Η διάλεξη έχει τίτλο “Η υποδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» στον γερμανόφωνο χώρο και οι γερμανικές μεταφράσεις της εποχής”
Αναλυτικά:
Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, τιμώντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», έχει εγκαινιάσει σειρά εκδηλώσεων. Γι’ αυτή τη θεματική, σας προσκαλεί στη διάλεξη του oμότιμου καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Χανς Μπέρνχαρντ Σλουμ (Hans Bernhardt Schlumm), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σολωμού την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 20.00, με θέμα: «Η υποδοχή του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” στον γερμανόφωνο χώρο και οι γερμανικές μεταφράσεις της εποχής».
Λίγα Λόγια για το θέμα
Αυτό το ποίημα εξέφρασε το κλίμα μιας εποχής στην Ευρώπη, εποχή εθνικισμού αλλά και φιλελληνικού κινήματος, ιδίως κατά τη δεκαετία του 1820. Η πρώτη γερμανική μετάφραση έγινε στον «κύκλο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε» από έναν μακρινό συγγενή και φίλο του Γκαίτε. Μέχρι το 1842 εμφανίστηκαν ακόμα τρεις επιπλέον αποσπασματικές μεταφράσεις. Τον χειμώνα του 1844-1845 πραγματοποιήθηκε η μετάφραση του Ιωσήφ Μίνδλερ, η πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση στα γερμανικά της εποχής.
Ο προσκεκλημένος Ομιλητής
Ο προσκεκλημένος ομιλητής είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Φιλοσοφία, Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία, καθώς και Κοινωνιολογία στη Φρανκφούρτη, στη Θεσσαλονίκη και στο Παντερμπόρν. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια. Υπήρξε από το 1985 και έως το 1991 Λέκτορας της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου δίδαξε Γερμανική Λογοτεχνία και Πολιτισμό. Από το 1991 και έως το 2015 δίδασκε τα μαθήματα αυτά ως Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, όπου και σήμερα διδάσκει ως ομότιμος Καθηγητής. Ο Χανς Μπέρνχαρντ Σλουμ έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε θέματα Γερμανικής Λογοτεχνίας και διαπολιτισμικότητας, είναι συγγραφέας βιβλίων τα οποία πραγματεύονται θέματα γερμανικής Λογοτεχνίας αλλά και τις ελληνογερμανικές διαπολιτισμικές σχέσεις. Σήμερα ζει στην Κέρκ