Τρία ψηφίσματα εξέδωσε η τοπική ΕΛΜΕ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού
Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.
Με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης. Τις συνέπειες αυτή της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη.
Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.
Ειδικά στην Κέρκυρα η κατάσταση θα γίνει κάτι περισσότερο από ανυπόφορη. Ήδη και χωρίς την ιδιωτικοποίηση, έχουμε νερό, το οποίο δεν είναι πόσιμο, ούτε καν για το μαγείρεμα, με συνεχείς διακοπές νερού σε όλο το νησί.
Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο το λαό.
Διεκδικούμε:
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του
• Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
• Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες
ΓΙΑ ΤΟ ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ … ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!
ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΝΤΡΟΠΗ!!!
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:30 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με μια πρωτοφανή, αδιανόητη κι επικίνδυνη απόφασή του, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προχωρά στη διοργάνωση Διημερίδας με θέμα: “Η προσφορά των Ιδιωτικών Σχολείων στην Εκπαίδευση-Παρόν και Μέλλον” (βλέπε πρόσκληση δίπλα)!
Η Διημερίδα διοργανώνεται “σε συνεργασία με τα Ιδιωτικά Σχολεία του Πειραιά … και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά”!
Στόχοι της Διημερίδας είναι “η ανάδειξη καλών πρακτικών, καθώς και η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο τομέα, στον χώρο της εκπαίδευσης” και οι θεματικές ενότητες είναι:
1. Δεξιότητες του 21ου Αιώνα και πώς αυτές Αναπτύσσονται στο Σχολείο
2. Καινοτόμες Δράσεις
3. Συνεργασίες Ιδιωτικού – Δημόσιου Σχολείου: Δυνατότητες και Προοπτικές
4. Στόχοι Ιδιωτικού Σχολείου. Οι Επιλογές και οι Απαιτήσεις του Σύγχρονου Γονέα από την Ιδιωτική Εκπαίδευση
5. Παιδαγωγικοί Στόχοι και πώς επιτυγχάνονται από την Ιδιωτική Εκπαίδευση
6. Το Κοινωνικό Πρόσωπο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης – Υποτροφίες
Πραγματικά, τέτοια διαφήμιση για να βρουν νέα πελατεία, σαν αυτή που πραγματοποιεί η ΔΙΔΕ Πειραιά, τα Ιδιωτικά Σχολεία δύσκολα θα έβρισκαν!!!
Είναι περιττό να αναφέρουμε πως στην Οργανωτική κι Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας φιγουράρουν φυσικά τα στελέχη των Ιδιωτικών Σχολείων.
Την ίδια ώρα, που τα δημόσια σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα (κενά παρότι είμαστε μέσα Μαρτίου, τρομακτική υποχρηματοδότηση, έλλειψη Τμημάτων Ένταξης κ.α.), ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά (Προϊστάμενος των σχολείων της Δημόσιας Εκπαίδευσης), αντί να ασχοληθεί με αυτά, οργανώνει ημερίδες για την προσφορά των Ιδιωτικών Σχολείων! Υπερασπίζεται δηλαδή τα σχολεία, όπου για να φοιτήσει ένας μαθητής χρειάζεται οι γονείς να δώσουν ένα σωρό λεφτά για τα δίδακτρα! Των σχολείων, που πωλούν, έναντι αμοιβής, την εκπαίδευση σαν εμπόρευμα, σε γονείς-πελάτες!!! Άξιος… και εις ανώτερα… Καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν όλα τα γνωστά Ιδιωτικά Σχολεία του Πειραιά, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Β/θμια Εκπαίδευση!
Με την ίδια λογική, αύριο-μεθαύριο, ο εκάστοτε Διοικητής Νοσοκομείου, θα οργανώνει ημερίδες για την προσφορά των ιδιωτικών νοσοκομείων στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας κλπ…
Πρόκειται για αίσχος! Την πολιτική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση, τόσο γιατί με τη γενικότερη πολιτική της υποθάλπει ενέργειες όπως αυτές (χτύπημα της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, αυτές τις ημέρες εισήχθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που παραδίδει τη μοναδική δημόσια Παιδοογκολογική κλινική στον Όμιλο “Ελπίδα” της κ. Βαρδινογιάννη), όσο και για την επιλογή του συγκεκριμένου Προϊσταμένου στον Πειραιά, τα έργα και τις ημέρες του οποίου, έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη οι ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα. Δεν μάς προξενεί εντύπωση… Άλλωστε και ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος στον Πειραιά έχει αποδείξει την αγαστή συνεργασία και σύμπνοιά του με τις πολιτικές του ΥΠΑΙΘ.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στο ΥΠΑΙΘ για τις κρίσεις που διενήργησε και την τοποθέτηση των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης… Άξιοι!!!
ΥΠΑΙΘ και Διευθυντής Εκπαίδευσης δείχνουν ξανά το ταξικό πρόσημο των πολιτικών τους
Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ, να παρέμβει εδώ και τώρα, ώστε να ακυρωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η Διημερίδα-διαφήμιση της ΔΙΔΕ Πειραιά, υπέρ των Ιδιωτικών Σχολειών!
Υπενθυμίζουμε προς τους επαΐοντες του ΥΠΑΙΘ, πως σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο εκάστοτε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί, πέραν όλων των άλλων:
• Το διοικητικό – πειθαρχικό Προϊστάμενο και των ιδιωτικών σχολείων/εκπαιδευτικών.
• Είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο να υπερασπίζεται τη Δημόσια εκπαίδευση.
Αποτελεί πρόκληση!
Αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που δίνουμε κάθε μέρα και την ψυχή μας για την στήριξη του Δημόσιου Σχολείου, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, που παλεύουν σκληρά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, που παλεύουν να μην τούς λείψει κυριολεκτικά τίποτα, που πληρώνουν ένα σωρό δυσβάσταχτους φόρους (υποτίθεται και για τη Δημόσια-και κατά τα άλλα-Δωρεάν Εκπαίδευση των παιδιών τους), αλλά την ίδια ώρα βλέπουν το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά να διαφημίζει τα Ιδιωτικά Σχολεία! Όπου τα δίδακτρα κοστίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο! Ντροπή!
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει καμία δουλειά στα σχολεία μας!
Δε δεχόμαστε μαθήματα από όσους αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια νεκρών, αναπήρων και τραυματισμένων ψυχικά παιδιών!
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα, με τίτλο: «Ενταξιακή Εκπαίδευση/Συμπερίληψη και Ειδική Αγωγή: Καλές πρακτικές έγκαιρης παρέμβασης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».
Από πού και ως πού η πρεσβεία των ΗΠΑ να κάνει ημερίδες για την Ειδική Αγωγή; Προκαλεί η συγκεκριμένη επιλογή του ΥΠΑΙΘ και του ΕΚΔΔΑ να «ξεπλύνουν» τις ΗΠΑ, να εξωραΐσουν τα αίσχη τους, να καλύψουν ακόμα και τα έκτροπα των Αμερικάνων στρατιωτών, όπως αυτές τις μέρες στην Κρήτη που χτύπησαν νέες κοπέλες, προπηλάκισαν εργαζόμενους και εισέβαλαν σε γήπεδο που αθλούνταν μικρά παιδιά υπό την επήρεια αλκοόλ.
Είναι γνωστές από το παρελθόν οι πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ, μέσω της Πρεσβείας, και τη συνεργασία και προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων για παρεμβάσεις στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία της χώρας μας: Εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (!!) στον Πύργο, Προγράμματα FlEX αμερικανικής ιστορίας, ώστε «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλυνθούν τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία», όπως ανέφερε το ίδιο το State Department.
Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι τυχαίες. Έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουρανία, ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, σε μια περίοδο που βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την αποστολή πολεμικού υλικού, τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε προκεχωρημένο φυλάκιο και όλης της χώρας σε μια απέραντη βάση με την ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι πρωτοβουλίες της πρεσβείας των ΗΠΑ, σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, με τον μανδύα της «παρέμβασης για εκπαιδευτικά ζητήματα», μόνο εκπαιδευτικό σκοπό δεν έχει. Είναι τμήμα των επιχειρήσεων προπαγάνδας αμερικαΝΑΤΟικών και της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα, η πλειοψηφική αντίθεση του λαού στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.
Αναρωτιόμαστε για ποιες μαθησιακές δυσκολίες αγωνία η κυβέρνηση των ΗΠΑ;
• Για αυτές που προκάλεσε με τις επεμβάσεις της στο Ιράκ, η οποία σύμφωνα με διάφορες πηγές (Iraq Body Count) άφησε πίσω της πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς Ιρακινούς;
• Για τη συμβολή της στον καταστροφικό πόλεμο στη Συρία, στην οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), «2,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια μόνιμη αναπηρία»;
• Μήπως άραγε εμείς οι εκπαιδευτικοί δε ζούμε μέσα στις τάξεις, στα μάτια των παιδιών μας τις τεράστιες μαθησιακές και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες που βιώνουν πρόσφυγες μαθητές από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες όπου επιχείρησαν να φέρουν τη «δημοκρατία και την ελευθερία» οι ΗΠΑ;
• Μήπως θέλει η αμερικανική πρεσβεία και η ελληνική κυβέρνηση να μας δείξουν πως η γενικευμένη αστυνομική καταστολή ακόμα και μέσα στις σχολικές τάξεις στις ΗΠΑ και η χρήση όπλων ακόμα και από παιδιά δημοτικού αποτελεί μια ακόμα καλή πρακτική;
Αρκετά πια! Από πού και ως πού οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς θα ανεχόμαστε μαθήματα παιδαγωγικής από την πολιτική μιας χώρας που, εκτός του ότι σκορπά πολέμους σε όλο τον κόσμο, θέλει να μας επιστρέψει στο μεσαίωνα ακόμα και με την απαγόρευση των αμβλώσεων; Μια πολιτική που οξύνει τις ανισότητες και τις κοινωνικές παθογένειες στα σχολεία και την ίδια στιγμή προβάλλει ως κύρια λύση τη γενικευμένη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή ήπια ψυχοσταθεροποιητικά φάρμακα για τα παιδιά, το 20% των οποίων θεωρείται ότι πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής (από κοινωνικό άγχος μέχρι ψύχωση), σύμφωνα με την εκπαιδευτική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.
• Τα σωματεία και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να καταδικάσουν αυτά τα προγράμματα.
• Κανείς δάσκαλος της ειδικής αγωγής, κανένα στέλεχος εκπαίδευσης να μη συμμετέχει σε αυτά!
• Οι εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί και έχουμε ευθύνη για τη νέα γενιά.
• Κανένας δάσκαλος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος, δεν μπορεί να συναινέσει στο ξέπλυμα μιας πολιτικής που γεννά θανάτους, αναπηρίες και ψυχικά και μαθησιακά τραύματα σε εκατομμύρια μικρών παιδιών!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΔΔΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ