Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περιέρχονται το Βρετανικό Κοιμητήριο και το κτήριο «Ασάνη» μετά από ενέργειες οι οποίες έγιναν σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και την ΕΤΑΔ αντίστοιχα.
Τα δύο ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δήμου και των πολιτών όπως ανέφερε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.
Όπως αναφέρει ο Κεντρικός Δήμος:
Το Βρετανικό Κοιμητήριο, του οποίου το επί χρόνια ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς διερευνήθηκε, διαπιστώθηκε ότι αποτελεί περιουσία του Δήμου. Άμεσα έγινε εγγράφως αίτημα απόδοσής του από την Βρετανική Πρεσβεία στο Δήμο και πλέον, από τον Οκτώβριο η διαχείριση του Κοιμητηρίου ασκείται από την υπηρεσία Πρασίνου του κεντρικού Δήμου.
Εκτός του κατεξοχήν χώρου του Κοιμητηρίου, υφίσταται μεγάλη οικοπεδική έκταση η οποία αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Κέρκυρας. Στις επόμενες ενέργειες εντάσσονται ο χαρακτηρισμός του Βρετανικού Κοιμητηρίου ως μνημείου και η περαιτέρω ανάδειξή του.
Σε ό,τι αφορά το κτήριο Ασάνη, το επί χρόνια ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης πλαγίως του Ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο, μετά από ενέργειες που έγιναν και σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, περιέρχεται στην δικαιοδοσία του κεντρικού Δήμου προκειμένου να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί με δυνατότητα και εμπορικής εκμετάλλευσής του.
Η ΕΤΑΔ προχώρησε σε παραχώρηση χρήσης του εν λόγω ακινήτου και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την παραχώρηση αυτή, για 25 έτη, με τίμημα 1.500 ευρώ το χρόνο. Ο Δήμος αναλαμβάνει την αποκατάσταση του κτηρίου καθώς και την ανάδειξη και εμπορική εκμετάλλευσή του με δυνατότητα υπομίσθωσης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου δήλωσε: «Το Βρετανικό Κοιμητήριο με την ανάδειξή του, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πνεύμονα και χώρο δραστηριοτήτων για τους συνδημότες μας. Παράλληλα θεωρήσαμε χρέος μας και κάναμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου Ασάνη, αφού προηγουμένως αποσαφηνίσαμε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Ενός πενταόροφου κτηρίου εγκαταλελειμμένου για χρόνια στο φθοροποιό χρόνο το οποίο όμως βρίσκεται στη καρδιά της πόλης μας, δίπλα από το Ιστορικό Δημαρχείο. Θεωρώ ότι η διάσωση και αποκατάστασή του είναι τόσο επιβεβλημένη όσο και δυνατή κάτω από τους όρους από τους οποίους έγινε η σχετική παραχώρηση στο Δήμο μας.
Και οι δύο αυτές περιπτώσεις ακινήτων αναδεικνύουν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας γενικότερα για την τακτοποίηση και ανάδειξη δημοτικών ακινήτων διασφαλίζοντας τη δημοτική περιουσία.»