Οι Έλληνες τουρίστες καταλαμβάνουν αυτή την στιγμή την τρίτη θέση στο σύνολο των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία, που έχουν γίνει για το καλοκαίρι του 2023
Περισσότερες online προκρατήσεις από ποτέ, καταγράφονται αυτή την περίοδο στα ελληνικά ξενοδοχεία από το εξωτερικό και το εσωτερικό, με το μέσο όρο αύξησης για το σύνολο των προορισμών της χώρας να αγγίζει το 67%. Τριπλάσιο είναι το ποσοστό ανόδου σε ορισμένους προορισμούς, με την πολύπαθη Εύβοια να περνά πρώτη σε ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας PrimalRes/Webhotelier που προέρχονται κυρίως από online πωλήσεις και λιγότερο από off-line, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του HORECA LAB που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2023, η χώρα μας καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ποιες χώρες είναι πρώτες σε ζήτηση
Στην πρώτη θέση των online προκρατήσεων και φέτος όπως και πέρυσι και μέχρι αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγάλη διαφορά από την επόμενη χώρα, αφού αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη το 25% των συνολικών online κρατήσεων που έχουν γίνει για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023. H αύξηση των κρατήσεων των Αμερικανών σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά το 130%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Primalres/Webhotelier, δεύτερη χώρα σε μερίδιο προκρατήσεων, παραμένει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και τρίτη η Ελλάδα, με ποσοστό μάλιστα 12,8%.
Όπως τόνισε ο κ. Μάξιμος Τζάνος Head of B2B της εταιρείας «Αυτό είναι ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο και πρωτόγνωρο στοιχείο, καθώς παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του έλληνα τουρίστα, ο οποίος στο παρελθόν αποφάσιζε να κλείσει τις διακοπές του λίγες μέρες πριν. Πλέον όμως έχουν διαπιστώσει ότι η κίνηση είναι τέτοια που δεν βρίσκουν ξενοδοχεία να μείνουν την τελευταία στιγμή, ή τα πληρώνουν πολύ ακριβότερα και έτσι και αυτοί όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους».
Η Αυστραλία είναι η χώρα που επιστρέφει φέτος μετά από τρία χρόνια, αφού πέρυσι το καλοκαίρι είχε κλειστά τα σύνορα της λόγω πανδημίας. Αυτή τη στιγμή οι online κρατήσεις από Αυστραλία, κατέχουν ποσοστό 6% στο σύνολο της χώρας, εκτοπίζοντας την Γερμανική αγορά στην 5η θέση και η Γαλλία στην 5η. Ακολουθούν με πολύ μεγάλη άνοδο οι αγορές του Ισραήλ που σε σχέση με πέρυσι έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις που ξεπερνούν σε αύξηση το 500%, και του Καναδά που έχει επίσης υπερπολλαλπασιάσει τα ποσοστά του. Τη δεκάδα να συμπληρώνουν οι προκρατήσεις από την Ιταλία και την Ελβετική αγοράπου επίσης καταγράφουν μεγάλη άνοδο, πάντα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι».
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο κ. Δημήτρης Σερίφης CEO της Nelios τονίζοντας ότι «Είναι λάθος σήμερα κάποιοι ξενοδόχοι να υποστηρίζουν ότι δεν θα έχουν αρκετούς πελάτες από το εξωτερικό, διότι είναι σε προορισμούς που δεν έχουν αεροδρόμια. Εμείς ως εταιρεία βλέπουμε από το 2018 κρατήσεις, μέσα από τα site των ξενοδοχείων από 125 χώρες, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεν έχει πτήσεις από 125 χώρες. Αυτό σημαίνει απλά, ότι αν κάποιος θέλει να έρθει, θα βρει τον τρόπο να έρθει. Πλέον αναζητούμε συγκεκριμένη πελατεία και όχι από πού προέρχεται γεωγραφικά. Αυτή τη δυνατότητα στόχευσης μας την δίνει η τεχνολογία».
Ποιοι προορισμοί είναι πρώτοι σε αύξηση online προκρατήσεων
Η Εύβοια είναι ο προορισμός που καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση online προκρατήσεων σε σχέση με το 2022, κατά 165%. Ακολουθεί η Αθήνα με ποσοστό 136%, η Μήλος κατά 130%, ενώ στην 4η θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 120%. Το νησί της Πάρου επίσης σημειώνει πολύ μεγάλη ζήτηση καθώς οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία μέσω ίντερνετ, είναι αυξημένες κατά 100% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 35% πάνω «τρέχει» και η Σαντορίνη και κατά 27% η Πάρος. Οι Σποράδες επίσης έχουν αυτή τη στιγμή άνοδο προκρατήσεων σε ποσοστό 25%. Σημαντικά ανοδικά κινείται και η Πελοπόννησος με τα ξενοδοχεία της να καταγράφουν αύξηση κατά 76%.
Αύξηση από όλες τις αγορές εκτός της Βρετανικής
Η Βρετανική αγορά είναι η μόνη που καταγράφει φέτος πτώση του ποσοστού των προκρατήσεων που γίνονται online σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι παρόλο που οι ο χρόνος παραμονής τους έχει αυξηθεί από 7 σε 8 μέρες, έχει πέσει η μέση τιμή κράτησης. Μεγάλη είναι η αύξηση των προκρατήσεων από τους μακρινούς προορισμούς και εκτός των ΗΠΑ, αφού τα στοιχεία δείχνουν πολλαπλάσια ζήτηση από χώρες όπως η Ιαπωνία.