Η καλλιτεχνική κίνηση «ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ζωντανεύει στους δρόμους της πόλης την Γκερνίκα, την Πέμπτη 20 Ιούνη 2024, στις 7:30μμ στην Πόρτα Ριάλα, στις 8:00μμ στην Ανουτσιάτα, στις 8:30μμ στην πλακάδα τ΄ Αγιού.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου:
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που καταγγέλλει τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στην Παλαιστίνη, με αμερικάνικες βόμβες, με την ανοχή και την στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εγκληματική ευθύνη έχει και η ελληνική κυβέρνηση που πίσω από την κάλπικη πρόφαση της αυτοάμυνας δικαιολογεί τις δολοφονίες 15.000 και πλέον παιδιών και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που διαχρονικά έχουν στενές σχέσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, ενώ δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος αν και υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015. Ελπίδα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των εργατικών σωματείων, των λαών που στέκουν αλληλέγγυοι στον βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης. Το δρώμενο βασίζεται σε προηγούμενη περφόρμανς που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο από το Γυμνάσιο Λιαπάδων στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ του προγράμματος “κι αν ήσουν εσύ;” του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Ελένη Ζάγουρα και Αλεξάνδρα Ζώη.
Οι φιγούρες της Γκερνίκα –ο ταύρος, η μάνα, το κορίτσι με την λάμπα, το άλογο, η γυναίκα που τρέχει, ο στρατιώτης– ζωντανεύουν και αφηγούνται… Τα κείμενα προέρχονται κυρίως από το συλλογικό “Μονόλογοι από τη Γάζα” https://www.gazamonologues.com/ ASHTAR Theatre Palestine, αποσπάσματα των Ν.Βρεττάκου, Γ.Ρίτσου κι ένα κείμενο δικό μας. Οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» αποτελούν συγκλονιστικές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν το αποτρόπαιο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής και του αποκλεισμού αλλά και το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων της Γάζας. Από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, με πρωτοβουλία του Ashtar Theatre, 33μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-17 ετών, επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους, μετά την ισραηλινή εισβολή και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009. Σήμερα, 13 χρόνια μετά οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Με αυτή την δράση μας επιδιώκουμε να πολλαπλασιάσουμε τις φωνές των παιδιών της Παλαιστίνης!
Οι «Δράσεις Αλληλεγγύης» μια καλλιτεχνική κίνηση –που η ανάγκη των καιρών γέννησε στην Κέρκυρα– συντονίζει θεατρικά σχήματα και όσους θέλουν μέσα από την τέχνη να σπάσουν την σιωπή, να στείλουν μήνυμα στήριξης στα θύματα, στους καταπιεσμένους, τους αδικημένους, τους εκμεταλλευόμενους, να δώσουν το χέρι σε όποιον σηκώνεται, σε όποιον αντιστέκεται. Η τέχνη δεν είναι ούτε αδιάφορη ούτε ουδέτερη, διαλέγει την σωστή πλευρά της ιστορίας και φωτίζει τον ένοχο και τις αιτίες. Η τέχνη εμπνέεται από τους αγώνες των λαών και με τη σειρά της δίνει κουράγιο, έμπνευση κι αντοχή στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, στους ανθρώπους του λαού, που παλεύουν –όπου γης– για Λευτεριά, Ειρήνη, Ζωή με αξιοπρέπεια. Στις «Δράσεις Αλληλεγγύης» συμπράττουν: το θεατρικό τμήμα της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας (μέλος ΟΓΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Κέρκυρας , η θεατρική ομάδα του Λαοδάμα, η θεατρική ομάδα DOC’s Theatre, η θεατρική ομάδα Vox Nova και άλλοι ερασιτέχνες δημιουργοί.
Συμμετέχουν στην δράση αυτή: Αλεξάνδρα – εκπαιδευτικός, Άννα – φοιτήτρια, Αντώνης – εκπαιδευτικός, Βαγγέλης – οικονομολόγος, Βάσω – μεταφράστρια, Γιώργος – φοιτητής, Ελένη – εκπαιδευτικός, Ευγενία – εκπαιδευτικός, Κυριάκος -εκπαιδευτικός, Λευκή – ιδιωτική υπάλληλος, Μαρία – εκπαιδευτικός, Μαρία – χορεύτρια/χορογράφος, Όλγα – συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Παναγιώτης – ιδιωτικός υπάλληλος, Τζένη – συνταξιούχος ΙΚΑ, Φωτεινή – εκπαιδευτικός.