Οι πληρότητες στα καταλύματα τύπου AirBnB στη χώρα μας το 2022 ξεπέρασαν αυτές των ξενοδοχείων. Ποιοι προορισμοί παρουσιάζουν άνοδο προσφοράς.
Εκρηκτική άνοδο παρουσιάζει ο αριθμός των νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Χανιά, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα τα ποσοστά είναι αυξημένα, με το συνολικό αριθμό αυτού του είδους τουριστικών καταλυμάτων να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 155.000.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ξενοδοχεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου από 10.000 με συνολική δυναμικότητα πάνω από 450.000 δωμάτια, ενώ τα άλλα μη κύρια καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, κλπ) είναι περίπου 70.000.
Τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει και στη χώρα μας η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατέδειξε το 5ο συνέδριο ShortStay Conference, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Key Data, το 2022 τα συνολικά έσοδα των καταλυμάτων αυτών που ανέρχονταν σε 144.000, έφτασε τα περίπου 3,48 δισ. ευρώ, αφού πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20,8 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Πόσα καταλύματα βραχυχρόνιας έχουν οι ελληνικοί προορισμοί
Τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Transparent δείχνουν ότι στο Ηράκλειο τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα στις διάφορες online πλατφόρμες ενοικίασης, σημειώνουν άνοδο κατά 25% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 1.307. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με άνοδο 27% και 3.090 καταλύματα, η Καλαμάτα και η Κέρκυρα με άνοδο έκαστη 26% και τα Χανιά στο +24% και 2.421 καταλύματα. Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 11.000 καταλύματα βραχυχρόνιας, ενώ στην Αττική ξεπερνούν τις 20.000. Η Transparent αποκάλυψε ότι οι πληρότητες στη βραχυχρόνια μίσθωση το 2022 ξεπέρασαν αυτές των ξενοδοχείων και ανήλθαν στο 66%, αντί 62%.
Σύμφωνα με την Key Data, η Ελλάδα καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, με την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών να αυξάνεται, αφού οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται για την ερχόμενη σεζόν να είναι περισσότερες από ποτέ. Και το 2022 ήταν μια πολύ ισχυρή χρονιά και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη, όπου σημειώθηκε και αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο.
Στη Ελλάδα πέρυσι, η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε, ξεπερνώντας έστω και λίγο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πληρότητα ήταν επίσης κατά 5% υψηλότερη που σημαίνει ότι βελτιώθηκαν και τα έσοδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με μεγαλύτερη εποχικότητα σε σχέση με πολλούς Ευρωπαίκους προορισμούς και γι αυτό οι πληρότητες της είναι χαμηλές εκτός σεζόν.
Στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικιάσεως καταλυμάτων αυτή τη στιγμή, έχουν καταχωρηθεί περίπου 155.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι. Από αυτά το 36% έχει μόνο 0-1 υπνοδωμάτιο, το 24% έχει 2 υπνοδωμάτια και το 13% έχει 3 υπνοδωμάτια. Το 92% των καταλυμάτων διαθέτουν κλιματισμό, το 90% έχουν Wi-Fi/Internet και το 31% των ακινήτων έχει πισίνες (ιδιωτικές και κοινόχρηστες).
Οι εκτιμήσεις για το 2023
Η Sally Henry, αντιπρόεδρος Business Development EMEA, της Key Data, μιλώντας στο συνέδριο είπε ότι οι κρατήσεις που αφορούν αυτό το καλοκαίρι (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) και οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είναι λίγο χαμηλότερες. Το Νότιο Αιγαίο έχει σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή δωματίου και ακολουθεί η Κρήτη. Η Κρήτη και τα Ιόνια νησιά είναι αυτή τη στιγμή οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις.
Αναφορικά με τη μέση διάρκεια παραμονής, το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι 6,6 ημέρες έναντι 5,2 πέρυσι. Το 2ο τρίμηνο είναι προς το παρόν λίγο πιο σύντομη και το 3ο μειώθηκε από 8,7 το 2022 σε 8,2 ημέρες. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε έγιναν 43% περισσότερες κρατήσεις έναντι του ίδιου μήνα το 2022 με έσοδα άνω των 370 εκατ. ευρώ.
Ποιος διαχειρίζεται τα καταλύματα
Η Οία της Σαντορίνης είναι η αγορά με το μεγαλύτερο μερίδιο βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων με επαγγελματική διαχείριση, ακολουθούμενη από τη Μύκονο. Η Αθήνα έχει επίσης αξιόλογο μερίδιο καταλυμάτων τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες και όχι μεμονωμένοι ιδιώτες.