Χορεύοντας Σινιώτικους χορούς, γύρω από το πάλκο στην Πάνω Πλατεία., πιασμένοι χέρι-χέρι, τα μέλη των αντιπροσωπιών που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Χορευτές από όλες τις χώρες που παρευρέθηκαν στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της Μεσογείου, χόρεψαν και τραγούδησαν ο ένας δίπλα στον άλλο αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, αμβλύνει τις διαφορές και εστιάζει στον κοινό στόχο όλων. Στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην τελετή λήξης συμμετείχαν το παραδοσιακό τμήμα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αγίου Ματθαίου, η Χορωδία «Μουσικές Ρίζες» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορυφώ και η Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε από τις 6-10 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα υπό την αιγίδα της προέδρου της δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου, συγκέντρωσε πάνω από 400 χορευτές, μουσικούς, τεχνίτες, επιστήμονες, ερευνητές από 16 χώρες της Μεσογείου: την Ελλάδα, την Αλβανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Κροατία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επί 5 ημέρες η Κέρκυρα μετατράπηκε σε ένα πολυπολιτισμικό χώρο με καθημερινές εμφανίσεις των χορευτικών συγκροτημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, επιστημονικές ημερίδες με την διοργάνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Αγροδιατροφικής της ΠΙΝ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ενώ κάθε βράδυ τα χορευτικά συγκροτήματα των χωρών παρουσιάζονταν στο Προσκοπείο αλλά και στη Βόρεια Κέρκυρα, στην Αχαράβη, στην Κασσιόπη, στον Άγιο Στέφανο.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF®, επίσημου εταίρου της UNESCO, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών Κέρκυρας, με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών της Σύμβασης (2003) της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Για το Φεστιβάλ συνεργάστηκαν επίσης η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισμού́, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, του Ε.Ο.Τ., η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΙΝ, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η έδρα UNESCO του Ιονίου Παν/μίου, το Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, το Τμ. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, το Τμ. Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, το Τμ. Δικτύων και Επικοινωνιών του Ι.Π., το Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.), το Πανεπιστήμιο Σετζίν της Πολωνίας, το Πανεπιστήμιο MEDEA της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο της Οστράβα από την Τσεχία, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά) ο πολιτιστικός σύλλογος San Giacomo.
Στη διοργάνωση συνέβαλλαν επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, η Κλινική Μάστορα και η Κλινική «Θεραπεία».
Τον ύμνο του Φεστιβάλ συνέθεσε το μαέστρος Κώστας Σαββανής και εκτέλεσε η ΦΕΚ κατά την πρώτη μέρα έναρξης των εκδηλώσεων ενώ η Κυρασία Πρίντζου επιμελήθηκε το λογότυπο του Φεστιβάλ. Τέλος τις ημέρες της διοργάνωσης φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του εικαστικού Charles Stratos, στο Ιόνιο Βουλευτήριο και στον κήπο του λαού καθώς επίσης λειτούργησε έκθεση παραδοσιακών γαμήλιων φορεσιών από τις χώρες της Μεσογείου στην Ιόνιο Ακαδημία και έκθεση παραδοσιακών οργάνων και φωτογραφίας από το σύλλογο των Σινιών στο Προσκοπείο.