστίας, του Νίκου Ανδρουλάκη, λάνσαρε τα περί, «προ συνεννόησης» ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πριν την κατάθεση της επίδικης πρότασης. Η ρελάνς του Νίκου Παππά, εκνεύρισε την Χαριλάου Τρικούπη και παράλληλα, έδωσε αφορμή στο Μέγαρο Μαξίμου να ισχυριστεί ότι, «πρόκειται για οργανωμένη εκστρατεία της αντιπολίτευσης, με τη στήριξη οικονομικών συμφερόντων που επιδιώκουν την «αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης».!
Πέραν όλων τούτων, η αντιπολίτευση του «Δημοκρατικού Τόξου», με την έστω και πολιτικά ευκαιριακή σύμπλευσή της κατέδειξε ότι, η κοινωνία δεν είναι μόνη της και ότι ελέγχεται κοινοβουλευτικά η ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, ότι ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ότι λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών κι ότι τελικά η κυβέρνηση εγκαλείται να δώσει λόγο.!
Ωστόσο, για τη δημιουργία, ενός «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ», απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαιτούνται :
- Πρώτον : Πολιτική προοδευτική πλειοψηφία που προϋποθέτει προγραμματική σύγκλιση σε θεμελιώδη ζητήματα,
- Δεύτερον : Κοινωνική πλειοψηφία που προϋποθέτει την σύμφωνη πλειοψηφική γνώμη του λαού και
- Τρίτον κυβερνητικό σχέδιο σαφές και άμεσα υλοποιήσιμο για την ελάφρυνση της κοινωνίας από την ακρίβεια και την στήριξη των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος!
Για όλα τούτα, θα συζητήσουμε μετά τις Ευρωεκλογές.!