«Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας» : «Ζει ελεύθερο και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο»…, Έλεγε ο Αρχαίος Έλλην Φιλόσοφος Αριστοτέλης, 384 – 322 π.Χ.!
Ο Αριστοτέλης, τα έλεγε για το Ελληνικό Έθνος. Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε εύκολα να το επαναλάβει κάποιος σήμερα για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα. !
Άνοιξε σε κάθε κόμμα ένας Ασκός του Αιόλου
Κρίνοντας πολίτικά και συναισθηματικά αποφορτισμένα, μετά την όποια πρώτη κομματική – επικοινωνιακή σκοτοδίνη, τα αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης των Ευρωεκλογών, θα καταλήγαμε στα εξής απλά συμπεράσματα :
- Η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα ηττήθηκε και μαζί της απομυθοποιήθηκαν όλα τα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.!
- Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους και το κυριότερο, δεν κατάφερε να εμφανιστεί ως «εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης».!
- Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε να σταθεί στην δεύτερη θέση του πολιτικού σκηνικού και κυρίως, δεν έπεισε την προοδευτική κοινωνία, κατά πόσον διαφέρει πολιτικά από την Νέα Δημοκρατία ή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.!
- Από τα μικρότερα κόμματα του προοδευτικού τόξου, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απέτυχε να καταλάβει έδρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μία έδρα κέρδισε η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ενώ αντιευρωπαϊκή πολιτική του ΚΚΕ, παρά την αύξηση των ποσοστών του, δεν θεωρείται λαϊκή επιβράβευση.!
- Αντίθετα, ενισχύθηκε το ακροδεξιό, εθνικιστικό και πολυφοβικό ρεύμα στη δεξιά όχθη της Νέας Δημοκρατίας, αθροίζοντας ένα ποσοστό περίπου 18%.!
Με απλά λόγια, στην νέα μετεκλογική εποχή, σε κάθε κόμμα του πολιτικού μας σκηνικού, άνοιξε κι από ένας Ασκός Αιόλου με απρόβλεπτες φθινοπωρινές πολιτικές μπόρες.!
Τούτων όλων, των ανωτέρω δοθέντων τα εκλογικά δεδομένα διαμορφώνουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πως θα διασφαλιστεί η πολιτική εξισορρόπηση στο πολιτικό μας σκηνικό και ποια ή ποιες πολιτικές δυνάμεις, πότε και με ποιον ηγέτη, θα συναποτελέσουν έναν ισχυρό προοδευτικό συνασπισμό εκλογικών δυνάμεων που θα απαντά στα βασικά αντιπολιτευτικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Δημοσκοπήσεις για την Κεντροαριστερά
Στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα, παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που καταγράφει το αίτημα περί της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς το 69% των πολιτών θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των κομμάτων του χώρου προς ένα ενιαίο σχήμα, ενώ το 27% θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Επιπλέον στο ερώτημα αν «θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά. Παράλληλα, οι πολίτες σε ποσοστό 45% αναγνωρίζουν ότι η ευνοημένη πολιτική δύναμη των ευρωεκλογών είναι η άκρα Δεξιά, το 25% η Δεξιά, το 11% πιστεύει ότι ενισχύθηκε το Κέντρο και το 9% η Αριστερά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το 70,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιθυμεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ενώ το 28,4% διαφωνεί. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θετικό για συνεργασία είναι το 52,3% και αρνητικό το 44,1%. Στην ερώτηση ποιον θέλουν επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, το 19% συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας έναντι 10,6% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ο Παύλος Γερουλάνος με 6,2%. «Κανένας» απαντά το 28,9%
Είναι έκδηλο και λίαν διακριτό πλέον, ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» αποτελεί λαϊκό αίτημα και αναζητείται ιστορική ηγεσία που θα ενώνει δεν θα διχάζει.!
Ίδρυμά Αλέξη Τσίπρα – Εφαλτήριο Επανεκκίνησης
Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρώην Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου και οι παρουσίες του Μαργαρίτη Σχοινά και Θόδωρου Ρουσόπουλου, έδωσαν έναν διακομματικό χαρακτήρα στο «Συνέδριο για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που έγινε από το Ίδρυμα Τσίπρα. Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όπως και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη αν και προσκλήθηκαν δεν ήταν παρόντες στο Συνέδριο. Παρά ταύτα, μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια στα μηνύματά τους. Αντίθετα, αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να δώσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο.
Οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε, παράλληλα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μετεκλογικό σκηνικό, ότι πρέπει να μιλήσουν στον πληθυντικό και όχι στον ενικό. «Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τις κάλεσε «να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Όπως εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός «για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης» αλλά και για «να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».
Σημειώνεται πως κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Ωδείο Αθηνών, ήταν παρών, «ο όλος ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά έλεγε παλαίμαχο στέλεχος της Αριστεράς. Στο δε ερώτημα που κυριαρχούσε στα «πηγαδάκια», πριν και μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, «αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να συνασπίσει την κεντροαριστερά ή να ιδρύσει ένα νέο κόμμα», η κοινή πεποίθηση που εκφραζόταν ήταν ότι, «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός πολιτικός και προφανώς συγκαταλέγεται προνομιακά μεταξύ των πολιτικών που τον αφορά άμεσα αυτή η μεγάλη υπόθεση μιας συνασπισμένης κεντροαριστεράς».!
Οι οδύνες της γέννας μιας νέας κεντροαριστεράς
Μπορεί σε όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς, κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ να γίνεται ευρέως λόγος για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, ωστόσο, προς ώρας, το εγχείρημα μοιάζει με μακρινό όνειρο θερινής νυκτός. Τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη, όσο και στην Πλατεία Κουμουνδούρου, διεξάγονται δύο παράλληλες κι εντελώς ξένες η μία με την άλλη, συζητήσεις :
1). Ποιος θα διαδεχτεί στο ΠΑΣΟΚ, τον ηττηθέντα Νίκο Ανδρουλάκη, που διάψευσε πολλών πολιτικές προσδοκίες και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ποιος θα αντικαταστήσει τον μη αποδεχόμενο Στέφανο Κασσελάκη.!
2). Πως θα επιτευχθεί η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία.
Οι ως άνω συζητήσεις, από την φύση τους παράλληλες δεν μπορούν να συγκλίνουν, καθώς ο όποιος κι αν εκλεγεί νέος αρχηγός σε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ουδείς εγγυάται ότι θα συναινέσει στην κατάργηση ή συγχώνευση του κόμματός του με το άλλο, πριν δοκιμάσει τις δικές του πολιτικές αντοχές να πρωτοστατήσει αυτάρκης στον πολιτικό στίβο.!
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Συνεδρίου στο Ίδρυμά του, προέτρεψε για μια «προοδευτική παράταξη με προοπτική διακυβέρνησης». Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, ξεχνά ότι όταν μιλούσε για «προοδευτική διακυβέρνηση» από το 2019 μέχρι το 2023, απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων» με τα γνωστά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023. Επιπλέον, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν ευνοούνται οι συνασπισμοί κομμάτων, καθώς το «bonus» των εδρών παίρνει το αυτοτελές κόμμα και ο συνασπισμός το μισό «bonus» και στην περίπτωση που ξεπεράσει το 50% των ψήφων, ενδεχόμενο που ουδόλως διαφαίνεται στην ελληνικό πολιτική πραγματικότητα.!
Η όποια αναφορά στο γαλλικό παράδειγμα ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την Ελλάδα, καθώς στην Γαλλία, υπάρχει και δεύτερος γύρος εκλογών με συμμετοχή των δύο πρώτων του πρώτου γύρου, και δίδεται η ευκαιρία εκλογής στον εκπρόσωπο των συνασπισμένων κομμάτων.!