Ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Κέρκυρας. – Τι απάντησε η Δήμαρχος.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Κέρκυρας καταγγέλλει ότι ασκήθηκε εκ μέρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το ένδικο μέσο της εφέσεως κατά πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Κέρκυρας, με την οποία επιδικάστηκαν σε 141 εργαζομένους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 78 του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ, επιδόματα εορτών και αδείας με τη νομική βάση του δεδικασμένου. Επισημαίνουμε ότι το νομικό ζήτημα του δεδικασμένου έχει επιλυθεί με εκατοντάδες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, συνεπώς είχε δυνατότητα η Δημοτική Αρχή να μην ασκήσει έφεση, αλλά να παραιτηθεί από αυτήν.
Ο Δημοτικός Κώδικας και ειδικότερα, το άρθρο 72 παρ. ι του Ν. 3852/2010, αναφέρεται ΡΗΤΑ στη δυνατότητα συμβιβασμού ή κατάργησης δίκης, για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων και γενικά μισθολογικών παροχών, σε περίπτωση που το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου.
Η Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν το επέλεξε, ενώ είχε τη δυνατότητα, αλλά εξάντλησε κάθε αντιδικία έναντι των εργαζομένων, ασκώντας ένδικα βοηθήματα της αναστολής και της ανακοπής κατά της εκδοθείσης προσωρινά εκτελεστής απόφασης, δυνάμει της οποίας θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι πριν την απόφαση του Εφετείου.
Πρέπει να επισημανθεί ότι από κανένα σημείο της προαναφερόμενης διάταξης δεν προκύπτει η υποχρεωτικότητα άσκησης ανακοπής και αίτησης αναστολής, παρά μόνον η υποχρεωτικότητα του ενδίκου μέσου της εφέσεως σε περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν στο ανωτέρω, (περίπτωση απόφασης συμβασιούχων και απαιτήσεων μισθολογικών όπου το νομικό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου).
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ότι δήθεν ήταν υποχρεωμένη από το Νόμο σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να ασκήσει ένδικα μέσα κι ένδικα βοηθήματα κατά των εργαζομένων δεν έχουν νομική βάση.
Τονίζεται ότι η νομική εκπρόσωπος του Δήμου, φέρεται με λυσσαλέο πάθος κατά των εργαζομένων, τους προσβάλει επειδή τολμούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις απαιτήσεις τους και ψεύδεται ως προς τα οικονομικά στοιχεία και τραπεζικά υπόλοιπα του Δήμου, εκθέτοντας τη Δημοτική Αρχή ως προς τη διαχείριση των οικονομικών όταν ομιλεί για διαθέσιμα 40.000 ευρώ ενώπιον των Δικαστηρίων.
Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να προτιμάται η εξόφληση των προμηθευτών για στολίδια και λαμπάκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και να μένουν απλήρωτοι οι άνθρωποι που τα τοποθετούν, τα καθαρίζουν και τα μαζεύουν.
Είναι επιλογή η με αριθ. απόφασης 58-5 της οικονομικής επιτροπής περί έγκρισης του Τεύχους Δημοπράτησης και των όρων της Διακήρυξης: «Εργασίες Αποκομιδής απορριμμάτων και Πλύσης κάδων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» προϋπολογισμού 6.082.956,72 € και Κ.Α. 20.6277.009.
Άλλωστε αυτή είναι η φιγούρα.
Και για τη φιγούρα και τους προμηθευτές ο Δήμος πάντα έχει χρήματα.
Καταγγέλλουμε την ανωτέρω επιλογή, θέση και συμπεριφορά κατά των εργαζομένων και τη θέτουμε στην κρίση των δημοτών μας.
Η απάντηση της Μ. Υδραίου
Η δημοτική αρχή σχετικά με την Ανακοίνωση – Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας για την άσκηση ένδικων μέσων επί αποφάσεως επιδίκασης επιδομάτων και αδείας σε αριθμό εργαζομένων του Δήμου, δηλώνει τα ακόλουθα:
«O Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ακολουθεί δύο βασικές αρχές.
Η πρώτη είναι η διατήρηση καθαρών και ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας με τους εργαζόμενους και η δεύτερη η τήρηση της νομιμότητας.
Χωρίς συγκρουσιακή διάθεση και αντίληψη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:
1ον) Η άσκηση ένδικων μέσων απέναντι στην πρωτόδικη απόφαση επιδίκασης σε 141 εργαζόμενους του Δήμου και 78 του ΣΥΚΟΙΠΑ επιδομάτων εορτών και αδείας ήταν επιβεβλημένη.
Από που ήταν επιβεβλημένη; Φυσικά από το νόμο που όλοι γνωρίζουν.
Ποιο νόμο; Το νόμο 3852 του 2010 που στο άρθρο 72 παρ 1 (όπως τροποποιήθηκε), αναφέρει ρητά : «Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».
2ον) Σε ότι αφορά στη δικαστική απόφαση με την οποία οι εργαζόμενοι είχαν εισπράξει τα επιδόματα δώρων και αδείας προηγούμενης διετίας, η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτόδικη απόφαση είναι απόφαση Ειρηνοδικείου και όχι Ανωτάτου Δικαστηρίου.
3ον) Στο ερώτημα γιατί τότε δεν είχε ασκήσει ένδικα μέσα ο Δήμος η απάντηση είναι απλή και προκύπτει από το νόμο: εκείνη την εποχή δεν είχε επιβληθεί η άσκηση ένδικων μέσων , ενώ σήμερα η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική.
Αν ο Δήμος δεν ασκούσε ένδικα μέσα, τότε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καθώς επίσης και όποιος υπέγραφε το σχετικό ένταλμα για να πληρωθούν αυτά τα χρήματα θα βρισκόταν μπροστά σε καταλογισμό.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατες αποφάσεις του έτους 2019 (υπ’ αριθμ. 1307 έως 1316) έχουν επιλύσει το νομικό ζήτημα, κρίνοντας συνταγματική την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις την περίοδο των μνημονίων.
Οφείλουμε όμως να στείλουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Το μήνυμα αυτό είναι ότι ο Δήμος και αυτή η δημοτική αρχή θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε μια κοινή προσπάθεια.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος του Δήμου δικαιούται ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και εφόσον αυτό καταδεικνύεται από τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, τότε το ποσό αυτό θα καταβάλλεται, κάθε φορά, στο ακέραιο.
Επίσης να καταστήσουμε για μία ακόμα φορά σαφές ότι αυτή η δημοτική αρχή και όλες οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται από σεβασμό στους κανόνες της διαφάνειας και της νομιμότητας.
Άλλωστε, όλες οι αποφάσεις αλλά και οι δαπάνες του Δήμου ελέγχονται.»