Η Εισήγηση για το 7o Θέμα της ΗΔ της 21ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Ιουλίου 2023 με θέμα τη «Στήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν»
Η εισήγηση
Η σημερινή συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στην προσπάθεια να παρθούν μέτρα ενίσχυσης για τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με το οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης.
Αντίστοιχη προσπάθεια ενίσχυσης των μελών τους, γίνεται και από άλλα σωματεία δημοσίων υπαλλήλων (εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, δάσκαλοι, υγειονομικοί κ.α.) σε όλους τους Δήμους της Κέρκυρας αλλά και των Παξών.
Όλες οι αναλύσεις αλλά και η καθημερινότητα που ζούμε δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι και πάλι δύσκολος για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατείας λαϊκής κατανάλωσης παραμένει, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλό και η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι τα διάφορα pass και vouchers της κυβέρνησης.
Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου η κατοικία, αντί να αποτελεί βασικό και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επενδυτικό προϊόν και όχημα κερδοσκοπίας.
Είναι γνωστό ότι η έλευση δημοσίων υπαλλήλων στην Κέρκυρα, πολλές φορές «σκοντάφτει» στην εύρεση κατοικίας, πολύ περισσότερο στην εύρεση μίας ποιοτικής κατοικίας σε λογική τιμή. Έτσι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιλέγουν το νησί μας για να αναλάβουν υπηρεσία ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμη και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως εκπαιδευτικοί) να ζητούν και να παίρνουν μεταθέσεις ή αποσπάσεις λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.
Πιο συγκεκριμένα, για τους εκπαιδευτικούς και με βάση την επιστολή της ΕΛΜΕ, φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα (μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές) προέρχονται από περιοχές εκτός Κέρκυρας. Το ίδιο ισχύει και στους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους.
Επιπλέον, οι αναπληρωτές, το σχολικό έτος 2022-2023 έφτασαν να είναι το 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών και προβλέπεται να ξεπεράσουν το 30% την επόμενη σχολική χρονιά. Οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως τον επόμενο Μάρτη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν σπίτι για τη διαμονή τους. Τώρα, με τις φημολογίες που διαρρέουν από την Κυβέρνηση, για διενέργεια γραπτού διαγωνισμού, προκειμένου να δουλέψουν ως αναπληρωτές, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, με άμεσο αντίκτυπο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους, αφού δε θα βρίσκουμε εκπαιδευτικούς για τα παιδιά μας.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επικουρικοί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο.
Η αξιοποίηση των κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που για πολλές οικογένειες βέβαια αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα, η ακρίβεια και η αύξηση των λειτουργικών εσόδων έχουν κάνει τα ύψη των ενοικίων να φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Η συζήτηση αυτή έχει επαναληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα τελευταία χρόνια και η συνεχής επανάληψή της δείχνει, ότι τα προβλήματα οξύνονται, κάθε χρόνο και περισσότερο, αντί να επιλύονται. Στις προηγούμενες συζητήσεις, όλοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για να υπάρξει οικονομική ενίσχυση, για να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες.
Πλέον ο νόμος έχει αλλάξει και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικούς δήμους (ανεξάρτητα με τον προηγούμενο παράλογο περιορισμό των 18.000 κατοίκων) να «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους δημοσίους υπαλλήλους (ν.5003/22). Επιπλέον «η παροχή αυτή επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος με τη μορφή χρηματικού επιδόματος.
Εννοείται ότι η πρόταση μας αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών.
Προτείνουμε:
1.Να συλλεχθούν άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία από το Δήμο για να εξακριβωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
2.Να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.
3.Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα στέγασης και σίτισης ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ.
4.Συνεργασία του Δήμου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δυνατότητα σίτισης των υπαλλήλων που το επιθυμούν, χωρίς όρια στον αριθμό των σιτιζομένων ή υψηλές τιμές.
5.Επαφή του Δήμου με τα ΚΤΕΛ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την έκδοση εκπτωτικού πάσο. Ειδική μέριμνα για τους όσους κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα.
6.Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ώστε να κατασκευαστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση τους κράτους, κατοικίες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μένουν σε σύγχρονα, ασφαλή σπίτια, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
7.Να απαιτηθεί από την πολιτεία η επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η δημιουργία κρατικού προγράμματος λαϊκής στέγης.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη μιας διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας, όπου η κατοικία δε θα είναι εμπόρευμα και αντί για ενοικιαστές θα γίνουμε ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε.
Σε αυτή την κοινωνία θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τις πρώτες ύλες, για να εξασφαλίσουμε σύγχρονη, δωρεάν, ασφαλή, υψηλής ποιότητας στέγη για όλους.