Δυόμισι και πλέον χρόνια λειτουργίας έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της επετειακής έκθεσης “Στην Ηχώ του Αγώνα”, που αποτέλεσε την κύρια δράση της Πινακοθήκης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 21 Μαΐου 2021 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο εορτασμών για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, με χιλιάδες επισκέπτες, ενώ αξιοποιήθηκε συστηματικά και από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε και παρουσιάζεται σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου & ώρα 6:00 μ.μ. στο Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης, το δίγλωσσο λεύκωμα 176 σελίδων που συνέγραψαν οι έχοντες την ιστορική και καλλιτεχνική επιμέλεια, με εκτεταμένα κείμενα για την εποχή, τόσο από ιστορική όσο και από καλλιτεχνική άποψη, καθώς και με βιογραφικά των προσωπικοτήτων που απεικονίζονται στην έκθεση και παραθέματα λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων που συνοδεύουν τα έργα τέχνης. Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Δημήτρης Ζυμάρης.
Το λεύκωμα συγχρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, την Π.Ε.Δ.Ι.Ν. και τον Ο.Λ.Κ.Ε.
Κατά το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έργο ιστορικής ζωγραφικής, μνημειακών διαστάσεων, με θεματολογία που σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η κύρια καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης “Στην Ηχώ του Αγώνα” ανήκει στην Ιστορικό Τέχνης και Αρχαιολόγο, Ροζαλία Αδαμοπούλου. Την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση ανέλαβαν οι Ιστορικοί Δημήτρης Ζυμάρης, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας και Σπύρος Γαούτσης, Γραμματέας Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας, ενώ ουσιαστικά συνέβαλαν η Δρ. Μαρίνα Παπασωτηρίου, Μουσειολόγος, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας και ο Αν. Καθηγητής Κώστας Καρδάμης – Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η έκθεση αποτελεί μια ιστορική και εικαστική αφήγηση που αναδεικνύει τον ρόλο της Κέρκυρας και των Επτανήσιων λογίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Αγώνα του 1821, κυρίως μέσω της καλλιέργειας των ιδεών, της παιδείας, της γλώσσας, του γένους και της ελευθερίας.
Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες του Έθνους και του Αγώνα, που συνέβαλαν στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
Εκτός των έργων τέχνης, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα μοναδικό ιστορικό κειμήλιο, που ανήκει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων από το 1931. Πρόκειται για το πρωτότυπο ιδιόγραφο της πολυφωνικής μελοποίησης του σολωμικού ποιήματος “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” που συνέθεσε το 1844 ο Κερκυραίος μουσουργός Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 2,5 ετών, την έκθεση έχουν επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, άνθρωποι της τέχνης, εικαστικοί, συλλέκτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και πάνω από 2.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί της Α/βαθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, τόσο από σχολεία της Κέρκυρας, όσο και από σχολεία άλλων περιοχών.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι Μαρίνα Παπασωτηρίου και Δημήτρης Ζυμάρης εκπόνησαν έναν εκτεταμένο εκπαιδευτικό οδηγό και με την συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τον Προϊστάμενό της κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, οργανώθηκαν ημερίδες για εκπαιδευτικούς από όλα τα σχολεία του νησιού και ακολούθησαν οργανωμένες επισκέψεις πολλών μαθητικών ομάδων.
Η έκθεση, λόγω του έντονου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, πρόκειται να παραταθεί και τους επόμενους μήνες.
Για την επίσκεψη οργανωμένων ομάδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 26610-48690 ή στο [email protected].
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά).