Με μια επένδυση €40 εκατ., κατασκευάζονται 1.470 χλμ. υποθαλάσσιων και επίγειων καλωδίων, που θα παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες νέας γενιάς σε 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια τουρίστες
Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς να ανοίγουν νέες προοπτικές σε κρίσιμους τομείς όπως η εργασία, η υγεία, η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα.
Αυτό που δεν γνωρίζουν, ίσως, οι περισσότεροι είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των διηπειρωτικών δεδομένων παγκοσμίως, περίπου το 99%, μεταφέρεται μέσα από τα υποθαλάσσια καλώδια που τροφοδοτούν αντίστοιχα το Διαδίκτυο. Αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια μιας αλυσίδας συνδεσιμότητας, η οποία αυξάνει τη διαθέσιμη χωρητικότητα Διαδικτύου, απαντά στις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις της αυξανόμενης ψηφιοποίησης και συμβάλλει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, οι προβλέψεις κίνησης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για τα επόμενα χρόνια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Vodafone Ελλάδας προχωρά στην κατασκευή επίγειων και υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, συνολικού μήκους 1,500 χλμ,. Μία επένδυση με πολλαπλασιαστική αξία που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ και η οποία συνδέει αφενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Θήρα), των Δωδεκανήσων (Κως και Ρόδος) και την Κρήτη, και αφετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα.
Με την εγκατάσταση της υποβρύχιας υποδομής, σε κάθε νησί θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα μήκους πολλών χιλιομέτρων, τα οποία θα διασυνδεθούν με τα υποθαλάσσια καλώδια και τα υφιστάμενα επίγεια δίκτυα και θα αποτελέσουν τον «κορμό» του κάθε νησιού, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι αυξημένες πια τηλεπικοινωνιακές ανάγκες. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα φέρει μία νέα εποχή σε σχεδόν 1.000.000 κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 10 ελληνικών νησιών, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες έως 1gbps μέσα από το Vodafone Green Network.
Μέσα από την νέα αυτή υποδομή, τα νησιά της χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν νέες προοπτικές, όσον αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και καθηγητών, την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως, την ενίσχυση της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, καθώς και την ευέλικτη εργασία με ταχύτητα, αξιοπιστία, και ασφάλεια.