«Πριν από 25 χρόνια δεν είχα την αίσθηση ούτε είχα αναπτύξει μια θεωρία για το πώς οι δημοκρατίες μπορούν να πισωγυρίσουν. Νομίζω, όμως, ότι όντως μπορούν…» Είναι μια έμμεση παραδοχή του Φουκουγιάμα πως το «τέλος της ιστορίας» αφορά σήμερα το μονοπολικό κόσμο, διαδικασία που εξελίσσεται σε συνθήκες διάσπαρτων πολέμων…
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social αναφερόμενος στους BRICS+ : «Απαιτούμε μια δέσμευση από αυτές τις χώρες ότι ούτε θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα ούτε θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσει το πανίσχυρο δολάριο ΗΠΑ, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% και θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τις πωλήσεις στην υπέροχη αμερικανική οικονομία. Μπορούν να πάνε να βρουν άλλο κορόιδο…»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας είπε : «Όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στη χρήση του εθνικού τους νομίσματος για τις εμπορικές και διεθνείς οικονομικές τους δραστηριότητες», συνέχισε συμπληρώνοντας ότι «αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ισχύ -όπως λένε οικονομική ισχύ- για να υποχρεώσουν χώρες να χρησιμοποιήσουν το δολάριο, αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την τάση της αλλαγής προς τα εθνικά νομίσματα…».
Το ευρώ βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τον Σαντάμ Χουσεϊν! «Το Ιράκ αποφάσισε να αντικαταστήσει το δολάριο με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στις διεθνείς εμπορικές του συναλλαγές λόγω της επιθετικής αμερικανικής πολιτικής», είχε δηλώσει το 2000 ο Χικμάτ Μετζμπάν Ιμπραήμ, Ιρακινός υπουργός Οικονομικών (Τα Νέα στις 28/9/2000).
Έχουν περάσει 21 χρόνια από το πρωινό της 20ης Μαρτίου του 2003, όταν ξεκίνησε το Αμερικανό-Βρετανικό «Σοκ και Δέος» με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται πως είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία όμως, σύμφωνα με παραδοχή των εισβολέων, δεν βρέθηκαν ποτέ.
Διέλυσαν το Ιράκ αφήνοντας πίσω τους 1.455.590 νεκρούς, γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν τόλμησε να γυρίσει τη πλάτη στο δολάριο και τον κρέμασαν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Το διαλυμένο Ιράκ ακόμα παλεύει να μαζέψει τα συντρίμμια του και δε θα πάψει ποτέ να θρηνεί τα 500.000 παιδιά του, που η τότε ΥπΕξ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωνε πως «άξιζε τον κόπο» που πέθαναν.
Τη κατάληξη του Σαντάμ Χουσεϊν είχε και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι όταν τόλμησε να πει πως: «Θέλουμε έναν αφρικανικό στρατό για να υπερασπίζεται την Αφρική. Θέλουμε ένα ενιαίο νόμισμα. Θέλουμε ένα κοινό αφρικανικό διαβατήριο». (Το Βήμα στις 24/10/2011).Τότε ανέλαβαν πετρελαϊκοί κολοσσοί να λύσουν το «πρόβλημα». Την επομένη ένα «μαινόμενο πλήθος» κατατεμάχισε τον «αφελή» οραματιστή Μουαμάρ Καντάφι.
Τώρα τα κράτη των BRICS που παραμερίζουν το δολάριο – προς το παρόν με χρήση εθνικών νομισμάτων – συγκεντρώνουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 3,5 δισ. ανθρώπους) και ένα 36,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας το 44% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου! Αυτό όμως δεν αρκεί όταν το αντίπαλο στρατόπεδο βλέπει πως τα περιθώρια του στενεύουν επικίνδυνα. Αν τα κράτη των BRICS+ εκτός από οικονομική δυναμική δεν δείξουν και συλλογική στρατιωτική παρουσία, τότε όλα παίζονται…
Το άνοιγμα νέων πολέμων δι’ αντιπροσώπων πάντα, επιβεβαιώνει την ανάγκη. Υποχωρούν στην Ουκρανία ανάβοντας φωτιές στη Συρία με συμμορίες σαλαφιστών-τζιχαντιστών στην υπηρεσία των Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκίας, βαφτίζοντάς, τους συμμορίτες μαχητές… Η Μέση Ανατολή στις φλόγες του πολέμου, θυσία στη πραγμάτωση ενός μεγάλου Ισραήλ και στα σχέδια της Τουρκίας. Άμεσος ο κίνδυνος για μια γενική σύρραξη και πέραν της Δυτικής Ασίας…