Σε μία εκδήλωση που περισσότερο αποσκοπούσε τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ρόδης Κράτσα στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και λιγότερο στα ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, μετατράπηκε ουσιαστικά η παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στην Κέρκυρα με την Όλγα Κεφαλογιάννη να το παραδέχεται και, μάλιστα, ανοικτά με δήλωσή της!
Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που το προσκλητήριο δεν περιελάμβανε τους πολιτικούς φορείς (π.χ. βουλευτές, επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων του περιφερειακού ή και των δημοτικών συμβουλίων παρά το γεγονός ότι παρόντες ήταν ακόμα και… υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την κα Κράτσα αλλά και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της Ν.Δ.).
Ηχηρή απουσία εκπροσώπων των εργαζομένων
Όπως δεν συμπεριέλαβε κανένα φορέα που εκπροσωπεί εργαζόμενους, με το ερωτηματικό να πλανάται: πως μπορεί να γίνει μία σοβαρή κουβέντα για το τουριστικό μέλλον της Κέρκυρας όταν δεν μπαίνει ως ένα από τα πρώτα ζητήματα προς συζήτηση αυτό που έχει να κάνει τόσο με τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις όσο και με την έλλειψη εργατικών χεριών και, κυρίως, εξειδικευμένων…
Αντίθετα, προτιμήθηκε η πρόσκληση εκπροσώπων όλων των εκφάνσεων της εργοδοσίας στο τουρισμό ή των ελεύθερων επαγγελματιών.
Εξαγγελίες που έχουν ξαναγίνει
Συνοδευόμενη από την Υφυπουργό Έλενα Ράπτη αλλά και παρουσία τόσο της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου όσο και του Γ.Γ. του Οργανισμού Δημήτρη Φραγκάκη, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους του συνόλου των τουριστικών φορέων, από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες μέχρι τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων και από τους ξεναγούς και τους αυτοκινητιστές έως τους εκπροσώπους τουριστικών εγκαταστάσεων και λιμανιών.
Η κα Κεφαλογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα (επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, αειφόρος ανάπτυξη, ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας όπως η πολιτιστική της παράδοση κλπ.) προαναγγέλλοντας για μια ακόμα φορά (δεν υπάρχει υπουργός τουρισμού που να μην το έχει εξαγγείλει) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο…
Για τη δημιουργία DMMO
Ένα ακόμα πολυεξαγγελθέν ζήτημα που ξανά το εξήγγειλε η νέα Υπουργός, είναι η δημιουργία DMMO (Οργανισμού Διαχείρισης Προώθησης Προορισμού). Η κα Κεφαλονιάννη ανέφερε ότι έχει ζητηθεί η άποψη των Περιφερειών και των φορέων του τουρισμού για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν οι DMMOs
Ιαματικός τουρισμός και αγροδιατρφή
Όσον αφορά το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού ειδικά για την Κέρκυρα, μία από τις εκπλήξεις αφορούσε την εξαγγελία για αναβάθμιση και ενίσχυση του… ιαματικού τουρισμού και των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του. Αναπτύσσεται επίσης ο προορισμός Κέρκυρα ως γαστρονομικός (επίσης από τις πλέον πολυειπωμένες εξαγγελίες), ωστόσο, αυτή τη φορά με τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγροδιατροφής και Γαστρονομίας Κέρκυρας ΑΚΤΙΣ, από το οποίο θα συγκεντρώνονται και θα παρουσιάζονται οι εμπειρίες γαστρονομίας της Κέρκυρας.
Τέλος, ενισχύεται ο καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός.
Σημαντικό το Fly Dubai
Η κα Κεφαλογιάννη, εκθείασε την Ρόδη Κράτσα για την προώθηση της συνεργασίας με την εταιρία Fly Dubai για προσέλκυση τουριστών ύψηλού εισοδήματος από τις χώρες του Κόλπου και, κυρίως, από το Ντουμπάι.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΣΑ, ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΡΑΠΤΗ, ΓΚΕΡΕΚΟΥ, ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΥΔΡΑΙΟΥ, ΚΟΚΚΑΛΗ
Ενδιαφέρουσα μελέτη για την Κέρκυρα:
Μεγάλη χρονική και χωρική συγκέντρωση
τουριστικών ροών σε πόλη και Παξούς
Η Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι υπάρχει μία μελέτη για τον παράκτιο και το θαλάσσιο τουρισμό της Κέρκυρας, η οποία έχει εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Έρευνας του Υπ.Τουρισμού που φαίνεται πως έχει δώσει ορισμένα ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχητικά ευρήματα:
- Υπάρχει μεγάλη χρονική και χωρική συγκέντρωση τουριστικών ροών και ημερήσιων εκδρομέων στις παράκτιες εκδρομές των τουριστών στην πόλη της Κέρκυρας και τους Παξούς, κάτι που επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και υποβαθμίζει το προϊόν.
- Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ τουρισμού και τοπικού αγροδιατροφικού τομέα
- Υπάρχει έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού και οργανωμένων λιμένων και μαρινών
- Υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική βιωσιμότητα, ζητήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, στις διαδικασίες ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού: “Να αξιοποιηθούν οι απόψεις, οι γνώσεις που υπάρχουν, από όλους τους ενδιαφερόμενους στα αρχικά στάδια σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής”.
Η χρηματοδότηση των έργων που θα “απαντήσουν στις προκλήσεις αυτές”, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύντομα θα αναρτηθούν οι σχετικές προσκλήσεις για τις δράσεις και χρηματοδοτήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ