Ακόμα αναμένεται η συνολική ρύθμιση για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια από την κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.
“Ψηλά τον πήχη” βάζει η κυβέρνηση σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, φέτος, από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, λόγω και της καλής τους πορείας. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κλπ) μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, με βάση την έως τώρα εικόνα της πορείας των σχετικών εσόδων, βασίζοντας την πρόβλεψή του στα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023, που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσει ίδια εικόνα μπορεί και να ξεπεράσουμε και τα 700 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας AirDNA στην χώρα μας η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
Επίσης, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία) με τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) να διαμορφώνεται σε 257 δολάρια. ΄’Ετσι, την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφει για το επόμενο τρίμηνο η Ελλάδα, η οποία τον Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή της ζήτησης σε σχέση με τoυς προ πανδημίας αριθμούς.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο του 2023 κατέγραψε ζήτηση-ρεκόρ με συνολικά περισσότερες από 177,8 εκατ. διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες απ’ ό,τι το α’ εξάμηνο του 2022. Τα έσοδα κινήθηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο προσφοράς, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι κατά 10,4% περισσότερα σε σχέση με το 2022 και κατά 4% περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.
Τα νέα δεδομένα για έσοδα
Στο φόντο αυτό, ο κ. Πιτσιλής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, έφτασαν το 2022 να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για θεαματική αύξηση. «Τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής ήταν ακόμα πιο αισιόδοξα από αυτά, που ανέφερα χθες», σχολίασε ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χ. Θεοχάρης. Μίλησα για 600 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Πιτσιλής μίλησε ακόμα και για 700 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να αγγίξουμε, είπε ο κ. Θεοχάρης.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΑ να συμφωνούν και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα.
Το πλαίσιο
Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρο να τους αποκλείσουμε από την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας.
Σημείωσε πως με αυτό ως εργαλείο «καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με την φορολογική διοίκηση (με την ΑΑΔΕ) και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία» και προσέθεσε: «Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking το AirBnB κλπ, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση [..] ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».
Εκκρεμεί η ρύθμιση
Πάντως, ακόμα αναμένεται η συνολική ρύθμιση για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κάτι που έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια από την κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Μάλιστα αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και μένει να φανεί, εάν θα γίνει κάτι, για το θέμα, που έχει σημαντικά απόνερα στη διαχείριση προορισμών, στο στεγαστικό πρόβλημα αλλά και συνολικά στην πορεία της τουριστικής οικονομίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο
Πάντως, ήδη, σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού, μέσα από τα social media ή ακόμη και το Tik – Tok αναζητείται και κάθε πληροφορία χρήσιμη για τις συναλλαγές, που συχνά επιχειρείται να περάσουν “κάτω από τα ραντάρ” και αφορούν τις εν λόγω πλατφόρμες. Αξιοποιούνται, δε, και άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλωτών, ώστε να φανεί εάν υπάρχουν έκνομες συμπεριφορές.
Άλλωστε, πλέον, όπως αναφέρουν και στελέχη του φορολογικού μηχανισμού η φοροδιαφυγή αυτού του είδους, πέρα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω και των e – shop κι ενός δαιδαλώδους λαβύρινθου εταιρειών και “κόλπων” τύπου carousel είναι, πλέον, η μεγάλη “πληγή” του συστήματος, που βλέπει δισεκ. φόρων και κυρίως ΦΠΑ να χάνεται προς όφελος των επιτήδειων.
Τις προκλήσεις αυτές της φορολογικής διοίκησης έρχεται να αντιμετωπίσει το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις που θέτει περιγράφουν τις νέες υποχρεώσεις που θα έχουν βάσει Κοινοτικής Οδηγίας όσοι δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Προβλέπει,δε, βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ σε ελληνικές και ξένες πλατφόρμες με αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα γι αυτές που δεν θα παρέχουν στοιχεία για τους στοχευμένους ελέγχους που θα διεξάγει η ΑΑΔΕ.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ιδίως από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς -όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου- τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.