Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2019, περίπου 600.000 καταναλωτές, αποφάσισαν να αλλάξουν προμηθευτή Ηλεκτρικού Ρεύματος. Σα αυτή την απόφαση, τους οδήγησε η υπερκοστολόγηση και τιμολογιακή επιβάρυνση με όλα αυτά τα extra, που πληρώνει ο πολίτης, μέσα από έναν λογαριασμό, αναγκαστική και χωρίς κανένα περιθώριο επιλογής.
Το κράτος επέλεξε να πάρει τα χρήματα του πολίτη μέσα από ένα αγαθό, που είναι απολύτως απαραίτητο στην καθημερινότητά του, ασχέτως αν το εισόδημά του έχει μειωθεί αρκετά και η βιωσιμότητα των οικονομικών μέτρων είναι δυσβάσταχτη.
Σ’ αυτό το σημείο έρχονται οι νέοι πάροχοι ρεύματος ηλεκτρικής ενέργειας και προσφέρουν δελεαστικά πακέτα προσφορών. Τι πρέπει να γνωρίζει όμως ο καταναλωτής για το νέο πεδίο επιλογών του στην ενέργεια; Και που πρέπει να απευθυνθεί προκειμένου να ενημερωθεί με έγκυρες πληροφορίες για τα πραγματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του; Επίσης γιατί τον συμφέρει να αλλάξει Πάροχο Ηλεκτρικής Ενέργειας;
Αρχικά, ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να εξοικειωθεί με τη δομή ενός λογαριασμού ρεύματος, καθώς και να κατανοήσει το ενεργειακό του προφίλ, δηλαδή να γνωρίζει τι πληρώνει και για ποιες υπηρεσίες.
Η αλλαγή Παρόχου Ηλεκτρικού Ρεύματος, επιφέρει αλλαγές μόνο στο λογιστικό κομμάτι (κόστος κιλοβατώρας και παγίου). Ότι έχει να κάνει με την ποιότητα του ρεύματος, τις βλάβες, τη μέτρηση κατανάλωσης, καθώς και τη διακοπή παροχής αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ (……..), οποίος προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες ανεξαρτήτως Παρόχου.
Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει την μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την εποχικότητα όσο αφορά τις ενεργειακές του ανάγκες, προκειμένου να διαπραγματευτεί τη συμφωνία που ταιριάζει στην περίπτωσή του. Ακόμη, να γνωρίζει αν οι ενεργειακές του ανάγκες πρόκειται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον.
Αυτό που ισχύει σήμερα, είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2023 μπορεί ο εκάστοτε καταναλωτής να αλλάζει Πάροχο κάθε μήνα.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι οι προσφορές του εκάστοτε Παρόχου πρέπει να είναι διακριτές από τις ισχύουσες εκπτώσεις που δίνει το Κράτος. Συν τω χρόνω, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον τωρινό του Πάροχο, να μάθει αν χρεώνεται με κάποιο ποσό, για την πρόωρη λύση σύμβασης.
Σ΄ αυτή την περίπτωση, μπορεί να απευθυνθεί στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι η αρμόδια Αρχή για να λάβει έγκυρες απαντήσεις ή πληροφορίες για να μην πέσει θύμα εξαπάτησης και χαθεί μέσα σε ένα κυκεώνα διαδικασιών, που τελικά θα του κοστίσει πολλά περισσότερα απ’ όσα ήθελε αρχικά να γλυτώσει.
Τέλος, για να επιτραπεί σε έναν Καταναλωτή να φύγει από τον τωρινό του Πάροχο, θα πρέπει να μην οφείλει ή να έχει προβεί σε διακανονισμό των οφειλών του.
Μπείτε και εσείς λοιπόν στο fthinorevma αν θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα