Την ανάγκη των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ποιοτικής, τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισής τους, με τη δημιουργία προγραμμάτων που θα λαμβάνουν υπόψη την οικογενειακή μορφή των επιχειρήσεων του κλάδου, ζήτησε η διοίκηση της ΕΣΥΤΚΑ με επιστολή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, τον Γεν. Γραμματέα Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο αλλά και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την επιστολή μας θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη πικρία μας για το γεγονός ότι, για μια ακόμα φορά τα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, τυγχάνουν μιας δυσανάλογης εις βάρος τους συμπεριφοράς, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου, όσον αφορά τις ευκαιρίες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τους, ώστε να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο και αδυσώπητο ανταγωνισμό.
Κύριε Υπουργέ
Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι συμφωνείτε και εσείς με την γενικευμένη άποψη και τεκμηριωμένη πεποίθηση στους ανθρώπους του τουρισμού, ότι οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κορυφαίας οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας και ταυτόχρονα αποτελούν τον πιο άμεσο πρεσβευτή του τουρισμού μας που προβάλλει την ταυτότητα και την κουλτούρα των ελληνικών τουριστικών προορισμών.
Όλα αυτά τα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων, της οικονομικής και της εποχής του ΔΝΤ, της υγειονομικής κρίσης και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα, κατορθώσαμε υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις «ζωντανές» και να διατηρήσουμε επίσης τις θέσεις εργασίες των συνεργατών μας και των εργαζομένων μας, προσφέροντας από την πλευρά μας πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στη κοινωνία, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή, αλλά και συμβάλλοντας να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν βρήκαμε συμπαραστάτη και αρωγό στις προσπάθειες μας τον κράτος και την οργανωμένη πολιτεία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ήταν απέναντι μας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μας αγνοούσε κατά τρόπο επιδεικτικό ή θέτοντας τέτοια κριτήρια μας απαγόρευε ουσιαστικά να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα που ανακοινώνονται κάθε φορά. Την ίδια στιγμή όμως, εμείς για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας, έπρεπε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας έναντι του κράτους. Και έπρεπε να αναζητούμε και να εφευρίσκουμε σε αυτό το δυστοπικό τοπίο, τρόπους για να επισκευάζουμε, να ανακαινίζουμε και να αναβαθμίζουμε όσο αυτό είναι εφικτό τις επιχειρήσεις μας.
«Χορτάσαμε» λοιπόν από υποσχέσεις και αόριστες δεσμεύσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ερχόμαστε να απαιτήσουμε από την πολιτεία και από το αρμόδιο Υπουργείο επιτέλους να δει και τον δικό μας κλάδο, να αντιληφθεί τα προβλήματα των συναδέλφων μου και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ενός κλάδου που συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στο «τουριστικό θαύμα» που συντελείται τα τελευταία χρόνια με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας.
Ζητάμε να στηρίξετε το αίτημά μας για την δημιουργία ενός προγράμματος στα πλαίσια του παλαιότερου ( Γ ΚΠΣ – ΕΠΑΝ Δράση 2.2.2.: Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός Μικρών Καταλυμάτων) που λάμβανε υπόψιν την οικογενειακή μορφή των επιχειρήσεων μας.
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και των δικών μας μικρών επιχειρήσεων 2 – 3 κλειδιών σε προγράμματα χρηματοδότησης καθώς αυτό θα βοηθούσε απόλυτα με τους στόχους της τουριστικής αναβάθμισης και βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει η κυβέρνηση. Για να επιτευχθούν ωστόσο αυτοί οι στόχοι, πρέπει και οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να έχουν και τα διαθέσιμα εργαλεία για την ποιοτική αναβάθμισή τους, την ψηφιακή και ενεργειακή τους μετάβαση.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μέριμνα από το κράτος ώστε τα προγράμματα αναβάθμισης να γίνουν πιο προσιτά στις οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου μας και παραβλέπεται η σημασία που θα είχε μια ουσιαστική και εφικτή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο που οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν και αυτές το «βάρος» της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Θεωρούμε ότι η επιλογή από την πολιτεία της στήριξης και ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της κοινωνικής συνοχής, στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν στηριχθεί έμπρακτα η μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.
Σας απευθύνουμε έκκληση εκ μέρους των συναδέλφων μας να ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή την κραυγή αγωνίας όλων μας, για το μέλλον των επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τον κύριο και αυθεντικό εκφραστή της κουλτούρας της ελληνικής φιλοξενίας.
Με εκτίμηση,
Για τη Διοίκηση της ΕΣΥΤΚΑ,
O Πρόεδρος
Περικλής Κατσαρός