Ο Στέφανος Πουλημένος δεν είναι καινούργιος στην Αυτοδιοίκηση. Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Αχιλλείων, Νομάρχης Κέρκυρας και τώρα Δήμαρχος στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, για 5ετή μάλιστα θητεία από την 1/1/2024. Οι προσδοκίες πολλές, τα προβλήματα μεγάλα.
Ο ίδιος, παρά την εμπειρία του, έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις από τα χρόνια που ήταν στο τιμόνι των ΟΤΑ. Άλλαξαν πολλά και επιπλέον υπάρχουν προβλήματα: η έλλειψη προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης από τη μια πλευρά και η χρόνια εγκατάλειψη έργων υποδομής. Και φυσικά τα απορρίμματα. Πάντα το πρόβλημα της διαχείρισης είναι σε πρώτο πλάνο.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο CorfuPress ο νέος Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά σε προτεραιότητες και στόχους, στα μεγάλα έργα υποδομής, τις απαραίτητες μελέτες και τις χρόνιες παθογένειες. Και η κριτική του για τα αίτια της ήττας στις εκλογές της δημοτικής αρχής Υδραίου είναι αποκαλυπτική. Ευθύνονται κυρίως είπε, η «έλλειψη έργων, η απουσία βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση»!!!
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδριώτη
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε δύο περίπου μήνες αναλαμβάνετε τη θέση του Δημάρχου. Τι παραλαμβάνετε, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις σας; Υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι δυσεπίλυτα ή η κατάσταση είναι ομαλή;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ: Όσο περνάνε οι ημέρες, συνειδητοποιούμε την έκταση, το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας. Τα προβλήματα είναι πολλά. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε μερικά από αυτά, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην πρώτη θέση, το κυκλοφοριακό είναι το αμέσως επόμενο ζήτημα που ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας, μεγάλο ζήτημα έχουμε με τη ΔΕΥΑΚ, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την αδυναμία του Δήμου να εκτελέσει ευρωπαϊκά προγράμματα κυρίως κτιριακών έργων. Τις πιο εύκολες “soft” ενέργειες, μπορεί να τις κάνει αλλά ό,τι είναι πιο απαιτητικό σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων, έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να χειριστούμε αυτά τα βασικά που ακολουθούν σε όλους τους τομείς του Δήμου και συνιστούν μεγάλη πρόκληση.
ΕΡ.: Παρουσιάσατε προεκλογικά τους 7 πυλώνες και μετεκλογικά τα 17 βήματα για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Μας λέτε για τις βασικές, πρώτες ενέργειές σας, να μη χρησιμοποιήσω το κλισέ των 100 ημερών, αλλά για τους πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής;
Στ. Π.: Από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η εισαγωγή προς ψήφιση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου. Μέσα από εκεί, θα καλύπτονται τα κενά στις νευραλγικές υπηρεσίες αιχμής, έτσι ώστε να μπορεί η δημοτική μηχανή να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Επίσης, θα εισαχθεί για ψήφιση η ρύθμιση που θα προβλέπει την ίδρυση της δημοτικής αστυνομίας και μεγάλο βάρος θα πρέπει να δώσουμε στη συγκρότηση και τη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας. Εκεί σκαλώνουν τα περισσότερα έργα τα οποία είτε έχουν σταματήσει, είτε δυσκολευόμαστε να τα επανεκκινήσουμε είτε δεν έχουμε ποτέ ασχοληθεί με αυτά.
ΕΡ.: Πάντως, στην Κέρκυρα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα αυτό που εντοπίζετε…
Στ. Π.: Ο μηχανισμός υλοποίησης των έργων και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πάσχει διαχρονικά. Σε άλλες περιόδους λιγότερο, σε άλλες περισσότερο. Ανάλογα με το πόση βαρύτητα δίνει κάθε δημοτική αρχή στο θέμα αυτό και ποια είναι η διάθεση και ανταπόκριση του στελεχιακού δυναμικού που υπηρετεί στον κάθε τομέα. Αυτό είναι και συνάρτηση του καταμερισμού του ανθρώπινου δυναμικού στις επιμέρους υπηρεσίες. Άρα είναι πάλι θέμα πολιτικής απόφασης το πως θα λειτουργήσει κάθε υπηρεσία, με ποιο προσωπικό και με ποια διάταξη ανθρώπινων δυνάμεων. Εμείς πάντως, έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε αποφασιστικά με κάθε τρόπο, είτε με συμβασιούχους, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες, είτε με τακτικό προσωπικό…
Η βούλησή μας είναι να έχουμε τακτικό προσωπικό αλλά επειδή αυτό θα απαιτήσει κάποιο χρόνο για να το επιτύχουμε, μέχρι το σημείο που θα έχουμε το τακτικό προσωπικό, θα απαιτηθεί χρόνος. Στο μεταξύ, εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε. Ο Δήμος θα πρέπει να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις. Η σχολική στέγη είναι υπόθεση που δεν μπορεί να περιμένει. Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης σε κοντέινερ. Αυτό είναι αδιανόητο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε, σιγά σιγά, αυτό το φαινόμενο να εκλείψει. Να μπουν σε κανονικά κτίρια. Να φτιαχτούν τα νέα δημοτικά σχολεία η ανάγκη για τα οποία είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή του Κοντοκαλίου. Είναι το σχολείο της Αλεπούς. Του Γαστουρίου, των Καστελλάνων Μέσης, το Γυμνάσιο Φαιάκων. Είναι η αποκατάσταση παλαιών κτιρίων που έχουν μεγάλα προβλήματα, ίσως και στατικά, όπως το συγκρότημα των τεχνικών λυκείων. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στη σχολική στέγη και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε άλλα παλιά κτίρια. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα οι οποίοι μέχρι τώρα, παραμένουν στα αζήτητα…
ΕΡ.: Δύο τα ερωτήματα εδώ: αυτοί οι πόροι που λέτε, είναι επαρκείς για όλα αυτά που μας λέτε πως θα πρέπει να γίνουν; Οι πόροι από ΕΣΠΑ σε ΕΣΠΑ μειώνονται… Και το δεύτερο, πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ότι στην Κέρκυρα ξεκινά ένα έργο και τελειώνει πολύ μακρύτερα χρονικά από όσο θα έπρεπε; Από το σχολείο στα Παγκρατέικα μέχρι τη Λεωφόρο Επτανήσου!
Στ. Π.: Να θυμίσω ότι στο παρελθόν που χειριστήκαμε αντίστοιχα θέματα σχολικής στέγης, η ολοκλήρωσή τους ήταν στα προβλεπόμενα πλαίσια. Ολοκληρώσαμε στη δική μου περίοδο ως Νομάρχης Κέρκυρας το σχολικό συγκρότημα Παξών, το σχολείο στη Λευκίμμη, το Λύκειο Καστελλάνων, το Λύκειο Κυνοπιαστών, το Γυμνάσιο στην Αχαράβη και παλαιότερα, πριν από μένα στη Νομαρχία, σχολεία. Έχουν γίνει πάρα πολλά σχολικά κτίρια και δεν είχαμε το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία να χρειάζονται 10 και 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα κτίριο. Αυτό το φαινόμενοι παρατηρήθηκε από το 2010 και μετά, για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι προβληματικές μελέτες, η ελλιπής επίβλεψη και οι μεγάλες εκπτώσεις των εταιριών που παίρνουν τα έργα. Και στα τρία αυτά επίπεδα εμείς θα κάνουμε παρέμβαση.
Πρέπει οι μελέτες να είναι καλύτερα προσεγμένες, να επιβλέπεται η κατάρτιση των μελετών για να μην παρουσιάζονται αδυναμίες στη συνέχεια, να υπάρχει αποτελεσματική και ουσιαστική επίβλεψη στην κατασκευή του έργου και να αποφύγουμε το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων. Πως μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό; Υπάρχει η δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος να ζητήσουμε από τους αναδόχους να δικαιολογήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις και να μας πείσουν ότι τα έχουν υπολογίσει όλα. Αυτό, όποτε γίνεται, όποτε ζητείται η τεκμηρίωση της ικανότητας με την προσφορά που έχουν δώσει να υλοποιήσουν το έργο, τότε αποκαλύπτονται οι αδυναμίες. Δεν δέχεσαι την προσφορά και πας στον επόμενο. Με χαμηλότερη προσφορά μεν αλλά και τεκμηριωμένη απόφαση.
ΕΡ.: Με το ΕΣΠΑ; Διότι πλέον η Ευρώπη δίνει όλο και λιγότερα σε έργα και περισσότερα σε soft ενέργειες, καθώς θεωρεί ότι τα έργα έχουν γίνει από τα προηγούμενα προγράμματα.
Στ. Π.: Άκουγα σήμερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Κ. Ασπιώτη. Όταν ρωτήθηκε για ένα έργο αν υπάρχουν πόροι, απάντησε, ‘’πόρους έχουμε, μελέτες ολοκληρωμένες δεν έχουμε για τα έργα. Ας έρθουν οι μελέτες και εμείς θα βρούμε τον τρόπο να τα χρηματοδοτήσουμε’’. Υπάρχουν πολλά χρήματα στη διάθεσή μας τα οποία δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν πόροι που θα στραφούν προς την προσχολική εκπαίδευση, την κτιριακή της υποδομή. Άλλωστε, πάντα υπάρχουν περιθώρια αναθεωρήσεων μέσα στο περιφερειακό πρόγραμμα που θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες, υπό την προϋπόθεση ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ώριμους φακέλους.
ΕΡ.: Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Κέρκυρας είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται και με άλλα προβλήματα από το πόσο ζωντανή είναι μια συνοικία μέχρι την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Μαζί και με την πλήρη απουσία περιφερειακών οδών. Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, και εδώ απαιτούνται πολλά χρήματα. Όσα ακούμε διαχρονικά, δεν έχουν υλοποιηθεί, από την παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Ποντή ή Βρυώνη έως τις περιφερειακές οδούς της πόλης και τα πάρκινγκ. Ποιο είναι το σχέδιο σας; Δώστε μας τον οδικό σας χάρτη για το πως θα προχωρήσετε στο κομμάτι αυτό.
Στ. Π.: Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και από εμάς και από την Περιφέρεια. Από εμάς στην απόκτηση χώρων στάθμευσης και τη διαμόρφωσή τους περιφερειακά της πόλης, μια παλιά επιλογή που δυστυχώς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Αυτό έχει ως προαπαιτούμενο τις σωστές μελέτες και το να έχουμε τα χρήματα να το κάνουμε. Η δε Περιφέρεια, είμαι βέβαιος πως στρέφεται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, να προχωρήσει στις δύο πιο σημαντικές παρακάμψεις που είναι επείγοντος χαρακτήρα, Τρία Γεφύρια – Βρυώνη και παράκαμψη Σκριπερού. Έχουν έναν υψηλό βαθμό ωριμότητας. Πληροφορήθηκα ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές στη μελέτη για τα Τρία Γεφύρια Βρυώνη γιατί στο μεταξύ έχουν κτιστεί κάποια κτίρια στη διαδρομή.
ΕΡ.: Πάλι…
Στ. Π.: Ναι. Αυτά είναι τα προβλήματα όταν μια εκκρεμότητα τραβάει πολλά χρόνια και δεν υπάρχει έλεγχος στην οικοδομική δραστηριότητα. Και καλείσαι μετά να διορθώσεις και αυτό το ζήτημα. Για το κυκλοφοριακό να σας πω ότι εκτός από αυτές τις δυο – τρεις βασικές επιλογές, εμείς έχουμε προτάξει και την ανάγκη να γίνουν μερικοί δημοτικοί δρόμοι που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία: είναι ο δρόμος Τρία Γεφύρια – Καμπανιόλου, που συνδέει δύο βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Είναι 800 μέτρα αλλά είναι ένα τραγικό κομμάτι του οδικού μας δικτύου. Ένας συνδετήριος δρόμος που λειτουργεί σήμερα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.
ΕΡ.: Με διαπλάτυνση;
Στ. Π.: Βέβαια. Και πρέπει να γίνει και πεζοδρόμιο, άρα πρέπει να γίνουν και μικρές απαλλοτριώσεις. Έχει δικαίωμα και ο πεζός σε αυτό το δρόμο, σήμερα η διαδρομή είναι απαγορευτική. Επίσης, θα δώσουμε βαρύτητα στην κατασκευή του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης. Αυτός που ξεκινά από την Πλατυτέρα, περνά από το Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης που είναι εγκαταλελειμμένο εκεί, περνά στη συνέχεια στη Μιλτιάδου Μαργαρίτη και μετά συναντά τη Δονάτου Δημουλίτσα πριν από τη Βίλα Ρόσσα. Αυτός ο δρόμος θα διευκολύνει τα μέγιστα την κυκλοφορία και θα απαλλάξει ένα μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου από την πλατεία Σαρόκου.
ΕΡ.: Θα βοηθήσει και την κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων.
Στ. Π.: Βεβαίως, γιατί ο δρόμος αυτός θα έχει γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θα εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Αυτές οι δύο παρεμβάσεις είναι απολύτως αναγκαίες εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σε εκκρεμότητα την οποία εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε. Πρέπει βέβαια να έχουμε μία τεχνική υπηρεσία που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τέτοιων έργων. Να πω επίσης ότι για τον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, μαζί με την κατασκευή του, πρέπει να γίνουν όλα τα δίκτυα. Ύδρευσης, αποχέτευσης, απορροής ομβρίων, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας. Όλα πρέπει να έχουν την πρόβλεψη να είναι κάτω από το δρόμο ώστε να μη σκάβουμε στη συνέχεια.
ΕΡ.: Τι θα γίνει όσον αφορά στη στάθμευση μέσα στην πόλη; Για παράδειγμα, θα γίνει κάτι με το περίφημο υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο; Υπήρχαν μελέτες, μακέτες, ενδιαφερόμενοι αλλά αγνοείται η τύχη του εδώ και 15 χρόνια!
Στ. Π.: Να σας δώσω μία είδηση: έχει αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον για το υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο. Μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας εκδήλωσε ενδιαφέρον. Μέχρι το τέλος του χρόνου, εκπρόσωποί της θα έρθουν στην Κέρκυρα για να συζητήσουμε την προοπτική κατασκευής του με αυτοχρηματοδότηση. Δεν θα πάρουμε χρήματα από το δημόσιο κορβανά για να κάνουμε δημόσιο πάρκινγκ. Θα έχουν την εκμετάλλευση αυτοί που θα επενδύσουν εκεί τα χρήματά τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει προβλεφθεί, θα το δούμε όμως και θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Είναι κρίμα πάντως να βλέπει κανείς σε άλλες επαρχιακές πόλεις να έχουν τέτοια πρόβλεψη εδώ και πολλά χρόνια με σύγχρονα υπόγεια γκαράζ που λειτουργούν αυτοματοποιημένα. Να έχεις εικόνα ψηφιακά, από απόσταση, αν έχει χωρητικότητα το υπόγειο πάρκινγκ για να ξέρεις αν θα κατευθυνθείς εκεί ή όχι.
ΕΡ.: Μια που μιλάμε για την κυκλοφορία, είναι φανερή μια ανισορροπία στην πόλη της Κέρκυρας και, κυρίως, στα βασικά της σημεία όπως το Σαρόκο έως την Πλατεία, σε σχέση με την κυκλοφορία των ΙΧ και των τουριστικής φύσης οχημάτων. Ποια είναι η θέση σας;
Στ. Π.: Κάθε φορά που επιβάλλουμε περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα, πρέπει να έχουμε και την απάντηση για το που θα πάμε. Που θα σταθμεύσουμε. Αν έχουμε να δώσουμε απάντηση, μπορούμε να λάβουμε και μέτρα. Εάν δεν έχουμε, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να έχουμε. Να μπορούμε να πούμε, απαγορεύεται εδώ αλλά θα πάτε εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις περιορισμού της στάθμευσης. Για παράδειγμα, σταθμεύανε δεξιά και αριστερά στη Λ. Αλεξάνδρας. Η στάθμευση από τη μία πλευρά, καταργήθηκε. Καλώς καταργήθηκε. Αλλά δεν δόθηκε απάντηση που θα πάνε αυτά τα αυτοκίνητα. Καταργήθηκε ο χώρος στάθμευσης δίπλα στη λαϊκή αγορά, κάτω από τον προμαχώνα. Έληξε και αυτό, έφυγαν από κει αρκετές θέσεις αυτοκινήτων. Περιορίστηκε ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης στη Σπηλιά λόγω των έργων. Στη Γαρίτσα. Περιορίστηκε ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία με την οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πάρκινγκ. Έχουμε δηλαδή έναν διαρκή περιορισμό με πάρα πολλές αποφάσεις. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα τα διώχνουμε προς τα έξω χωρίς να προσδιορίσουμε που θα πάνε. Χρειάζεται δραστική παρέμβαση στην κατεύθυνση που έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια, τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης. Για τη δημιουργία τους, χρειάζεται να δουλέψουν οι τεχνικές μας υπηρεσίες. Αλλά πρέπει να υπάρχουν, να μπορούν να σταθούν, να ανταποκριθούν. Υπάρχουν; Θα τους δω την επόμενη εβδομάδα.
ΕΡ.: Έχετε σκεφτεί ως ενδεχόμενο τη σοβαρή απαγόρευση πρόσβασης οχημάτων στην πόλη και το ιστορικό της κέντρο; Μιλάω και για τα τουριστικά, και για τα ιδιωτικά.
Στ. Π.: Αυτό προϋποθέτει απάντηση ακριβώς στο που θα πάνε. Και όταν έχουμε την απάντηση για το που θα πάνε, θα πρέπει να έχουμε και τη συνακόλουθη απάντηση για το πως θα μετακινηθούν οι οδηγοί και οι επιβάτες και των τουριστικών λεωφορείων και των ΙΧ.
ΕΡ.: Να σας βάλω άλλη μία παράμετρο; Κάθε φορά που γίνονται παρεμβάσεις σε μία περιοχή χωρίς πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, η ζωή και η δραστηριότητα στην περιοχή αυτή επηρεάζεται πολύ. Τρανό παράδειγμα η Σπηλιά όταν έφυγαν τα ΚΤΕΛ και το λιμάνι.
Στ. Π.: Πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν η λειτουργικότητα της πόλης και η οικονομική της δραστηριότητα. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: εάν έχουμε απαγόρευση της εισόδου των λεωφορείων στην Κολόνα Ντάγκλας και πρέπει να μεταφερθούν από εκεί στην Πλατεία, το Φρούριο ή την αγορά της πόλης ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες κλπ., αυτό μπορεί να απαντηθεί με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία ή κάτι αντίστοιχο το οποίο θα τους μεταφέρει από το σημείο αποβίβασης στο σημείο που θέλουν να επισκεφθούν. Η κίνηση να γίνει με άλλο τρόπο, προς την ίδια κατεύθυνση, για να κινηθεί και η αγορά και να λειτουργήσει και η πόλη όπως πρέπει.
Να μπουν κανόνες στο airbnb με πόρους στους δήμους από τις μισθώσεις
Η λύση στο πρόβλημα της στέγασης ντόπιων και υπαλλήλων είναι η ολοκλήρωση των εκκρεμών πολεοδομήσεων, δηλώνει στο CorfuPress.com ο νέος δήμαρχος
ΕΡ.: Γιγαντώνεται η γκρίνια, το βλέπουμε και στα κοινωνικά δίκτυα, για την τεράστια εξάπλωση του airbnb. Η αλήθεια είναι ότι η χρονομίσθωση έχει σώσει οικογένειες, έχει αναστήσει κτίρια εγκαταλελειμμένα στην παλιά πόλη. Όμως, τείνει να αλλοιώσει από την εικόνα των συνοικιών κατοικίας μέχρι τη δυνατότητα εξεύρεσης σπιτιού προς ενοικίαση. Έχει δυνατότητα η Τ.Α. να παρέμβει και τι θα πρέπει να κάνει;
Στ. Π.: Στην Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπόθεση των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν έχει δυστυχώς καμία συμμετοχή. Και δεν έχει και κανένα όφελος. Διάβασα χθες ότι θα προβλέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων μισθώσεων να καταβάλλεται 0,5% υπέρ της Τ.Α., δηλαδή ότι παίρνουμε και από τα ξενοδοχεία ως τέλος παρεπιδημούντων. Όλοι οι δήμοι της χώρα μας δεν έχουμε εικόνα πόσοι είναι αυτοί που φιλοξενούνται στις μισθώσεις αυτές. Σε ποιες περιοχές εστιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων μισθώσεων. Και είναι απολύτως αναγκαίο να το γνωρίζει αυτό η Αυτοδιοίκηση, διότι πρέπει ενδεχομένως να λάβει και ρυθμιστικά μέτρα. Σε άλλες χώρες πιο προχωρημένες από εμάς, με ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση, όλα όσα αφορούν την πολιτική των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρυθμίζονται και εξαρτώνται από την πολιτική των δήμων, οι οποίοι καθορίζουν τον αριθμό, σε ποιες περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν, και υπό ποίους όρους. Και να έχουν και ένα έσοδο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται. Στην Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα με το καθεστώς που ισχύει, μένουν σε εμάς τα σκουπίδια που πρέπει να διαχειριστούμε. Βεβαίως υπάρχουν ευεργετικές επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά έχουμε μία σειρά και από αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι η όξυνση του προβλήματος της στέγης στο νησί για τους ντόπιους και τους υπαλλήλους που έρχονται να υπηρετήσουν σε νευραλγικούς τομείς. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Παίρνουμε θέση στο να έχει ρόλο η Τ.Α. Και να έχει και έναν πόρο από την υπόθεση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών. Αυτό μπορεί να γίνει με την επέκταση της πόλης και οι νέες πολεοδομικές ενότητες που παραμένουν αναξιοποίητες. Παραμένει σε εκκρεμότητα η αξιοποίηση της πολεοδόμησης τέτοιων περιοχών, ιδιαίτερα της πολεοδομικής ενότητας Αγ. Σπυρίδωνα, Κωτσέλα και Καθολικών Καλογραιών. Ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα και ανεκμετάλλευτες και οι άλλες πολεοδομικές ενότητες σε σημαντικό βαθμό, Παγκρατέικων και Κανονιού. Δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να αναπτύξεις την περιοχή. Αν δεν φτιάξεις τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τα δίκτυα, να δημιουργήσεις ένα ελκυστικό και λειτουργικό περιβάλλον, δεν πάει ο άλλος να επενδύσει, να χτίσει. Ο Δήμος θα πρέπει να προκρίνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις νέες πολεοδομικές ενότητες για να γίνουν χώρος εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στην οικοδομή.
“Η δημοτική αρχή αποδοκιμάστηκε γιατί δεν απάντησε σε βασικά προβλήματα”
ΕΡ.: Ποιος θεωρείτε πως είναι ο λόγος που κερδίσατε το δήμο απέναντι στη νυν δήμαρχο Μερόπη Υδραίου η οποία είχε επί της ουσίας και τη στήριξη από πλευράς κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος;
Στ. Π.: Οι αναφορές που κάναμε στα προβλήματα που έχω περιγράψει, είναι μια πρώτη απάντηση. Το γεγονός ότι ως δήμος δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε στα βασικά προβλήματα του τόπου. Υπήρξε μία λυτρωτική λύση στο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων με τεράστιο κόστος αλλά δεν λύθηκε ουσιαστικά το πρόβλημα. Τα προβλήματα κατασκευής κτιρίων στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Είναι σε απόλυτο τέλμα. Δεν τα έχουν αγγίξει καθόλου, δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με αποτέλεσμα στο χώρο του πολιτισμού που διακρίνεται ο τόπος μας, στην πολιτική ζωή και δράση, δεν έχουμε να παρουσιάσουμε τίποτα. Είμαστε στο χειρότερο σημείο από ποτέ. Δεν έχουμε πλέον ούτε το Φοίνικα, ούτε τα υπαίθρια θέατρα, το Δημοτικό Θέατρο είναι σε κακή κατάσταση.
ΕΡ.: Λέτε ότι αποδοκιμάστηκε μία θητεία λόγω έλλειψης έργων;
Στ. Π.: Έλλειψη έργων, απουσία βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
ΕΡ.: Ο κομματικός μηχανισμός έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη κυρίως για την Περιφέρεια όπου εκεί υπήρχε επίσημος υποψήφιος.
Στ. Π.: Ημιεπίσημος ήταν και στο Δήμο και η κρατική βοήθεια εκεί ήταν μεγάλη. Θα έλεγα ότι ήταν η μεγαλύτερη που έχει δοθεί από κυβέρνηση στο Δήμο μας. Όλα τα αιτήματα διοικητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος έγιναν δεκτά.
ΕΡ.: Επειδή προέρχεστε από το χώρο της Ν.Δ., θεωρείτε πως ό,τι έγινε την προεκλογική περίοδο έχει “πληγώσει” τις σχέσεις της δικής σας ομάδας με την κυβέρνηση ή όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν;
Στ. Π.: Εγώ νομίζω ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και να συνεργαστεί με την όποια δημοτική αρχή. Είτε είναι φιλικά διακείμενη, είτε όχι. Από πλευράς δικής μας, δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη όποια στάση και αν τήρησαν τα εδώ κυβερνητικά στελέχη. Εμείς, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, γιατί σήμερα είναι αυτή, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη, οφείλουμε να συνεργαστούμε για να υπηρετήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον τόπο. Θα συνεργαστούμε με όποιον υπουργό χρειάζεται για να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Κέρκυρας. Θα έχουμε και μία πολύ καλή συνεργασία με το νέο περιφερειάρχη. Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις να συνεργαστούν όλοι οι δήμαρχοι του νησιού μεταξύ μας αλλά και με το νέο περιφερειάρχη. Με τον οποίο άλλωστε έχουμε μία καλή προσωπική σχέση και είχαμε και τις πρώτες επαφές για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα προβλήματα.
Ο Στ. Πουλημένος για τη φέρουσα ικανότητα της Κέρκυρας
Το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να τρομάζει!
Η Κέρκυρα δεν χωρά άλλες επενδύσεις, ούτε από περιβαλλοντικής άποψης, ούτε από κοινωνικής αλλά ούτε και από κοινωνικής, υποστηρίζει ο νέος δήμαρχος ο οποίος προκρίνει να μπει “φρένο” στην ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, με εξαίρεση τον εκσυγχρονισμό των παλαιών.
Στ. Π.: Μία μεγάλη πρόκληση που την έχουμε ήδη μπροστά μας και θα την έχουμε περισσότερο στο μέλλον, είναι ότι θα πρέπει να προστατευτεί ο τόπος από το αλόγιστο και χωρίς όρια επενδυτικό ενδιαφέρον. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να τρομάζει από εδώ και μπρος! Για πολλούς λόγους! Πρώτον, γιατί έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα του τόπου. Δεν έχει να προσθέσει τίποτα καμία μεγάλη επένδυση στο νησί μας παρά μόνο η βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Καινούριες ξενοδοχειακές μονάδες δεν τις αντέχει ο τόπος. Από καμία άποψη! Ούτε από περιβαλλοντική άποψη καθώς όλη η ακτογραμμή μας είναι κτισμένη γύρω γύρω, δεν βρίσκεις χώρο ελεύθερο πουθενά. Δεύτερο, δεν βρίσκεις ανθρώπινο δυναμικό να δουλέψει. Κάποτε λέγαμε, θέλουμε τις επενδύσεις στον τουρισμό για να δουλέψει ο κόσμος. Ποιος κόσμος; Δεν υπάρχει πλέον. ‘Έχουν εξαντληθεί τα όρια. Πληροφορούμαι ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζουν πρόχειρες, ελαφρές κατασκευές στις οποίες θα στεγάσουν τους εργαζόμενους που θα εισάγουν από την Ασία ή την Αφρική. Θα δούμε σε έκταση αυτό το φαινόμενο από εδώ και μπρος. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σταθμίσουμε και να λάβουμε υπ΄ όψιν μας. Δεν υπάρχουν ντόπιοι άνεργοι στην πραγματικότητα, που να είναι διαθέσιμοι να δουλέψουν στον τουρισμό. Και μια άλλη σκοπιά: ποια προϊόντα έχουμε στη διάθεσή μας για να τροφοδοτήσουμε αυτές τις νέες επενδύσεις; Τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγωγής. Άρα, περιβαλλοντικά δεν αντέχουμε, κοινωνικά δεν αντέχουμε, θα δημιουργηθούν πολλές κοινωνικές επιπτώσεις αν προχωρήσουμε αλόγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Και οικονομικά: ποιο είναι το όφελος για εμάς;
Ερ:Σκέφτεστε να λάβετε μέτρα ακόμα και για περιορισμό οικονομικής δραστηριότητας; Όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί τους οποίους επέβαλλε η Βενετία για τα κρουαζιερόπλοια;
Στ. Π.: Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας. Εάν αυτό το είδος τουρισμού αναπτυχθεί περισσότερο, Θα αρχίσουμε να μην μπορούμε να το αντέχουμε. Οι δρόμοι δε χωράνε, έχουν γεμίσει τα πάντα, έχει γεμίσει ο τόπος με μίνι βαν και ενοικιαζόμενα… Πόσα αυτοκίνητα θα αντέξει αυτός ο τόπος; Πόσα λεωφορεία με το οδικό δίκτυο που έχουμε; Και τι περιθώρια έχουμε να αλλάξουμε τα γεωμετρικά δεδομένα στο οδικό μας δίκτυο; Ένας μικρός τόπος είμαστε, που δεχόμαστε ήδη πάνω από 3.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Πόσο αντέχει αυτός ο τόπος; Θα πρέπει να βάλουμε όρια και όρους. Είναι δύσκολη αυτή η προσέγγιση από πλευράς Αυτοδιοίκησης, αλλά θα πρέπει να το τολμήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα αυτή η κατάσταση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ CORFUPRESS.COM THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Συγχαρητήρια καλή δύναμη