Ο επιθετικός της ΑΕ Λευκίμμης απέχει μόλις ένα τέρμα μακριά από την ανάδειξη του σε πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στη Γ’ εθνική.
Το sportime.gr πραγματοποίησε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον επιθετικό της ΑΕ Λευκίμμης, Παναγιώτης Βέρμπη με αφορμή ότι βρίσκεται ένα μόνο γκολ μακριά από την ανάδειξη του σε πρώτο “κανόνι” όλων των εποχών στη Γ’ εθνική.
Ο Βέρμπης έχει σκοράρει 159 φορές στην κατηγορία, ενώ, στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της Γ’ εθνικής βρίσκεται ο Παναγιώτης Κυπαρίσσης που “μάτωσε” μέχρι το 2014, όταν και αποχώρησε από την ενεργό δράση, 160 φορές τα αντίπαλα δίκτυα.
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ SPORTIME
Ο Δημήτρης Βέρμπης γράφει ιστορία. Προφανώς όταν επαναπατριζόταν από τη Γερμανία, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα πετύχει 20 χρόνια αργότερα. Πλέον, πέντε μήνες μετά τα 38α του γενέθλια, βρίσκεται ένα βήμα από την ανάδειξη σε πρώτο σκόρερ στη Γ’ Εθνική ως παίκτης της ΑΕ Λευκίμμης.
Έφτασε τα 159 γκολ, ένα λιγότερο δηλαδή από τον Παναγιώτη Κυπαρίσση, ο οποίος αποσύρθηκε από τη δράση το 2014.
Προτού, όμως, αρχίσει η αναφορά σε αριθμούς, αξίζει να γίνει μία μίνι αναδρομή της πορείας του Δημήτρη Βέρμπη.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 12 Οκτωβρίου 1984, με καταγωγή από την Πέρδικα Θεσπρωτίας, και σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε στο Μόναχο, όπου η οικογένειά του άνοιξε ταβέρνα.
Σε ηλικία 7 χρονών, ο μικρός Δημήτρης εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μόναχο 1860, η οποία το 1994 επέστρεψε στην Bundesliga.
Στα 13 του μεταπήδησε στις ακαδημίες της Ουντερχάχινγκ, μια ομάδα που επίσης ανέβηκε στη μεγαλύτερη κατηγορία (το 1999).
Στα 9-10 του μονιμοποιήθηκε ως επιθετικός, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν και στιγμές που έπαιζε λίγο πιο πίσω.
Αγωνιζόμενος στην Bundesliga Νέων, ο Δημήτρης αντιμετώπισε κλαμπ όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ή παίκτες όπως ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ.
«Δεν θα έλεγα ότι ξεχώριζε ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά. Μάλλον το αντίθετο. Αλλά αυτό είναι ένα από τα χαρίσματα που έχουν στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ότι βλέπουν πιο μακριά απ’ αυτό που φαίνεται», λέει ο ίδιος στο Sportime με αφορμή την τρομερή εξέλιξη που είχε ο Σβαϊνστάιγκερ.
Ποια ήταν, όμως, η δική του εξέλιξη;
«Σε ακαδημίες ομάδων επιπέδου Bundesliga, προπονείσαι συνεχώς στα τελειώματα φάσεων. Θεωρώ ότι είναι η ιδανική χώρα γι’ αυτό. Δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε κάποιος προπονητής που να με βοήθησε να εξελίξω τον συγκεκριμένο τομέα.
Η Ουντερχάχινγκ μού έκανε πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο και για να με αφήσει να φύγω έπρεπε να τους δείξω έγγραφο που πιστοποιούσε ότι φοιτώ σε κάποια σχολή. Εγώ πέρασα στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και ήρθα στην Ελλάδα.
Δοκιμάστηκα σε κάποιες ομάδες όπως για παράδειγμα στον ΠΑΟΚ. Στα 19 μου. Ο Άγγελος Αναστασιάδης μου είχε προτείνει πενταετές, μου είχε πει ότι θα κάνω προετοιμασία και πως μπορεί να πάω δανεικός. Τελικά δεν προχώρησε η ιστορία. Πήγα στον Απόλλωνα και τη σεζόν 2004-05 έπαιξα Β’ Εθνική».
Βαθιά ανάσα και καταγραφή της σχεδόν 20ετούς πορείας του στα ελληνικά γήπεδα. Τρεις σεζόν στον Απόλλωνα Σμύρνης, Ολυμπιακός Βόλου, Πιερικός, επιστροφή για δύο περιόδους στον Απόλλωνα, έπειτα στην Κηφισιά για 4,5 χρόνια, μίνι πέρασμα από Πανθηραϊκό, τρεις χρονιές στο Αιγάλεω, επιστροφή στην Κηφισιά για μια σεζόν, δύο περίοδοι στον Αχέροντα Καναλακίου και από το καλοκαίρι στη Λευκίμμη.
Παρά την προχωρημένη ποδοσφαιρική του ηλικία, το 2021 έβαλε 15 γκολ (τα 3 στα μπαράζ), το 2022 άλλα 8 κι εφέτος μετρά ήδη 9! Γερός να είναι, ένα ακόμη χρειάζεται για να πιάσει τον Παναγιώτη Κυπαρίσση και να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γ’ Εθνικής.
Με την απαραίτητη σημείωση ότι τις σεζόν 2019-20 και 2020-21, η Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική ήταν η τέταρτη και όχι τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί το 2019 είχε δημιουργηθεί η Football League, απόρροια της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Πάντως, τα 25 γκολ που έβαλε σε αυτές τις δύο περιόδους λογίζονται στη Γ’ Εθνική.
Τι λέει ο ίδιος στο Sportime για το σπουδαίο αυτό επίτευγμα;
«Πριν από 5-6 χρόνια είχα δει ένα αντίστοιχο αφιέρωμα στον Δημήτρη Γαϊδαρτζή από την ΕΡΤ ή ΕΡΤ Σερρών. Είχε βάλει κι εκείνος πάρα πολλά γκολ, όμως, διαπίστωσα ότι είχα περισσότερα. Τότε έστειλε ένα μήνυμα ο αδερφός μου και, πράγματι, έγινε η σχετική διόρθωση. Παράλληλα, άρχισε και η αναζήτηση για να δούμε πόσα γκολ έπρεπε να βάλω, προκειμένου να φτάσω τον Κυπαρίσση.
Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η δουλειά. Αγαπώ πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Και τώρα να με κατεβάσεις στο γήπεδο, θα κάνω τελειώματα μέχρι το… πρωί. Ήμουν και τυχερός γιατί ναι μεν έκανα έξι χειρουργεία, στα 19, στα 20, στα 22, στα 26, στα 27 και στα 31, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Καθόμουν δηλαδή εκτός για 1,5-2 μήνες μάξιμουμ».