Μετά από τις επεισοδιακές συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή και εν συνεχεία στη Βουλή, όπου η αντιπολίτευση είχε εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις για την παραχώρηση του Λιμανιού Ηγουμενίτσας, μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην κοινοπραξία Γκριμάλντι, η κυβέρνηση την Παρασκευή 20/10 ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η πανηγυρική τελετή έγινε στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρκετών υπουργών, βουλευτών, στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, κανένας λόγος για να πανηγυρίζουμε αντιτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέκος Αυλωνίτης.
Γκίκας: Οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη
Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε ο Στέφανος Γκίκας για την υποδοχή του Πρωθυπουργού και την τελετη υπογραφής της Σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Γκριμάλντι δηλώνοντας ότι: “Η παραχώρηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας στον γνωστό αυτό επενδυτικό όμιλο – στον οποίο μετέχει και η Κερκυραϊκή Ναυτιλιακή Εταιρεία «Κερκυραϊκές Γραμμές» – για 40 χρόνια, αποτελεί σίγουρα μια θετικότατη εξέλιξη που θα έχει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή μας.
Το τίμημα είναι εξαιρετικά συμφέρον και ανέρχεται στα 84,17 εκ. ευρώ για το 67% των μετοχών (το 33% παραμένει στο Δημόσιο).
Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας θα καταβάλλει στο Δημόσιο, ποσοστό 3,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων κάθε χρόνο και για τα 40 έτη που θα διαρκέσει η συμφωνία.
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή μαρίνων τόσο στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και στα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό, δηλ. στα Σύβοτα, στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων από 200 που είναι σήμερα σε 720, με 40 θέσεις για mega yachts.
Η συγκεκριμένη επένδυση σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που δρομολογήσαμε και θα υλοποιήσουμε στην Κέρκυρα με την κατασκευή των 6 μαρίνων – και πιο συγκεκριμένα των: «mega yachts», «Καφέ Γυαλί», Λευκίμμης, Ημερολιάς, Γαΐου Παξών, Λάκκας Παξών μαζί με την επέκταση των Γουβιών και την μαρίνα των Μπενιτσών, θα προσδώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στη λεκάνη των Αν. ακτών Κέρκυρας – Θεσπρωτίας και θα απογειώσουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και όχι μόνον.
Οι επενδύσεις αυτές θα ανακόψουν την ολοένα αυξανόμενη ροή τουριστών θαλάσσιου τουρισμού προς την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία που είναι ανταγωνιστικές χώρες.
Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι οι επενδυτές δεσμεύτηκαν ενώπιον του Πρωθυπουργού, ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας – θα μετατραπεί σε ένα «πράσινο» λιμάνι πρότυπο για όλη την ευρύτερη περιοχή».
Αυλωνίτης: Ούτε τη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών δεν μας έδειξαν…
Στον αντίποδα οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέκου Αυλωνίτη, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς αφού “παραχωρούνται έναντι ευτελούς ανταλλάγματος ζωτικοί χώροι της πατρίδας μας”.
Η δήλωση έχει ως εξής:
“Κανένας λόγος δεν υπάρχει σήμερα για πανηγυρισμούς, όσο κι αν προσπάθησε με κοινοτοπίες να πείσει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη, στην “φιέστα” που στήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Γκριμάλντι.
Εγκαίρως, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με ομιλίες στη Βουλή, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στον κατήφορο των προβληματικών ιδιωτικοποιήσεων με τις οποίες παραχωρεί, έναντι ευτελούς ανταλλάγματος, ζωτικούς δημόσιους χώρους της πατρίδας μας σε πολυεθνικούς ομίλους και να υιοθετήσει το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, συγκεκριμένων χώρων ή/και δραστηριοτήτων στην αξιοποίηση των λιμένων, όπως άλλωστε πράττει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.
Εγκαίρως “κρούσαμε κώδωνα κινδύνου” για την μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας όχι απλά μονοπωλιακού καθεστώτος στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, αλλά ιδιωτικού μονοπωλίου και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την γείτονα χώρα. Εγκαίρως επισημάναμε ότι στη σύμβαση παραχώρησης δεν αναγράφονται ρητώς οι υποχρεώσεις από πλευράς αναδόχου για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Έχουν μάλιστα το θράσος σήμερα να μιλούν για “διαφανείς διαδικασίες”, ενώ γνωρίζουν ότι δεν εδέησαν να παρουσιάσουν στη Βουλή την περίφημη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών, ούτε όταν μετ’ επιτάσεως την ζητήσαμε για να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε! Δεν πρέπει να γνωρίζουμε αν σε ένα λιμάνι γεωστρατηγικής σημασίας, όπως της Ηγουμενίτσας, έχουν προβλεφθεί ρήτρες που να απαγορεύουν μονομερείς σημαντικές κινήσεις κι αν ναι ποιες;
Για όλους αυτούς τους λόγους, εθνικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, και φυσικά παρακολουθούμε στενά την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται και στο άλλο σημαντικό μας λιμάνι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι επιλογές Μητσοτάκη δεν μπορούν να δημιουργούν προβλήματα και να υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας”.
Έρχεται η σειρά του Λιμανιού Ηρακλείου
Στον ίδιο όμιλο, του Γκριμάλντι ετοιμάζεται να περάσει και το λιμάνι στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως ανακοίνωσε άλλωστε ο Υπ. Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης “Σήμερα προχωρούμε με το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μια αντίστοιχη συμφωνία για το Λιμάνι του Ηρακλείου, όπου κι εκεί ο πλειοδότης είναι ο Όμιλος Γκριμάλντι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά και για τα δύο αυτά λιμάνια, αλλά και για την πατρίδα μας συνολικότερα από πλευράς επενδύσεων και ανάπτυξης, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στο χάρτη”.
Υπάρχει ένα ερώτημα πως θα ενισχυθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας, παραχωρώντας τα λιμάνια στην Ηγουμενίτσα (παραμεθόριος περιοχή) και στην Κρήτη (κοντά σε Αίγυπτο, Λιβύη), αλλά ο κ. Χατζηδάκης θα ξεδιπλώσει άλλη φορά τα επιχειρήματά του, αφού στην τελετή της Παρασκευής αρκέστηκε σε πανηγυρική ομιλία!
Ο όμιλος Γκριμάλντι επιθυμεί να μετατρέψει το λιμάνι Ηρακλείου σε βάση κρουαζιέρας. Αντιδράσεις έχουν σημειωθεί εκτός της τοπικής κοινωνίας και από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.
Και η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα
Όσον αφορά τώρα στο Λιμάνι Κέρκυρας, επίκειται η παραχώρηση του τομέα της κρουαζιέρας, είδηση που προέκυψε όταν ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας(5/9/2023) είχε ρωτήσει τον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Βαρβιτσιώτης αν υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης και για το δικό μας λιμάνι.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ απο Δήλωση Σ. ΓΚΙΚΑ: <>
ΣΧΟΛΙΟ: Έχω βαρεθεί να λέω και να γράφω ότι ΔΕΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ αλλά ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ! Υπάρχει σημαντική διαφορά. Τώρα γιατί διάφοροι κομπάζοντες το αποκαλουν ΜΑΡΙΝΑ νομίζω ότι αποτελεί μια ακόμη περίπτωση αδέξιας ΜΕΓΑΛΑΥΧΙΑΣ (είναι σαν να λέμε για ένα απλό διώροφο κτίριο οτι είναι …ΜΕΓΑΡΟ!)
ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ:
‘’ Άρθρο 23: 1. Η παράγραφος 1του άρθρου 29 ν. 2160/1993 αντικαθίσταται ως εξής :
«1. «Τουριστικός λιμένας» σκαφών αναψυχής είναι ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος που προορίζεται για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού. Οι τουριστικοί λιμένες διακρίνονται σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια.»
Μαρίνα είναι ο τουριστικός λιμένας που διαθέτει χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις και υποδομές προδιαγραφών που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 31 του παρόντος νόμου, για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των χρηστών τους.
Καταφύγιο είναι ο τουριστικός λιμένας με περιορισμένο αριθμό θέσεων ελλιμενισμού, βασικές μόνον εγκαταστάσεις και απαραιτήτως παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμμάτων, πυρόσβεσης ενδιαίτησης και υγιεινής.
Αγκυροβόλιο είναι ο τουριστικός λιμένας που δημιουργείται εντός προστατευμένου όρμου, εντός λιμνών και ποταμών, με ελαφρύ εξοπλισμό, (μη μόνιμες κατασκευές) ο οποίος δεν προκαλεί οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος με περιορισμένο αριθμό θέσεων ελλιμενισμού και βασικές εγκαταστάσεις.»
Θυμαται καποιος ποιοι ηταν αυτοι που εδωσαν τη δημοσια περιουσια στο λεγομενο ΤΑΙΠΕΔ για ενενηντα εννια χρονια; Ολα για ξεπουημα λοιπον, το εχουν αποδεχτει ολοι, ολοι μας!