Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, με χαρά ανακοινώνει ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του βιβλιοθηκονομικού συστήματος «Koha», που εξυπηρετεί τις ανάγκες της ιστορικής βιβλιοθήκης της Εταιρίας.
Όπως αναφέρει:
Ο νέος κατάλογος OPAC της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμος απ’ ευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opac.anagnostiki-etairia-kerkyras.eu ή και μέσω της ιστοσελίδας της Αναγνωστικής Εταιρίας: https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/arxiki/h-bibliothiki.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναβάθμιση, που αναδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας που επιχειρείται και στον βιβλιοθηκονομικό τομέα.
Το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα «Koha» είναι ένα ολοκληρωμένο, διεθνές σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών (ILS) ανοιχτού κώδικα, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από μεγάλες βιβλιοθήκες, όπως για παράδειγμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.ά., καθώς και πληθώρα δημόσιων και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η εταιρεία Dataly Tech που ανέλαβε το έργο, πραγματοποίησε με επιτυχία τη μετάπτωση των βιβλιογραφικών εγγραφών όχι μόνο από το προηγούμενο βιβλιοθηκονομικό σύστημα «OpenABEKT» (που χρησιμοποιούταν από το 2008), αλλά και από το παλαιότερο βιβλιοθηκονομικό λογισμικό «Advance» (που χρησιμοποιούταν κατά τα έτη 1998-2008). Έτσι, σήμερα, στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής έχει ενοποιηθεί το σύνολο των έως τώρα εγγραφών.
Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, μεταφέρθηκαν συνολικά 14.889 βιβλιογραφικές εγγραφές (με 19.778 τεκμήρια) και 18.438 καθιερωμένοι όροι, που μετατράπηκαν από Unimarc σε Marc21.
Η σημασία του νέου βιβλιοθηκονομικού συστήματος έγκειται, εκτός των άλλων, στο ότι διασυνδέει τη βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρίας με ένα διεθνές δίκτυο ομοειδών φορέων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες συνεργασιών, ανταλλαγών και δικτύωσης.
Εκτός από τη μετάπτωση, η εταιρεία Dataly Tech προχώρησε στην άρτια τηλεκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων – αρχειονόμων της Αναγνωστικής Εταιρίας Τάνιας Κόντη, Σοφίας Φεγγούλη και Γεωργίας Κοσκινά.
Η μετάβαση στο νέο βιβλιοθηκονομικό σύστημα Koha προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων τόσο στους βιβλιοθηκονόμους που το διαχειρίζονται, όσο και στους χρήστες που πλοηγούνται μέσα σε αυτό το σύστημα, παρέχοντας εξελιγμένες και πλέον σύγχρονες υπηρεσίες. Με τη μετάβαση στο νέο λογισμικό, η Βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρίας ανοίγει τον πλούτο της εξειδικευμένης συλλογής της, στο διεθνές ερευνητικό κοινό και στους λάτρεις κι ερευνητές του Επτανησιακού πολιτισμού.
Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης, της αποθήκευσης, της τροποποίησης και της μετάπτωσης των εγγραφών, καθώς και της εκπαίδευσης του προσωπικού και της παροχής τεχνικής υποστήριξης για έναν χρόνο, προέρχεται, στο σύνολό του, από το καταπίστευμα του αείμνηστου Κερκυραίου βιβλιόφιλου Κωνσταντίνου Γούστη, και αποτελεί μέρος της ευρύτερης δωρεάς που έχει κάνει η Ευεργέτης και μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια κυρία Ελένη Γούστη – Σταμπόγλη.
Επίσης, η επιλογή του προγράμματος «Koha» οφείλεται στην πολύτιμη καθοδήγηση του αείμνηστου Φίλιππου Τσιμπόγλου, Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, με τον οποίον είχε εγκαινιαστεί μια ευρύτερη συνεργασία της Αναγνωστικής με την ΕΒΕ, η οποία συνεχίζεται με τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Η Δ. Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας ευχαριστεί, και από τη θέση αυτή, τόσο την κυρία Ελένη Γούστη – Σταμπόγλη, όσο και τον κύριο Σταύρο Ζουμπουλάκη για την πολύτιμη υποστήριξή τους.
Η αναδρομική καταλογογράφηση, η διόρθωση των ήδη υπαρχουσών εγγραφών και η ενοποίηση των θεματικών επικεφαλίδων θα συνεχιστεί, προσαρμοσμένη πλέον στο νέο βιβλιοθηκονομικό περιβάλλον.