«Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω». = «Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του» : Πλάτων – Φιλόσοφος (427-347 π.Χ.).!
Κυβερνήσεις Συνεργασίας η αλλαγή εκλογικού νόμου
Οι δημοκοπήσεις του δεύτερου μισού του Σεπτέμβρη, έβαλαν κυριολεκτικά «φωτιά στα τόπια». Έπεισαν ακόμα και τον πιο ρομαντικό της γαλάζιας παράταξης, πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελούν μακρινό παρελθόν. Παράλληλα, η όποια ελπίδα σημαντικής δημοκοπικής ανάκαμψης, με ποσοστό ικανό να πλησιάσει έστω, αν όχι και να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, σε συνδυασμό με τα κομβικής πολιτικής σημασίας προβλήματα, – όπως οι ανατιμήσεις στην αγορά, το ερειπωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, (ΕΣΥ), η ελλειμματική Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, οι ελλείψεις στην Παιδεία, οι ασάφειες στην εξωτερική μας πολιτική, η αλαζονική συμπεριφορά κορυφαίων πολιτικών παραγόντων – , εντείνουν τα μέγιστα την λαϊκή δυσαρέσκεια και «φουντώνουν» το κύμα οργής και απογοήτευσης στην ελληνική κοινωνία, απομακρύνοντας έτι περαιτέρω ψηφοφόρους από την γαλάζια κάλπη.
Οι τελευταίες μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης από την Prorata για το action24 και της Petron Analysis Mega αναδεικνύουν την εξής πραγματικότητα :
* Η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου τριγυρίζει στο ποσοστό των ευρωεκλογών και ενδεχομένως πιο κάτω.!
* Το ΠΑΣΟΚ περνάει καθαρά στη δεύτερη θέση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζει να κινείται πτωτικά.!
* Τα ακροδεξιά κόμματα, δεξιά όχθη της Νέας Δημοκρατίας, διατηρούν και αυξάνουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών.!
* Τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ευρισκόμενα κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους, με το ΜΕΡΑ25 και την Νέα Αριστερά να δείχνουν για πρώτη φορά ότι περνούν το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, ενώ το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ξεπερνά το 25%. Άρα, η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οδηγεί ψηφοφόρους του προς τους πρώην συντρόφους του Γιάννη Βαρουφάκη και της Έφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, αλλά όχι προς το ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά σ΄ αυτήν την δημοσκοπική πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι διατηρεί την πρωτιά, βρίσκεται στο σταυροδρόμι :
- Ή αλλάζει τον εκλογικό νόμο, με στόχο, εφόσον διατηρεί την πρωτιά, να παίρνει το μπόνους των 50 εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού. Σε περίπτωση που χάσει την πρωτιά, την τράπουλα θα μοιράσει ο αντίπαλος, άρα, κατά τους επιτελείς των Μεγάρων Μάξιμου και Πειραιώς, ή όποια αλλαγή πρέπει να γίνει σε περίοδο πριν την όποια αναδιοργάνωση – ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ή την όποια μεταξύ τους συνεργασία.!
- Ή, στην ανίχνευση μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων, είτε με κάποιο ή κάποια κόμματα από τα ευρισκόμενα στην δεξιά της όχθη, είτε με το όμορο, από την αριστερά όχθη ΠΑΣΟΚ. Από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, πιθανοί σύμμαχοι προβάλλουν η Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο Δημήτρης Νατσιός και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ από την άλλη πλευρά οι γαλάζιοι επιτελείς θα προτιμούσαν την εκλογή της Άννας Διαμαντοπούλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ως την πιο εύκολα συζητήσιμη κυβερνητική σύμμαχο.!
Άδωνις Γεωργιάδης : Ναι στην αλλαγή Εκλογικού Νόμου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ επανέλαβε το «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου χαρακτηρίζοντας «εφικτή» την αυτοδυναμία., στις εκλογές, «αν εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μόλις προχθές δήλωσε πως «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Το ξεκαθαρίζω». Είναι σαφές πως μια πρόωρη συζήτηση θα γιγάντωνε την ηττοπάθεια σε μια παράταξη.
Ωστόσο, μια μόλις ημέρα πριν, με συνέντευξή του, στο dnews.gr, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε ευθαρσώς : «Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας».
Στην ερώτηση για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο, λέγοντάς ότι, «Δεν μπορώ να δω την κ. Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή Κυβέρνηση».!
Υψηλά κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδουν το «τώρα» αλλά αφήνουν ανοιχτό το θέμα της αλλαγής στο μέλλον. Σ αυτό το πνεύμα, ο Μάκης Βορίδης, δηλώνει χαρακτηριστικά : «Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή (…). Δεν έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές». Ομοίως και η Μαρία Συρεγγέλα – Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας : «Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης».!
Πέραν των όποιων προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίμου, για διατήρηση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ή των όποιων θελήσεων ή εκτιμήσεων του υπουργού Υγείας, όπως και του οποιουδήποτε κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης και της κυβερνώσας παράταξης, τα δημοσκοπικά ευρήματα ρίχνουν αδιαμφισβήτητα στο τραπέζι όλων των πολιτικών ηγεσιών το θέμα του εκλογικού νόμου και των κυβερνητικών συνεργασιών.!
Ποιες αλλαγές συζητούνται στο γαλάζιο στρατηγείο
Παρά τις όποιες διαψεύσεις οι γαλάζιοι εκλογολόγοι προσανατολίζονται στις εξής αλλαγές :
- Αύξηση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή από το 3%, στο 5%. Με την αύξηση αυτή, αυτόματα μένουν εκτός βουλής κόμματα που δεν φτάνουν στο 5%, αυξάνεται το ποσοστό που μένει εκτός βουλής με άμεση συνέπεια να μειώνεται ανάλογα και το όριο αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
- Εκτός από την επαναφορά του «μπόνους» των 50 εδρών, κατά τον νόμο Παυλόπουλου στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, να αυξηθεί και πέραν των 50 εδρών σε περίπτωση κατά την οποία το πρώτο κόμμα έχει διαφορά πάνω από 10 μονάδες από το δεύτερο., όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα.!
- Να μη δίδεται το «μπόνους» σε συνασπισμούς κομμάτων αλλά σε αυτοτελή κόμματα. Σαφώς η εν λόγω πρόβλεψη αφορά την κεντροαριστερά και σαφώς θα ήθελε να αποκλείσει από το «μπόνους» ένα ενδεχόμενο «προοδευτικό μέτωπο», α λα Γαλλία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, όπως πολλές προσωπικότητες του χώρου προκρίνουν.!
Πότε μπορεί να ανοίξει η συζήτηση
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων εύλογα νοείται ότι η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των επιτελών της κυβέρνησης και της κυβερνώσας παράταξης. Το ερώτημα είναι…, πότε, θα ανοίξει η συζήτηση…;;
Αναμφίβολα και σαφέστατα αφού οριστικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ, έχουν κλείσει οι διαδικασίες για εκλογή των προέδρων τους και οι γαλάζιοι επιτελείς θα γνωρίζουν το σαφές τοπίο στους κύριους κομματικούς αντιπάλους τους. Πάντως, οι όποιες αλλαγές, όπως εκμυστηρεύονται γαλάζιοι επιτελείς, θα προταθούν εντός του 2024, καθώς οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, είναι αδύνατον να περάσουν με πλειοψηφία 200 βουλευτών για εφαρμογή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, άρα η χώρα αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε δίδυμες εκλογές, όπως έγινε και στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023.!