Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας γνωστοποιεί το πρόγραμμα της ιστορικής συναυλίας «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω…”».
Αναλυτικά:
Η εκδήλωση θα γίνει, ως γνωστόν, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» –πρώην «Πολυχώρος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα Κωνσταντίνου (Ντίνου) Θεοτόκη που διοργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.
Μελοποιημένα σονέτα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο, ερμηνεύει κυρίως – σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση – ο κερκυραϊκής καταγωγής βαρύτονος Παναγιώτης Πράτσος, της κρατικής Όπερας της Βιέννης. Τη μελοποίηση έχουν κάνει οι συνθέτες Σπύρος Μαυρόπουλος, Άλκης Μπαλτάς και Σπύρος Προσωπάρης. Συμπράττουν συνολικά 20 καλλιτέχνες. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Σολίστ είναι, επίσης, η σοπράνο Ρόζα Πουλημένου, η πιανίστρια Μπήλιω Μωραΐτου-Καβαλλιεράτου και η ηθοποιός Χριστίνα Θύμη.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:00 ακριβώς (έναρξη εισόδου του κοινού στην αίθουσα 19:00) με το έργο του Μπετόβεν “Mignon” σε μεταφρασμένη από τον Θεοτόκη ποίηση του Γκαίτε, σε ανταπόκριση ρητής επιθυμίας του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, διατυπωμένης το 1915, «να τραγουδιστεί κατά τη μουσική του Μπετόβεν».
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης θα ακολουθήσει, με λίγα λόγια για την εκδήλωση, καλώντας στο βήμα την ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Έρη Σταυροπούλου, η οποία με κείμενο με τίτλο «”Τραγούδα, ψάλε”, η μουσική και η ποίηση στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη» θα δώσει το σήμα για την ερμηνεία του πρώτου σονέτου της βραδιάς. Πρόκειται για το σονέτο 33, από τα 70 του συγγραφλεα (σύνθεση Σπ. Προσωπάρη, πρώτος στίχος: «Σαν η ψυχή μου ανέλπιδα λιγώνει…»).
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με το εμβατήριο «Κωνσταντίνος Θεοτόκης» του ίδιου συνθέτη, αφιερωμένο στη Φιλαρμονική του χωριού του Θεοτόκη, τη Φιλαρμονική Καρουσάδων Κέρκυρας (μεταγραφή για ειδικό μουσικό σύνολο).
Θα το διαδεχθεί η συνδεδεμένη με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές έργων του Θεοτόκη επτανησιακή μελωδία «Θέλω ν’ αφήσω…», σε μεταγραφή του Σπ. Προσωπάρη για βαρύτονο και για δωδεκαμελές μουσικό σύνολο.
Η συνέχεια ανήκει σε τρεις δυνατές συνθέσεις του Σπ. Μαυρόπουλου:
Το σονέτο 22 («Τόσες φορές ομπρός σου σαν καλάμι…») θα το διαδεχθεί το σονέτο 11 («Μες του Άρη την αντάρα αψύ δρολάπι…»).
Αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, η «Κερκυραϊκή Σουίτα», για σύνολο πνευστών, αποτελεί το τρίτο έργο του.
Ακολουθεί η «Ικεσία» (Σπ. Προσωπάρη) σε μεταγραφή για πνευστά συνδυασμένη με επιλογή από τον ίδιο πεζόμορφων στίχων του Θεοτόκη για την ιστορική πύλη Πόρτα Ριάλα της Κέρκυρας, που, καθώς έγραψε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, «ερρίχτηκε το 1893».
Ανεβάζουν τους τόνους, στη συνέχεια, τρία έργα του Άλκη Μπαλτά, γραμμένα και αυτά για την ιστορική εκδήλωση – συναυλία.
Το πρώτο: «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη». Μελωδίες γνωστές στην Κέρκυρα συνδυάζονται με ανάγνωση επιλεγμένων χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από γνωστά διηγήματα-μυθιστορήματα του συγγραφέα.
Το δεύτερο και το τρίτο, είναι δύο από τα πιο γνωστά σονέτα του. Σονέτο 48: «Λύπες, πάθια, αμαρτίες…», Σονέτο 32: «Βάφει τη μάνα γη ποτάμι το αίμα…»
Με τμήμα από ένα άλλο σονέτο, σε μουσική Σπ. Προσωπάρη, θα ολοκληρωθεί η μουσική βραδιά για τον ένα αιώνα από τον θάνατο του αθάνατου Ντίνου Θεοτόκη. Σονέτο 45: «Σηκώθη τ’ άγιο δίκιο της να λάβει…»
Συγκροτούν την ορχήστρα οι Κερκυραίοι μουσικοί: Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Ισίδωρος Θύμης (κρουστά), Χρήστος Καλούδης (κόρνο), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Θεόδωρος Μαυρομμάτης (φλάουτο), Πέτρος Μαυρομμάτης (όμποε), Αλέκος Μαυρόπουλος (τρομπέτα), Σπύρος Μπάκος (κόρνο), Σάκης Μυρώνης (τούμπα), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι).