Ο Μ/Σ Πετάλειας κατάγραψε τους 18,4 βαθμούς, έπεσε την Παρασκευή 1/11 όπως αναμενόταν η θερμοκρασία, από 17,5 βαθμούς την Πέμπτη 31/10.
Ο Μ/Σ Γουβιών έφτασε τους 24,6 βαθμούς, από 23,4 βαθμούς την Πέμπτη 31/10. Σε αυτό που συνέργησε ο βόρειος άνεμος στο νησί μας από το Αδριατικό πέλαγος!
Μέχρι στιγμής, ενώ η Κέρκυρα θα κυριαρχηθεί από ηλιόλουστες ημέρες και τα βαρόμετρα μάλλον σταθερά, πάνω από τα 1020hpa.
Το Σάββατο 2/11, λοιπόν, θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με λιακάδα και γενικά καλή διαύγεια στην ατμόσφαιρα.
Και, η λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος θα πραγματοποιηθεί, ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις και διαυγή ατμόσφαιρα θα έχει η Κέρκυρα την Κυριακή 3/11.
Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στα Διαπόντια Νησιά θα φυσούν ως 4 μποφόρ το Σάββατο 2/11 και σταδιακά θα εξασθενήσουν την Κυριακή 3/11 τα ξημερώματα.
Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο (2-3/11) δε θα αλλάξει σημαντικά, φτάνοντας το μεσημέρι τους 22-23°C σε πεδινές και παράλιες, τους 18-17°C σε ορεινές περιοχές.
Κατάρρευση του AMOC;
Στο μεταξύ, τους επιστήμονες απασχολεί και η πιθανή κατάρρευση του Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Πρόκειται για την Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού, ένα σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων που ρέουν τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βάθος στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Στην επιφάνεια, αυτά τα ρεύματα, γνωστά ως Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream), North Atlantic Current, North Atlantic Drift, μεταφέρουν θερμότητα και αλάτι από τους τροπικούς στον υποπολικό Βόρειο Ατλαντικό, που είναι η περιοχή νότια της Γροιλανδίας και της λεκάνης της Ισλανδίας, όπου ψύχονται, γίνονται πιο πυκνά και βυθίζονται σε περίπου 2.000-3.000 μέτρα βάθος.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα της κλιματικής επιστήμης είναι εάν το AMOC επιβραδύνεται και αν βρισκόμαστε κοντά σε ένα «σημείο καμπής», όπου η κυκλοφορία αυτή εξασθενεί και μπορεί να παραμείνει έτσι για αρκετούς αιώνες. Ήταν γνωστό ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο απώτερο παρελθόν, όπως μας πληροφορούν διάφορα δεδομένα παλαιοκλίματος και τα οποία δείχνουν ότι το AMOC έχει υποστεί δραματικές αλλαγές, κάτω από φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις, (όπως οι ταλαντώσεις Dansgaard–Oeschger), οι οποίες όμως ήταν πολύ αργές διαδικασίες με διάρκεια δεκάδων χιλιάδων χρόνων. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή όμως συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα, γύρω στα 100-200 χρόνια, και δεν είναι σαφές πως θα ανταποκριθεί το AMOC.
Μια πιθανή κατάρρευση του AMOC θα οδηγούσε σε σοβαρές μεταβολές του καιρού στην Ευρώπη, εκτεταμένη παγοκάλυψη, ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ερημοποίηση σε άλλα, ακραίες αλλαγές της στάθμης της θάλασσας ειδικά στη βορειοανατολική Αμερική, αλλαγές στους μουσώνες, απειλές στη γεωργία και την αλιεία. Μπορεί επίσης να εμπλέκεται στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία. Το όλο θέμα, θα συζητηθεί για περαιτέρω δράση σε περιφερειακή συνάντηση υπουργών τον Νοέμβριο. Όλη η προειδοποίηση 44 επιστημόνων του κλίματος, από την Δρ. Αναστασία Ρωμανού, Φυσική Επιστήμων Ερευνήτρια Ινστιτούτο Γκόνταρντ ΝΑΣΑ, Συμβ. Καθηγήτρια Πανεπ. Κολούμπια, στο https://climatebook.gr/44-epistimones-tou-klimatos-proeidopoioun-gia-tin-allagi-tou-revmatos-tou-atlantikou-okeanou/