Οκτώ σπουδαίοι καλλιτέχνες, μαζί με τους άλλους δώδεκα που συγκροτούν την ορχήστρα των διαπρεπών Κερκυραίων μουσικών οι οποίοι συμπράττουν για τον σκοπό αυτό – θα ακολουθήσει σχετικό δημοσίευμά μας – συνθέτουν τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στην πρώτη γραμμή, θα έλεγε κανείς, ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με την οργάνωση και της πραγματοποίηση της συναυλίας της προσεχούς Πέμπτης στο Μέγαρο Μουσικής, με σονέτα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και άλλες, συναφείς μελωδίες.
Είναι οι εικονιζόμενοι στην πιο πάνω φωτογραφική σύνθεση καλλιτέχνες (στην πάνω σειρά, από αριστερά) Παναγιώτης Πράτσος, Άλκης Μπαλτάς, Χρήστος Κολοβός, Μπήλιω Μωραΐτου – Καβαλλιεράτου και (στην κάτω σειρά, επίσης από αριστερά προς τα δεξιά) Ρόζα Πουλημένου, Σπύρος Προσωπάρης, Χριστίνα Θύμη και Σπύρος Μαυρόπουλος.
Ο Παν. Πράτσος είναι ο σολίστ των σονέτων του μεγάλου Κερκυραίου λογοτέχνη, οι Άλκης Μπαλτάς, Σπύρος Προσωπάρης και Σπύρος Μαυρόπουλος είναι οι μουσικοσυνθέτες των σονέτων – που θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση – καθώς και συναφών μελωδιών, ο Χρήστος Κολοβός είναι ο μαέστρος της συναυλίας, η Μπήλιω Μωραΐτου – Καβαλλιεράτου και η Ρόζα Πουλημένου ερμηνεύουν σύνθεση του Μπετόβεν σε μεταφρασμένη από τον Θεοτόκη ποίηση του Γκάτε, ενώ, τέλος, η Χριστίνα Θύμη είναι αφηγήτρια.
Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση – συναυλία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου (Ντίνου) Θεοτόκη τιτλοφορείται «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω…“» και θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» – πρώην «Πολυχώρος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την προσεχή Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.
Ακολουθούν (κατ’ αλφαβητική σειρά) πληροφοριακά στοιχεία και για τους οκτώ βασικούς συντελεστές της συναυλίας:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΥΜΗ
Η Χριστίνα Θύμη είναι ηθοποιός. Σπούδασε Υποκριτική στην Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2020-2023). Ξεκίνησε την εκπαίδευση της στην μουσική, τον χορό και το θέατρο το 2007.
Παίζει πιάνο και κιθάρα, έχει διδαχθεί θεατρικό και ατομικό τραγούδι και έχει συμμετάσχει σε χορωδίες και παρουσιάσεις Musical.
Το 2017 πήρε το Πτυχίο της στην Αρμονία Μουσικής, το 2018 κέρδισε το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο Λογοτεχνίας και το 2019 το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Μουσικής «European School Radio».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
Ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός κατάγεται
από μουσική οικογένεια. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στη διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφίες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, διαφόρων καναδικών Ιδρυμάτων και της κυρίας Ν.Σ.Α.
Μαθήτευσε στις τάξεις των μαέστρων Paolo Bellomia & Jean-François Rivest. Δίδαξε διεύθυνση ορχήστρας (2016-2017) ως εξωτερικός καθηγητής στο Fontys Conservatorium van Hogescholen (Tilburg-Ολλανδία) και συνεχίζει στο Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής – Σπύρου Μάζη.
Ηχογραφεί για τη γαλλική δισκογραφική ετικέττα Melism Rec. με τον Cyprien Katsaris.
Νικητής κατόπιν ψηφοφορίας της Ορχήστρας (έλαβε 50/55 ψήφους) του διεθνούς διαγωνισμού όπερας νέων μαέστρων της Mahler Philharmoniker Orkester – Wien («Beethoven Award», 2014).
Σπούδασε βιολί και διεύθυνση σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά με τους Ιω. Τζουμάνη και Florian Donderer (βιολί), και Lucas Vis, Arjan Tien, Οδυσσέα Δημητριάδη, Christian Kluttig, Roberto Paternostro, Piero Bellugi, Wolfgang Scheidt, Κάρολο Τρικολίδη κ.ά. (διεύθυνση). Συνεργάστηκε ως βοηθός μαέστρος των Tien, Belonia, Rivest, A. Moisan, Καρυτινού, Φιδετζή, Τρικολίδη κ.ά.
Εργάσθηκε επί 15ετία ως βιολιστής σε διάφορες ελληνικές ορχήστρες, όπως την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Ορχήστρα της Οπερέττας, αλλά και ως «κουαρτεττίστ» και «ρεσιταλίστ». Διευθύνει τακτικά ελληνικές και ξένες ορχήστρες και εμφανίζεται με όλες του τις ιδιότητες διεθνώς δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση έργων σε Πρώτη εκτέλεση.
Ως μαέστρος εξειδικεύτηκε στην όπερα και τη σύγχρονη μουσική συνεργαζόμενος και με την International Ensemble Modern Akademie (Frangfurt).
Πάνω από 20ετία διοργανώνει εκδηλώσεις για Έλληνες συνθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιαιτέρως για τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη (1908-1996) στο αρχείο του οποίου εργάσθηκε (1998-2008) αφιλοκερδώς και είναι ο επίσημος καταλογογράφος του. Βιογράφησε τον κορυφαίο Ελληνοαυστριακό αρχιμουσικό Μιλτιάδη Καρύδη (1923-1998), έχει επιμεληθεί δισκογραφικές εκδόσεις, έχει συνεργασθεί με αρκετούς μουσικολόγους και κρατικούς μουσικούς οργανισμούς σε διάφορες μελέτες και εκδόσεις, όπως με τον μέντορά του συνθέτη-μουσικολόγο-συγγραφέα Τάκη Καλογερόπουλο (1946-2009), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον σύλλογο «Oι Φίλοι της Μουσικής» του Μ.Μ.Α., έχει εργασθεί ως «tonmeister», αλλά και ως επιμελητής μουσικών έργων με διάφορους εκδοτικούς οίκους, όπως Composers Editions, «Orpheus», Κ.Ε.Μ. κ.ά. και δίνει διαλέξεις τακτικά σχετικά με την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική σε διάφορα παν/μια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2003 αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό και διαδικτυακό τύπο, ενώ κείμενα και μονογραφίες του, υπάρχουν επίσης σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα 2001-2003 δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου Αθηνών. Tέλος, στα 2007-2008 διετέλεσε εξάρχων βιολιστής της Amsterdam Symphonie Orkest «Con Brio».
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Σπύρος Μαυρόπουλος ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική στην Φ.Ε. «Μάντζαρος». Ακολούθως σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο «Ελληνικό Ωδείο» και στο «Ορφείο Ωδείο». Επίσης σπούδασε πιάνο, τρομπέτα και κλασική κιθάρα. Δίδαξε ως καθηγητής μουσικής στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση, ως διδάσκων στο Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών σε Ωδεία.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Ωδείο Φ. Νάκας» (Κέρκυρα) και στο «Ιόνιο Ωδείο».
Πολλά από τα έργα του έχουν παιχθεί από γνωστά συγκροτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως: «Melos Brass Quintet», «Tal Quintet», «Ορχήστρα της ΕΡΤ», «Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης», «Αθηναϊκή Φιλαρμονία», «London Wind Concert Band», «Ορχήστρα Πνευστών της Μόσχας», «String Quartet» της Καμεράτα του Μ.Μ.Α. κ.ά. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης και συνέδρια, όπως του «Georgia University Composition Competition for trio brass” (1994).
To 1998 στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, παίχθηκε η διασκευή του στον «Ολυμπιακό Ύμνο» του Σπ. Σαμάρα, από το Αμερικάνικο Kουϊντέτο «Victorian Brass». Επίσης, το 1998 συμμετείχε με έργα του στο «Wisconsin Sesquicentennial Brass Band Festival» και το 2000 με το έργο του «Susta» για όμποε, φαγκότο και πιάνο συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο για το όμποε «IDRS», στο Μπουένος Άιρες. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τα έργα του Ν. Μάντζαρου και του Σπ. Σαμάρα, των οποίων έργα έχει μεταγράψει κυρίως για ορχήστρες πνευστών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος της Ένωσης Επτανησίων Συνθετών και επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».
Έργα του για ορχήστρα πνευστών έχουν εκδοθεί στην Ελβετία από τις εκδόσεις «Edition Marc Reift».
ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Ο Άλκης Μπαλτάς σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1974 πήρε το πτυχίο Νομικής του Α.Π.Θ.
Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Hochschule der Künste του Βερολίνου, από όπου πήρε το δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Από το 1983 έως το 1992 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Από το 1994 έως το 1997 είχε τη θέση του
Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Κατά την περίοδο 1997-1999 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Από το 2004 έως το 2008 ο Δήμος Κέρκυρας του ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων. Από το 2011 έως το 2017 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Από τον Μάιο του 2010 είναι ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Από το 2001 μέχρι το 2019 είχε την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με τον τίτλο «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής».
Από το1990 είναι διευθυντής του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη.
Από το 1992 μέχρι το 2011 δίδαξε στο Α.Π.Θ τα μαθήματα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Ήταν διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης από το 1986 έως το 1988 και, του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από το 1999 έως το 2013.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Πολλά έργα του (μουσική δωματίου, χορωδιακά, για ορχήστρα, όπερα, κ.λπ.) έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Ισπανία). Επίσης, πολλά έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε CDs.
Ως μαέστρος έχει διευθύνει όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, πρώην Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Κατάρ, Αυστραλία, κ.ά.).
ΜΠΗΛΙΩ ΜΩΡΑΪΤΟΥ – ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ
Η Μπήλιω Μωραΐτου – Καβαλλιεράτου, σύζυγος του αείμνηστου Κερκυραίου μαέστρου Άκη Καβαλλιεράτου, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το τραγούδι.
Επί 22 χρόνια υπήρξε μουσική εκγυμνάστρια στις τάξεις τραγουδιού και σχολών όπερας, τις οποίες δίδασκε ο βαρύτονος Κώστας Πασχάλης.
Έχει διδάξει για αρκετά χρόνια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη Ρόζα Πουλημένου.
Συνόδευσε καταξιωμένους τραγουδιστές: Κ. Μορφονιού, Ζ. Τερζάκης, Ε. Τσιρακίδου, Κ. Πασχάλης Δ. Πακσόγλου, Β. Καραγιάννη, Α. Κορωναίος, Π. Κοντός, Μ. Κατσούλη κ.ά.
Έχει αναλάβει τη μουσική διδασκαλία του χορού σε αρχαίες τραγωδίες με το αμφιθέατρο του Σπ. Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο.
Ακόμα, συνεχίζει να διδάσκει τραγουδιστική ερμηνεία σε νέους και έμπειρους τραγουδιστές.
ΡΟΖΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ
Η Ρόζα Πουλημένου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum.
Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Birmingham Conservatoire και στο Universität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης.
Μελέτησε ρεπερτόριο και ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με τους Φρ. Βουτσίνο, R. Yakar, H. Wagner και C. Ludwig. Υπήρξε, επίσης, υπότροφος της Academie Musicale de Villecroze, της Academie International de Musique Maurice Ravel, του Crear και της Internationale Bachakademie Stuttgart.
Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϊλάνδη και Η.Π.Α., ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο, καθώς και σύγχρονη μουσική.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες, όπως Melos Brass, Il Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους, όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Λουκάς Καρυτινός, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker, Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari.
Είναι υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Έχει ηχογραφήσει έργα, τραγούδια και όπερες Ελλήνων συνθετών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΤΣΟΣ
Ο Παναγιώτης Πράτσος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο «Αμαντέους» στην Αθήνα, με καθηγήτρια την Πέπη Μπαρδή. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το οποίο αποφοίτησε με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας, με καθηγητή τον Μίλτο Λογιάδη, σπουδάζοντας παράλληλα κλασικό τραγούδι, με καθηγήτρια την Ρόζα Πουλημένου.
Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις φωνητικές του σπουδές, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Musik und Kunst Privatuniversität στη Βιέννη, με καθηγήτριες τις KS Birgid Steinberger και Caroline Hague, με ειδίκευση στο γερμανικό Lied και στο Ορατόριο.
Σημαντικές εμφανίσεις του ως σολίστ είναι στο Palace of Arts (Müpa) – Βουδαπέστη, όπου ερμήνευσε το μέρος του «Πιλάτου» στα «Κατά Ιωάννη Πάθη» του Μπαχ, ο κύκλος «Liebeslieder» και «Neue Liebeslieder» του Μπραμς, καθώς και η «Λειτουργία σε Σι ελάσσονα» του Μπαχ στην Όπερα της Βιέννης, η Καντάτα «La Révolution Grecque» του Μπερλιόζ και τα «Κατά Ιωάννη Πάθη» του Μπαχ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης.
Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως οι Orchester der Wiener Staatsoper, Junge Philharmonie Wien, Budapest Dohnányi Orchestra, Cleveland Institute of Music Orchestra, Philharmonie Klosterneuburg, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Slowenische Philharmonie κ.ά.
Ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό «Concorso Musica Sacra» στη Ρώμη το 2014 και κέρδισε την 1η θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό τραγουδιού «NATS Οhio» (ΗΠΑ).
Έχει διαπρέψει στους ρόλους του «Μπάρτολο» («Οι γάμοι του Φίγκαρο» – Μότσαρτ), του «Πούμπλιο» («Η μεγαλοψυχία του Τίτο» – Μότσαρτ), του «Ντον Προυντέντσιο» («Το ταξίδι στο Ρέιμς» – Ροσσίνι), καθώς και του «Αρχιερέα του Βάαλ» («Ναμπούκο» – Βέρντι) σε μια συνεργασία με τον Placido Domingo στην Musikverein του Γκρατς.
Από το 2017 είναι μέλος της Χορωδίας της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, στην οποία συχνά εμφανίζεται και ως σολίστ και από το 2022 μόνιμο μέλος και σολίστ της Wiener Hofmusikkappelle, όπου δραστηριοποιείται στο Αυτοκρατορικό παρεκκλήσι του Hofburg.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ
Ο Σπύρος Προσωπάρης έκανε τα πρώτα μουσικά βήματα στη Φιλαρμονική «Καποδίστριας» και στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια σπούδασε διεύθυνσης ορχήστρας, κρουστά, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση σε Ελλάδα και Ολλανδία.
Ως κρουστός υπήρξε μέλος της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ.ά. Από το 2000 έως το 2008 οργάνωσε και διεύθυνε τη Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά. Ως μουσικός και αρχιμουσικός εμφανίστηκε σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Πολωνία και Σερβία, διευθύνοντας μεταξύ άλλων την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Big Band του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστήμιου «Fontys» της Ολλανδίας.
Έχει συνθέσει πάνω από 150 έργα, ενώ επιμελήθηκε την ενορχήστρωση 1.000 και πλέον έργων. Συνθέσεις και μεταγραφές του διακρίθηκαν και παρουσιάστηκαν σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ν. Κορέα.
Δίδαξε σε σεμινάρια σχετικά με τη διεύθυνση και ενορχήστρωση. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Molenaar Edition». Το 2020 κυκλοφόρησε CD με έργα του ερμηνευμένα από τη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, υπό τη μουσική του διεύθυνση.
Από το 2010 είναι Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.