“157.000 στρέμματα δηλώθηκαν ως δημόσια! Κίνδυνος για όλα τα νησιά του Ιονίου” σημειώνει η παράταξη ΑΝΑΣΑ.
Αναλυτικά:
Τεράστιο ζήτημα προκύπτει από την ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μέσω του δασάρχη Λευκάδας δηλώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε 157.000 στρέμματα Λευκαδίτικης γης, ήτοι το ήμισυ περίπου της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας.
Εξ αυτών τα 40.000 ανήκουν στον δήμο και τα υπόλοιπα σε 15.000 ιδιώτες κατοίκους της περιφερειακής ενότητας, όπως προκύπτει από την δήλωση εκπροσώπου του ΤΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή, που επιχειρεί να ανατρέψει το νόμιμο καθεστώς στο Ιόνιο όπου δεν υφίσταται το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της σχετικής διάταξης που εμπεριέχεται στο άρθρο 152 του ν. 4819/2021 που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι δήθεν προστάτες της ατομικής ιδιοκτησίας επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν βίαια την περιουσία των πολιτών προκειμένου να την «προσφέρουν» στα μεγάλα οικονομικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Η παράταξή μας έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο όταν σε σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναδείξαμε τον κίνδυνο από την εφαρμογή του ν. 4919/2021.
Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή για μια ακόμη φορά προτίμησε να καλύψει την κυβέρνηση και απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία.
Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που σε πρώτη φάση εκφράζεται από την περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η απουσία του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας από την ειδική έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας, δηλώνοντας με την ενέργειά του αυτή την συμφωνία του στις κυβερνητικές επιλογές που ζημιώνουν κατάφωρα τον λευκαδίτικο λαό και τον δήμο.
Η ΑΝΑΣΑ καλεί τα δημοτικά συμβούλια, τα επιμελητήρια εμπορικό και τεχνικό, τους δικηγορικούς συλλόγους και τους πολίτες σε κινητοποίηση για την αποτροπή αυτής της τεράστιας και βίαιης αρπαγής της λαϊκής και δημοτικής γης.
Να ανακληθεί η απόφαση του δασάρχη Λευκάδας και κάθε ανάλογη που ήθελε υπάρξει.
Να αποκατασταθεί ο προσδιορισμός του τεκμηρίου ιδιοκτησίας σύμφωνα με τον ν. 998/1979 και να τροποποιηθεί ανάλογα το άρθρο 152 του ν. 4819/2021.
Η ΑΝΑΣΑ θα ζητήσει την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί απόφαση ενάντια στην αρπαγή της Ιόνιας γης.